Качине м’ясо має специфічний смак і незвичайний аромат. Найчастіше господині запікають качку цілком. Таке блюдо стане відмінним доповненням до будь-якого столу. Але щоб м’ясо вийшло ніжним, соковитим і смачним, потрібно приготувати правильний маринад для качки перед запіканням. Про це ми сьогодні і поговоримо.

Кілька слів про кулінарні тонкощі

Деякі господині відмовляються від приготування качиного м’яса, помилково вважаючи, що воно виходить жорстким і сухим. Така думка склалася у зв’язку з тим, що не всі знають, як маринувати качку перед запіканням. Кілька простих, але дуже корисних порад допоможуть вам приготувати вишукану качку, мариновану в пікантному соусі:

  • маринад для качкиПеред запіканням тушку качки обов’язково розморожуємо і ретельно промиваємо.
  • Кінчики крил акуратно відрізаємо, інакше в процесі запікання вони пригорять.
  • Краще одразу відрізати гусячі гузки, оскільки вони не мають ніякого смаку, а ось їх запах може нашкодити аромату готової страви.
  • Для маринування м’яса качок використовують різні соуси, зокрема, апельсиновий, медово-гірчичний, часниковий і винний, майонезний, оцтовий, сирний тощо.
  • Тушку качки обов’язково викладаємо в глибокий посуд і заливаємо її маринадом так, щоб вона була повністю покрита.
  • Перед запіканням можна промити тушку і позбутися від маринаду.
  • Маринувати м’ясо качки потрібно не менше трьох годин у холодильнику. Цей час можна збільшувати, і тоді смак готової страви буде більш насиченим.
  • Допускається використання чистого соєвого соусу для маринування.
  • Качине м’ясо відмінно поєднується з різними спеціями і прованськими сушеними травами.

Соковита качка з апельсиновим ароматом

Тепер ви знаєте, як замаринувати качку. Залишилося лише відшукати відповідний рецепт. Ви можете використовувати будь-який на свій смак маринад, але багато господинь віддають перевагу свіжовіджатому апельсинового соку. Саме цей цитрусовий фрукт насичує качине м’ясо незвичайним ароматом і чудовим смаком.

качка в апельсиновому маринадіСклад:

  • качина тушка – 2 кг;
  • апельсин – 1 шт.;
  • 3 ст. л. меду;
  • соус соєвий – 2 ст. л.;
  • гірчиця солодка – 1 ст. л.;
  • сіль і суміш перців.

Приготування:

  1. Промиту тушку натираємо грубозернистою сіллю і сумішшю перців.
  2. Апельсин очищаємо і вичавлюємо з нього сік.
  3. В окремій піалі змішуємо свіжовіджатий сік апельсина, соєвий соус, мед і гірчицю.
  4. Ретельно розмішуємо маринад до однорідного стану.
  5. Качину тушку кладемо в рукав для запікання і рясно поливаємо приготовленим маринадом.
  6. Защипуємо краї пакету і перевертаємо качину тушку кілька разів, щоб маринад рівномірно розподілився по всій поверхні птиці.
  7. Відправляємо качку на 12 годин у холодильник.
  8. Після закінчення відведеного часу витягаємо качку з маринаду і тримаємо кілька хвилин за шию, щоб зайвий соус стік.
  9. Викладаємо качину тушку у велику гусятницю і запікаємо в духовій шафі до повної готовності.

Часниковий аромат запеченої качки

Щоб приготувати смачний і вишуканий маринад для качки в духовці, зовсім не потрібно бути геніальним шеф-кухарем відомого столичного ресторану. Кожній сучасній господині під силу зробити це в домашніх умовах. Сьогодні ми готуємо ароматний, часниковий маринад. Запам’ятайте: чим довше качина тушка або філе птиці буде маринуватися, тим смачніше і соковитіше вийде запечена страва.

часниковий соусСклад:

  • часникові зубчики – 4-5 шт.;
  • 100 мл майонезу;
  • 5 ст. л. соєвого соусу;
  • суміш перців;
  • сіль.

Приготування:

  1. В окремій піалі змішуємо майонезний і соєвий соус.
  2. Часникові зубчики очищаємо від лушпиння.
  3. В піалу додаємо суміш перців, сіль і соєвий соус.
  4. Подрібнюємо часникові зубчики через прес і додаємо в піалу.
  5. Всі компоненти змішуємо до утворення маси однорідної консистенції.
  6. Підготовлену тушку щедро поливаємо маринадом.
  7. Маринуємо качину тушку протягом 10-12 годин, а потім запікаємо.

Качка по-пекінськи: спрощений варіант

Кожна господиня чудово знає, що приготувати качку по-пекінськи – це справжня наука. Потрібно не тільки правильно зробити соус, але і замаринувати качку у вертикальному положенні, промити і прожарити. Пропонуємо зробити маринад для качки в рукаві по-пекінськи. Качине м’ясо вийде незвичайно м’яким, соковитим і ароматним.

качка по-пекінськиСклад:

  • 4 ст. л. соєвого соусу;
  • імбирний корінь – 5 г;
  • 4 ст. л. рисового оцту;
  • 60 мл води відфільтрованої теплої;
  • мед рідкий – 4 ст. л.;
  • 160 мл рисового вина;
  • 1 ч. л. кукурудзяного крохмалю;
  • 2 ч. л. суміші спецій.

Приготування:

  1. В окрему ємність виливаємо рисовий оцет.
  2. Змішуємо його з вином, додаємо рідкий мед.
  3. Імбирний корінь подрібнюємо на тертці.
  4. Терту імбирну масу разом зі спеціями додаємо в ємність і все ретельно перемішуємо.
  5. Ставимо ємність на мінімальний вогонь і кип’ятимо.
  6. Протягом 15 хвилин проварюємо маринад.
  7. В окрему піалу наливаємо теплу відфільтровану воду і розмішуємо її з крохмалем.
  8. В маринад додаємо розведений крохмаль і все ретельно розмішуємо, поки суміш не почне густіти.
  9. Загуслим маринадом рясно змащуємо качину тушку і відправляємо в холодильник на 8-10 годин.
  10. Потім запікаємо тушку качки в рукаві і насолоджуємося незвичайним смаком вишуканої страви.

Класика кулінарного жанру

Ви вже знаєте, що існує величезна кількість способів приготування маринаду для качки. Але класичний рецепт все-таки залишається найбільш популярним. Готувати такий соус дуже просто, і для нього потрібен мінімальний продуктовий набір.

класичний соус для качкиСклад:

  • ½ Лимона;
  • 1 ч. л. солі;
  • 2 ч. л. меленого червоного перцю.

Приготування:

  1. Очищаємо лимон від шкірки і з половини віджимаємо сік.
  2. Виливаємо сік в піалу і змішуємо його з сіллю і червоним перцем.
  3. Червоний перчик можна замінити чилі, сумішшю або іншою гострою приправою на ваш смак.
  4. Все добре перемішуємо і натираємо сумішшю качину тушку.
  5. Протягом 1-2 годин маринуємо качку, а потім запікаємо її звичним для нас способом.

Качка здавна вважалася знатним частуванням. Весь секрет її приготування криється в маринаді. Якщо ви правильно приготуєте соус і витримайте качину тушку в ньому не менше 8 годин, то смак м’яса стане краще. Спробуйте, і результат вас приємно здивує. Ось побачите: качка, приготована в маринаді, стане улюбленою стравою ваших домочадців. Приємного апетиту!