Качине м’ясо має специфічний смак і незвичайний аромат. Найчастіше господині запікають качку цілком. Таке блюдо стане відмінним доповненням до будь-якого столу. Але щоб м’ясо вийшло ніжним, соковитим і смачним, потрібно приготувати правильний маринад для качки перед запіканням. Про це ми сьогодні і поговоримо.
Кілька слів про кулінарні тонкощі
Деякі господині відмовляються від приготування качиного м’яса, помилково вважаючи, що воно виходить жорстким і сухим. Така думка склалася у зв’язку з тим, що не всі знають, як маринувати качку перед запіканням. Кілька простих, але дуже корисних порад допоможуть вам приготувати вишукану качку, мариновану в пікантному соусі:
- Перед запіканням тушку качки обов’язково розморожуємо і ретельно промиваємо.
- Кінчики крил акуратно відрізаємо, інакше в процесі запікання вони пригорять.
- Краще одразу відрізати гусячі гузки, оскільки вони не мають ніякого смаку, а ось їх запах може нашкодити аромату готової страви.
- Для маринування м’яса качок використовують різні соуси, зокрема, апельсиновий, медово-гірчичний, часниковий і винний, майонезний, оцтовий, сирний тощо.
- Тушку качки обов’язково викладаємо в глибокий посуд і заливаємо її маринадом так, щоб вона була повністю покрита.
- Перед запіканням можна промити тушку і позбутися від маринаду.
- Маринувати м’ясо качки потрібно не менше трьох годин у холодильнику. Цей час можна збільшувати, і тоді смак готової страви буде більш насиченим.
- Допускається використання чистого соєвого соусу для маринування.
- Качине м’ясо відмінно поєднується з різними спеціями і прованськими сушеними травами.
Соковита качка з апельсиновим ароматом
Тепер ви знаєте, як замаринувати качку. Залишилося лише відшукати відповідний рецепт. Ви можете використовувати будь-який на свій смак маринад, але багато господинь віддають перевагу свіжовіджатому апельсинового соку. Саме цей цитрусовий фрукт насичує качине м’ясо незвичайним ароматом і чудовим смаком.
Склад:
- качина тушка – 2 кг;
- апельсин – 1 шт.;
- 3 ст. л. меду;
- соус соєвий – 2 ст. л.;
- гірчиця солодка – 1 ст. л.;
- сіль і суміш перців.
Приготування:
- Промиту тушку натираємо грубозернистою сіллю і сумішшю перців.
- Апельсин очищаємо і вичавлюємо з нього сік.
- В окремій піалі змішуємо свіжовіджатий сік апельсина, соєвий соус, мед і гірчицю.
- Ретельно розмішуємо маринад до однорідного стану.
- Качину тушку кладемо в рукав для запікання і рясно поливаємо приготовленим маринадом.
- Защипуємо краї пакету і перевертаємо качину тушку кілька разів, щоб маринад рівномірно розподілився по всій поверхні птиці.
- Відправляємо качку на 12 годин у холодильник.
- Після закінчення відведеного часу витягаємо качку з маринаду і тримаємо кілька хвилин за шию, щоб зайвий соус стік.
- Викладаємо качину тушку у велику гусятницю і запікаємо в духовій шафі до повної готовності.
Часниковий аромат запеченої качки
Щоб приготувати смачний і вишуканий маринад для качки в духовці, зовсім не потрібно бути геніальним шеф-кухарем відомого столичного ресторану. Кожній сучасній господині під силу зробити це в домашніх умовах. Сьогодні ми готуємо ароматний, часниковий маринад. Запам’ятайте: чим довше качина тушка або філе птиці буде маринуватися, тим смачніше і соковитіше вийде запечена страва.
Склад:
- часникові зубчики – 4-5 шт.;
- 100 мл майонезу;
- 5 ст. л. соєвого соусу;
- суміш перців;
- сіль.
Приготування:
- В окремій піалі змішуємо майонезний і соєвий соус.
- Часникові зубчики очищаємо від лушпиння.
- В піалу додаємо суміш перців, сіль і соєвий соус.
- Подрібнюємо часникові зубчики через прес і додаємо в піалу.
- Всі компоненти змішуємо до утворення маси однорідної консистенції.
- Підготовлену тушку щедро поливаємо маринадом.
- Маринуємо качину тушку протягом 10-12 годин, а потім запікаємо.
Качка по-пекінськи: спрощений варіант
Кожна господиня чудово знає, що приготувати качку по-пекінськи – це справжня наука. Потрібно не тільки правильно зробити соус, але і замаринувати качку у вертикальному положенні, промити і прожарити. Пропонуємо зробити маринад для качки в рукаві по-пекінськи. Качине м’ясо вийде незвичайно м’яким, соковитим і ароматним.
Склад:
- 4 ст. л. соєвого соусу;
- імбирний корінь – 5 г;
- 4 ст. л. рисового оцту;
- 60 мл води відфільтрованої теплої;
- мед рідкий – 4 ст. л.;
- 160 мл рисового вина;
- 1 ч. л. кукурудзяного крохмалю;
- 2 ч. л. суміші спецій.
Приготування:
- В окрему ємність виливаємо рисовий оцет.
- Змішуємо його з вином, додаємо рідкий мед.
- Імбирний корінь подрібнюємо на тертці.
- Терту імбирну масу разом зі спеціями додаємо в ємність і все ретельно перемішуємо.
- Ставимо ємність на мінімальний вогонь і кип’ятимо.
- Протягом 15 хвилин проварюємо маринад.
- В окрему піалу наливаємо теплу відфільтровану воду і розмішуємо її з крохмалем.
- В маринад додаємо розведений крохмаль і все ретельно розмішуємо, поки суміш не почне густіти.
- Загуслим маринадом рясно змащуємо качину тушку і відправляємо в холодильник на 8-10 годин.
- Потім запікаємо тушку качки в рукаві і насолоджуємося незвичайним смаком вишуканої страви.
Класика кулінарного жанру
Ви вже знаєте, що існує величезна кількість способів приготування маринаду для качки. Але класичний рецепт все-таки залишається найбільш популярним. Готувати такий соус дуже просто, і для нього потрібен мінімальний продуктовий набір.
Склад:
- ½ Лимона;
- 1 ч. л. солі;
- 2 ч. л. меленого червоного перцю.
Приготування:
- Очищаємо лимон від шкірки і з половини віджимаємо сік.
- Виливаємо сік в піалу і змішуємо його з сіллю і червоним перцем.
- Червоний перчик можна замінити чилі, сумішшю або іншою гострою приправою на ваш смак.
- Все добре перемішуємо і натираємо сумішшю качину тушку.
- Протягом 1-2 годин маринуємо качку, а потім запікаємо її звичним для нас способом.
Качка здавна вважалася знатним частуванням. Весь секрет її приготування криється в маринаді. Якщо ви правильно приготуєте соус і витримайте качину тушку в ньому не менше 8 годин, то смак м’яса стане краще. Спробуйте, і результат вас приємно здивує. Ось побачите: качка, приготована в маринаді, стане улюбленою стравою ваших домочадців. Приємного апетиту!