Ніжні курячі кульки в вершковому соусі — незвичайна і в той же час проста страва з пташиного фаршу. Це відмінна альтернатива знайомим котлетам для запікання виключно в духовці.

Готувати кульки легко, тому з цим завданням впорається навіть людина, яка рідко стоїть біля плити. М’ясо птиці поєднується з будь-якими приправами і гарнірами, тому соус може бути не тільки вершковим, але і сирним або навіть ягідним. Таким чином, ця страва здатна стати не тільки улюбленими ласощами, але і прикрасою будь-якого столу.

Кульки з курячого фаршу в сирно-вершковому соусі

Потрібно:

  • часник — 3 великих зубця;
  • сир твердих сортів — 210 г;
  • цибуля червона — 1 шт;
  • яйце куряче — 2 шт;
  • кухонна сіль — 15 г;
  • вершки 10% — 200 мл;
  • фарш з птиці — 850 м;
  • мелений перець — 7 г;
  • зелень свіжа — за смаком.

Як готувати:

  1. Очистити цибулину, нашаткувати. Додати до фаршу разом з сіллю і перцем, старанно вимісити до відсутності грудочок.
  2. Спінити яйця міксером, ввести в отриману масу.
  3. Вологими руками сформувати кульки і викласти на змащене глибоке деко, залишаючи між ними простір, щоб уникнути склеювання.
  4. Випікати в духовці 20 хвилин при 210 градусах, розмістивши решітку з піддоном по центру шафи.
  5. Сир натерти дрібною стружкою, розчавити часник, старанно перемішати. Влити в масу вершки.
  6. Вийняти деко, полити кульки соусом і знову відправити в духовку ще на 20 хвилин. Важливо зробити це швидко, щоб страва не встигла охолонути, інакше результат буде гірше за смаком.
  7. Готовність потрібно визначати за кольором. Запечений соус набуває жовтуватий відтінок, а м’ясо стане золотисто-коричневим. Перед подачею до столу приправити нашаткованою зеленню. Гарнір підійде будь-який.

Ніжні курячі кульки в вершковому соусі

Інгредієнти:

  • цибулина (середня) — 1 шт;
  • яйце куряче — 1 шт;
  • філе — 550 г;
  • вершки рідкі 30% — 250 мл;
  • масло — 170 г;
  • борошно біле — 200 г;
  • мускат (порошок) — 7 г.

Процес приготування:

  1. Відбити філе, дрібно порізати в глибокий посуд. Додати нашатковану цибулю і спеції, розбити яйце, ретельно перемішати.
  2. Змастити форму вершками.
  3. Скачати кульки, в процесі злегка посипаючи їх борошном, щоб фарш не лип до рук. Викласти в ємність для випікання.
  4. Залишити в розігрітій духовці 30 хвилин при температурі 180 градусів.
  5. Зайнятися приготуванням соусу. Підсушити борошно на розпеченій сковороді протягом 2-х хвилин.
  6. Додати масло, все разом обсмажувати 60 секунд.
  7. Влити вершки круговими рухами, розмішуючи грудочки.
  8. Довести до кипіння, всипати мускат і зняти з вогню.
  9. Дістати кульки з духовки, щедро полити вершковим соусом і знову поставити їх у шафу на 10 хвилин. Подавати до столу можна без гарніру. М’ясо виходить дуже ніжним і володіє приємним ненав’язливим смаком.

Курячий суп з сирними кульками

Знадобиться:

  • морква велика — 1 шт;
  • цибуля червона — 1/2 головки;
  • філе — 350 г;
  • бульби картоплі — 4,5 шт;
  • локшина яєчна — 110 г;
  • сир на вибір — 90 г;
  • яйце куряче — 1 шт;
  • сухарі для панірування — 20 г;
  • лист лавровий — 3 шт;
  • сіль поварена — 20 г;
  • зелень свіжа;
  • суміш мелених перців.

Покрокова інструкція:

  1. Заварити бульйон. Довести рідину до кипіння, додати сіль і зменшити вогонь — це посилить смак і аромат заготовки для супу.
  2. Очистити картоплю, дрібно нашаткувати. Кинути в бульйон.
  3. Підготувати інші овочі до пасерування, нарізати цибулю, натерти моркву некрупною стружкою.
  4. На нагріту сковороду з невеликою кількістю соняшникової олії висипати цибулю. Коли вона придбає злегка жовтуватий відтінок, додати моркву, обсмажити близько 10 хвилин.
  5. Після готовності зажарку на час можна залишити і приступати до створення кульок. Для цього сир потрібно натерти в глибокий посуд, розбити зверху на стружку яйце, додати сухарі і сіль.
  6. Старанно перемішати. Перед формуванням кульок руки слід змочити в холодній воді. Якщо маса розвалюється, в неї можна додати трохи борошна.
  7. Як тільки картопля звариться (готовність перевіряють за допомогою виделки — скибочка бульби повинна легко проколюватися), в бульйон додати сирні грудочки.
  8. Майбутній суп слід помішувати до тих пір, поки кульки не спливуть, інакше вони можуть пригоріти до дна посуду.
  9. Додати в бульйон зажарку, локшину, лавровий лист і спеції. Прокип’ятити протягом 5 хвилин.
  10. Вимкнути суп, покришити в нього зелень. Опустити кришку і залишити доходити 15 хвилин. Подавати теплим.

Томатно-вершковий соус для курячих кульок

Інгредієнти:

  • цибуля червона — 2 шт;
  • вершки 20% — 200 мл;
  • томат — 2 шт;
  • очищена морква — 1 шт;
  • кухонна сіль — 10 г;
  • паста томатна — 20 г;
  • олія соняшникова.

Процес приготування:

  1. Натерти моркву великої стружкою, цибулю порізати тонкими кільцями.
  2. Обсмажити на соняшниковій олії протягом 5 хвилин на середньому вогні.
  3. Помідори надрізати навхрест, опустити в окріп на 60 секунд. Зняти шкірку, нашаткувати і додати до овочів.
  4. Зажарку приправити за смаком. Змішати масу з томатною пастою і пасерувати ще 7 хвилин.
  5. Залити вершки, довести рідину до кипіння. При охолодженні соус загусне, тому при необхідності його розбавляють водою, перед тим як покрити вже готові кульки, що смажаться в духовці.

Вибір продуктів

Щоб отримати ідеальну страву, потрібно приділити увагу інгредієнтам і, звичайно ж, своїм смаковим уподобанням.

Так, щоб курячі кульки мали бажану консистенцію, потрібно дотримуватися наступних правил:

  • Фарш для м’ясної страви рекомендується готувати самостійно. У цьому випадку контролювати її вихідні властивості буде набагато простіше.
  • Шанувальникам нежирних продуктів, краще звернути свій погляд на філе. Кульки з нього виходять сухуватими, але додавання вершкового соусу робить їх ніжними і досить соковитими.
  • Для отримання більш ситного фаршу, краще використовувати м’ясо зі стегон. Проте приготовану з нього страву рекомендується запекти в паніровці, тому що додавання соусу зробить її консистенцію занадто м’якою.
  • Філейну частину птиці використовувати не варто. Якщо цього уникнути не можна, то фарш пом’якшують додаванням 2-х ложок молока.
  • Любителям дієтичної кухні рекомендується замінити куряче філе на індиче. За властивостями м’ясо цих птахів досить схоже.
  • Щоб урізноманітнити смак страви, у фарш додають паприку або куркуму. Вони надають кулькам незвичайний колір і аромат, але володіють високою фарбувальною здатністю, тому їх потрібно зовсім трошки.

Поради по приготуванню

Незважаючи на ретельне складання кожного рецепту, в них іноді упускають з уваги ряд важливих рекомендацій.

Наприклад:

  • Щоб ніжні м’ясні кульки були більш ароматними, цибулю не шаткують, а натирають дрібною стружкою.
  • Для зручності при формуванні кульок з фаршу користуються десертною ложкою. Так порції виходять однаковими.
  • Якщо субстанція прилипає навіть до вологих рук, в суміш додають щіпку борошна.
  • Вершки для соусу потрібно вибирати жирні (не менше 20%). Це додасть йому густоти.
  • Рекомендується використовувати сорти сирів, які добре плавляться при нагріванні в духовці.
  • Соус потрібно солити зовсім трохи, щоб його смак не перебивав страву.
  • Вершкове масло кип’ятити небажано — від цього руйнується структура майбутньої заправки.
  • Якщо форма для запікання використовується скляна, то її поміщають у холодну духовку і тільки потім включають розігрів. Правда, через це час приготування збільшується приблизно на 10 хвилин.

Смачного!