Курячі кульки в вершковому соусі: як готувати?
Ніжні курячі кульки в вершковому соусі — незвичайна і в той же час проста страва з пташиного фаршу. Це відмінна альтернатива знайомим котлетам для запікання виключно в духовці.
Готувати кульки легко, тому з цим завданням впорається навіть людина, яка рідко стоїть біля плити. М’ясо птиці поєднується з будь-якими приправами і гарнірами, тому соус може бути не тільки вершковим, але і сирним або навіть ягідним. Таким чином, ця страва здатна стати не тільки улюбленими ласощами, але і прикрасою будь-якого столу.
Кульки з курячого фаршу в сирно-вершковому соусі
Потрібно:

- часник — 3 великих зубця;
- сир твердих сортів — 210 г;
- цибуля червона — 1 шт;
- яйце куряче — 2 шт;
- кухонна сіль — 15 г;
- вершки 10% — 200 мл;
- фарш з птиці — 850 м;
- мелений перець — 7 г;
- зелень свіжа — за смаком.
Як готувати:
- Очистити цибулину, нашаткувати. Додати до фаршу разом з сіллю і перцем, старанно вимісити до відсутності грудочок.
- Спінити яйця міксером, ввести в отриману масу.
- Вологими руками сформувати кульки і викласти на змащене глибоке деко, залишаючи між ними простір, щоб уникнути склеювання.
- Випікати в духовці 20 хвилин при 210 градусах, розмістивши решітку з піддоном по центру шафи.
- Сир натерти дрібною стружкою, розчавити часник, старанно перемішати. Влити в масу вершки.
- Вийняти деко, полити кульки соусом і знову відправити в духовку ще на 20 хвилин. Важливо зробити це швидко, щоб страва не встигла охолонути, інакше результат буде гірше за смаком.
- Готовність потрібно визначати за кольором. Запечений соус набуває жовтуватий відтінок, а м’ясо стане золотисто-коричневим. Перед подачею до столу приправити нашаткованою зеленню. Гарнір підійде будь-який.
Ніжні курячі кульки в вершковому соусі
Інгредієнти:

- цибулина (середня) — 1 шт;
- яйце куряче — 1 шт;
- філе — 550 г;
- вершки рідкі 30% — 250 мл;
- масло — 170 г;
- борошно біле — 200 г;
- мускат (порошок) — 7 г.
Процес приготування:
- Відбити філе, дрібно порізати в глибокий посуд. Додати нашатковану цибулю і спеції, розбити яйце, ретельно перемішати.
- Змастити форму вершками.
- Скачати кульки, в процесі злегка посипаючи їх борошном, щоб фарш не лип до рук. Викласти в ємність для випікання.
- Залишити в розігрітій духовці 30 хвилин при температурі 180 градусів.
- Зайнятися приготуванням соусу. Підсушити борошно на розпеченій сковороді протягом 2-х хвилин.
- Додати масло, все разом обсмажувати 60 секунд.
- Влити вершки круговими рухами, розмішуючи грудочки.
- Довести до кипіння, всипати мускат і зняти з вогню.
- Дістати кульки з духовки, щедро полити вершковим соусом і знову поставити їх у шафу на 10 хвилин. Подавати до столу можна без гарніру. М’ясо виходить дуже ніжним і володіє приємним ненав’язливим смаком.
Курячий суп з сирними кульками
Знадобиться:

- морква велика — 1 шт;
- цибуля червона — 1/2 головки;
- філе — 350 г;
- бульби картоплі — 4,5 шт;
- локшина яєчна — 110 г;
- сир на вибір — 90 г;
- яйце куряче — 1 шт;
- сухарі для панірування — 20 г;
- лист лавровий — 3 шт;
- сіль поварена — 20 г;
- зелень свіжа;
- суміш мелених перців.
Покрокова інструкція:
- Заварити бульйон. Довести рідину до кипіння, додати сіль і зменшити вогонь — це посилить смак і аромат заготовки для супу.
- Очистити картоплю, дрібно нашаткувати. Кинути в бульйон.
- Підготувати інші овочі до пасерування, нарізати цибулю, натерти моркву некрупною стружкою.
- На нагріту сковороду з невеликою кількістю соняшникової олії висипати цибулю. Коли вона придбає злегка жовтуватий відтінок, додати моркву, обсмажити близько 10 хвилин.
- Після готовності зажарку на час можна залишити і приступати до створення кульок. Для цього сир потрібно натерти в глибокий посуд, розбити зверху на стружку яйце, додати сухарі і сіль.
- Старанно перемішати. Перед формуванням кульок руки слід змочити в холодній воді. Якщо маса розвалюється, в неї можна додати трохи борошна.
- Як тільки картопля звариться (готовність перевіряють за допомогою виделки — скибочка бульби повинна легко проколюватися), в бульйон додати сирні грудочки.
- Майбутній суп слід помішувати до тих пір, поки кульки не спливуть, інакше вони можуть пригоріти до дна посуду.
- Додати в бульйон зажарку, локшину, лавровий лист і спеції. Прокип’ятити протягом 5 хвилин.
- Вимкнути суп, покришити в нього зелень. Опустити кришку і залишити доходити 15 хвилин. Подавати теплим.
Томатно-вершковий соус для курячих кульок
Інгредієнти:

- цибуля червона — 2 шт;
- вершки 20% — 200 мл;
- томат — 2 шт;
- очищена морква — 1 шт;
- кухонна сіль — 10 г;
- паста томатна — 20 г;
- олія соняшникова.
Процес приготування:
- Натерти моркву великої стружкою, цибулю порізати тонкими кільцями.
- Обсмажити на соняшниковій олії протягом 5 хвилин на середньому вогні.
- Помідори надрізати навхрест, опустити в окріп на 60 секунд. Зняти шкірку, нашаткувати і додати до овочів.
- Зажарку приправити за смаком. Змішати масу з томатною пастою і пасерувати ще 7 хвилин.
- Залити вершки, довести рідину до кипіння. При охолодженні соус загусне, тому при необхідності його розбавляють водою, перед тим як покрити вже готові кульки, що смажаться в духовці.
Вибір продуктів
Щоб отримати ідеальну страву, потрібно приділити увагу інгредієнтам і, звичайно ж, своїм смаковим уподобанням.
Так, щоб курячі кульки мали бажану консистенцію, потрібно дотримуватися наступних правил:
- Фарш для м’ясної страви рекомендується готувати самостійно. У цьому випадку контролювати її вихідні властивості буде набагато простіше.
- Шанувальникам нежирних продуктів, краще звернути свій погляд на філе. Кульки з нього виходять сухуватими, але додавання вершкового соусу робить їх ніжними і досить соковитими.
- Для отримання більш ситного фаршу, краще використовувати м’ясо зі стегон. Проте приготовану з нього страву рекомендується запекти в паніровці, тому що додавання соусу зробить її консистенцію занадто м’якою.
- Філейну частину птиці використовувати не варто. Якщо цього уникнути не можна, то фарш пом’якшують додаванням 2-х ложок молока.
- Любителям дієтичної кухні рекомендується замінити куряче філе на індиче. За властивостями м’ясо цих птахів досить схоже.
- Щоб урізноманітнити смак страви, у фарш додають паприку або куркуму. Вони надають кулькам незвичайний колір і аромат, але володіють високою фарбувальною здатністю, тому їх потрібно зовсім трошки.
Поради по приготуванню
Незважаючи на ретельне складання кожного рецепту, в них іноді упускають з уваги ряд важливих рекомендацій.
Наприклад:
- Щоб ніжні м’ясні кульки були більш ароматними, цибулю не шаткують, а натирають дрібною стружкою.
- Для зручності при формуванні кульок з фаршу користуються десертною ложкою. Так порції виходять однаковими.
- Якщо субстанція прилипає навіть до вологих рук, в суміш додають щіпку борошна.
- Вершки для соусу потрібно вибирати жирні (не менше 20%). Це додасть йому густоти.
- Рекомендується використовувати сорти сирів, які добре плавляться при нагріванні в духовці.
- Соус потрібно солити зовсім трохи, щоб його смак не перебивав страву.
- Вершкове масло кип’ятити небажано — від цього руйнується структура майбутньої заправки.
- Якщо форма для запікання використовується скляна, то її поміщають у холодну духовку і тільки потім включають розігрів. Правда, через це час приготування збільшується приблизно на 10 хвилин.
Смачного!