М’ясний соус: простий додаток для приголомшливої страви
М’ясний соус – відмінне доповнення до будь-якого гарніру. Подавши таку підливу з картоплею, рисом, гречкою або макаронами, можна бути впевненою, що домочадці сприймуть на «ура» таке блюдо. Правда, не всі господині знають рецепти м’ясного соусу, тому далі обговоримо найбільш смачні кулінарні шедеври.
Рецепт м’ясного соусу для спагетті болоньєзе
Найбільш традиційним і смачним соусом для макаронних виробів, особливо для спагетті, вважається болоньєзе.
Для приготування цього апетитного доповнення до пасти знадобляться наступні інгредієнти:
Фарш м’ясний – 500 г (рекомендується взяти 250 г свинячого і 250 г яловичого);
Тонкі скибочки бекону – 100 г;
Молоко коров’яче свіже – 300 мл;
Вино сухе біле або червоне – 300 мл;
Томати, консервовані у власному соку – 400 г;
Паста томатна – 2 ст. л.;
Цибуля ріпчаста – 1 шт.;
Морква – 1 шт.;
Стебло селери – 1 шт.;
Масло оливи – 1 ст. л.;
Масло вершкове – 25 г;
Суха суміш трав – 2 ч. л.;
Часникові часточки – 2 шт.;
Спагетті – 350 г.
Отже, всі інгредієнти куплені і розкладені на улюбленій кухні, можна починати готувати ароматну підливку:
У розігріту сковороду налийте масло оливи і обсмажте на ньому бекон, попередньо нарізаний на тонкі смуги. Він повинен стати красивого золотистого кольору;
Тепер додайте в сковороду вершкове масло і подрібнені овочі: цибулю, селеру, моркву і часник, всипте сухі трави. Тушкуйте все разом 7 – 10 хвилин;
Додайте до овочів і бекону фарш. Це дуже відповідальний момент, тому що важливо, щоб саме м’ясо смажилося, а не тушкувалося, інакше яловичий фарш, як втім і свинячий, утворюють один великий клубок. Тому зробіть вогонь під сковородою на максимум, викладіть 2 види фаршу і ретельно розімніть їх ложкою, щоб не було злиплих шматків. Обсмажте фарш 5 хвилин;
Зменшіть газ, влийте в сковороду молоко, все перемішайте. Відрегулюйте вогонь так, щоб вміст посудини потихеньку вирував, залиште страву готуватися чверть години;
Після того, як молоко повністю абсорбується в інгредієнти, влийте в блюдо вино, поваріть ще чверть години;
Коли належний час пройде, додайте в сковороду помідори у власному соку, рідину, в якій вони лежали, томатну пасту і приправи за бажанням. Доведіть все до кипіння, а потім розімніть помідори ложкою до стану пюре;
Перемістіть тару на самий маленький вогонь, накрийте сковорідку кришкою і дайте соусу потомитися близько 2 годин. Періодично страву потрібно помішувати.
Через 120 хвилин соус болоньєзе буде готовий. Відваріть спагеті згідно інструкції на упаковці. Викладіть макаронні вироби на плоску тарілку, а зверху гіркою викладіть м’ясну добавку. При бажанні можете присипати блюдо тертим пармезаном.
Готуємо соус з картоплею
Звичайно, макарони люблять багато людей, але ось шанувальників картоплі ще більше. Тому давайте обговоримо рецепт смачного м’ясного соусу з картоплею.
Для приготування знадобляться такі продукти:
Будь-яке м’ясо – 700 г (в «чистому» вигляді без кісток);
Картопля – 1 кг;
Цибуля ріпчаста – 1 головка;
Олія рослинна для обсмажування – 3 ст. л.;
Масло вершкове – 10 г;
Свіжа петрушка – 20 г;
Кілька листочків лаврушки;
Сіль і спеції за бажанням.
Хоч рецепт і досить простий, але все-таки варто проговорити, як поетапно приготувати м’ясний соус з картоплею:
Першим ділом займіться м’ясом: промийте його, обсушіть і наріжте на невеликі шматки. Для приготування підійде абсолютно будь-яке м’ясо, але оптимальний варіант, на думку досвідчених кухарів, свинина або баранина. Коли м’ясо буде підготовлене, налийте в розігріту сковорідку рослинну олію і обсмажте його. До утворення скоринки;
Перекладіть мяско в сотейник. Якщо його немає, то підійде каструлька з товстим дном. Туди ж вилийте весь жир, який виділився з продукту;
Додайте в сотейник води так, щоб рідина наполовину приховувала шматочки м’яса, і тушкуйте все не менше 20 хвилин;
Картоплю промийте, видаліть з неї шкірку і наріжте невеликими квадратиками, викладіть в сотейник;
Якщо з каструлі вода вже випарувалася, то потрібно підлити рідини, але не багато. Інгредієнти повинні ховатися лише наполовину, а не плавати в сотейнику;
Цибулю подрібніть, обсмажте на вершковому маслі до прозорого стану, відправте її в каструлю;
Додайте в блюдо спеції за смаком, лаврушку і залиште томитися до повної готовності.
Після того, як всі інгредієнти приготуються, вимкніть газ і дайте страві настоятися чверть години, після чого можете подавати на стіл, присипавши дрібнонарізаною петрушкою.
Рецепт м’ясних кульок в томатному соусі
Ще одне дуже смачне і оригінальне блюдо – м’ясні кульки в томатному соусі. Вони чудово поєднуються з пастою і на смак виходять просто приголомшливими, загалом, справжній шедевр кулінарного мистецтва. А щоб приготувати таку страву на власній кухні, вам знадобиться трохи терпіння і наступні інгредієнти:
Для м’ясних кульок:
Фарш (краще брати яловичий) – 600 г;
Підсохлий білий хліб – 100 г;
Свіже куряче яйце – 1 шт.;
Луковичка – 1 головка;
Часникові часточки – 2 шт.;
Пармезан – 75 г;
Масло оливи – 1 ст. л.;
Свіже молоко – 100 г;
Лимонна цедра (досить з 1 фрукта);
Петрушка свіжа;
Орегано, сіль і перець на ваш розсуд.
Для приготування підливи:
Томати протерті – 750 мл;
Цибулини середнього розміру – 2 головки;
Трохи олії оливи;
4 зубчики часнику;
Спеції на вибір.
І, звичайно, варто запастися спагетті. Для даного рецепту потрібно 500 г виробів. Якщо всі інгредієнти куплені, то пора переходити до справи.
Готуємо соус:
Візьміть каструлю з товстим дном і розігрійте в ній столову ложку оливкової олії;
Цибулю і часник очистіть і подрібніть. Викладіть овочі в розігріте масло і обсмажте;
Через 2-3 хвилини додайте до овочів протерті томати, все перемішайте;
Зробіть вогонь мінімальним і готуйте томатну підливу, періодично помішуючи, близько 60 хвилин.
Поки підлива буде томитися, можна приготувати кульки з фаршу:
В невелику тарілку налийте молоко і замочіть в ньому підсохлий хліб. Коли булка вбере всю рідину, додайте її до фаршу і ретельно все перемішайте;
В тарілку з фаршем, покладіть подрібнену ріпчасту цибулю, пропущений через прес часник, натерту на дрібній шатківниці цедру лимона і посічену зелень петрушки;
Всі інгредієнти перемішайте руками, а потім пропустіть через м’ясорубку;
Після повторної переробки додайте до фаршу куряче яйце, половинку сиру, орегано і інші спеції за бажанням. Перемішайте все до однорідного стану;
З отриманого фаршу сформуйте кульки, їх розмір повинен бути невеликим, як волоський горіх. Покладіть м’ясні заготовки на плоску тарілку, накрийте харчовою плівкою і відправте на 60 хвилин у холодильник;
Через годину вийміть кульки з холодильника і обсмажте на сковороді в розпеченій оливковій олії;
В каструлю з готовим томатним соусом занурте обсмажені кульки, включіть мінімальний газ і томіть м’ясні «кругляші» в соусі не менше півгодини;
Макаронні вироби відваріть по інструкції і додайте в каструлю з томатною заготівлею та кульками, все ретельно перемішайте;
Рекомендується подавати на великому блюді, присипавши спагетті з м’ясними кульками зверху тертим сиром.
Як бачите, ніяких складнощів у приготуванні смачних м’ясних соусів немає. Головне, трохи бажання і все вийде. Балуйте близьких вишуканими стравами, приємного апетиту!