Напередодні свят кожна господиня задумується над тим, яка страва стане родзинкою святкового столу. Якщо ви дійсно хочете викликати захоплення у своїх гостей і зробити свято незабутнім, зважуйтесь на кулінарні експерименти, наприклад, приготуйте курочку в пікантному медово-гірчичному соусі.

Корисні властивості курячого м’яса

Перш ніж приступити до приготування курки в медово-гірчичному соусі, нагадаємо про основні переваги курячого м’яса:

  • курка запечена в духовцівисокий вміст білка;
  • легка засвоюваність;
  • низький рівень холестерину;
  • вміст повного комплексу вітамінів групи В, а також вітамінів А, С, РР, Е;
  • високий рівень корисних мікроелементів: магнію, цинку, фосфору, заліза;
  • низький вміст калорій;
  • використовується в лікуванні поліартриту, діабету, захворювань серця.

Як вибрати курку для запікання в духовці

У пошуку курки для приготування нашої страви ідемо на ринок.

Щоб вибір був вдалим, скористаємося наступними порадами:

  • свіже м’ясо має солодкий запах;
  • вага птиці не повинна перевищувати півтора кілограма;
  • м’ясо має бути охолодженим, а не замороженим;
  • вік курки не повинен перевищувати одного року.

Гірчиця і мед: що ми про них знаємо

Перш ніж розкрити секрети приготування курки в гірчично-медовому соусі, поговоримо про головні інгредієнти цієї страви, які надають страві особливого шарму – гірчиці і меду. Гірчиця була популярна ще за часів Стародавнього Риму і Греції. Тоді її зерна несли в жертву богам. Простим людям вона стала доступна в дев’ятому столітті нашої ери у Франції.

Саме ця країна збагатила кулінарний світ багатьма сортами гірчиці. Вона була на столі королів і жебраків.

В наш час гірчиця використовується як приправа до рибних, м’ясних і овочевих страв, тонко розкриваючи їх смак. Вона запобігає пересушуванню м’яса і надає страві незрівнянний аромат. Слід зазначити також, що ця приправа дуже корисна для нашого організму.

До її складу входять:

  • курка з гірчицею і медомбілки;
  • вуглеводи;
  • вітаміни В, А, D, Е;
  • мікро- і макроелементи: калій, цинк, магній, залізо, кальцій, натрій та інші.

Разом з тим від вживання гірчиці слід відмовитися людям, які мають такі проблеми:

  • захворювання серця;
  • гіпертонія;
  • захворювання нирок;
  • виразка шлунка.

У наших рецептах гірчичного соусу для курки ми будемо використовувати і гірчичний порошок, і зернисту гірчицю.

Тепер поговоримо про мед, який найчастіше використовується в кулінарії для приготування м’ясних страв. Цей корисний продукт зменшує утворення канцерогенів, що виникають під впливом високої температури, коли м’ясо починає підгоряти.

Вчені університету у  штаті Мічиган заявили, що витримка м’яса протягом чотирьох годин у 30 %  медовому маринаді сприяє зменшенню утворення канцерогенів завдяки антиоксидантам меду. Про користь меду можна говорити годинами. Японські лікарі-дієтологи вважають, що цей продукт найкорисніший серед усіх натуральних.

У своєму складі він містить такі корисні речовини:

  • вітаміни В1, В2, В6, С та інші;
  • мінерали: магній, залізо, калій, натрій, кальцій, хлор та сірку.

Мед утримує в організмі кальцій, підтримує імунну систему людини, покращує процес травлення. Найбільш корисним є свіжий мед, бо після року зберігання він починає втрачати свої лікувальні властивості.

Рецепт приготування курки в гірчичному соусі з додаванням меду

Для того щоб приготувати ніжну соковиту курочку з неперевершеним ароматом, нам потрібні:

  • курка в гірчичному соусікурка охолоджена – 1 штука;
  • мед – 2 столові ложки;
  • гірчиця в зернах – 2 столові ложки;
  • лимон – половинка;
  • приправа куряча – 2 столові ложки;
  • сіль – 2 чайні ложки;
  • часник – 2 зубчики;
  • рукав для запікання;
  • харчова плівка.

Почнемо з приготування соусу. Для цього видавлюємо в миску сік половини лимона, який у поєднанні з медом збереже м’ясо від пересушування при запіканні.

Додаємо подрібнений часник,  сіль і приправи. Якщо у вас немає готової приправи, можна змішати паприку, карі, коріандр, базилік і чорний перець. Також в маринад для курячого м’яса можна покласти кардамон, корицю, білий перець, чебрець, материнку і петрушку.

Додаємо гірчицю для гостроти страви і мед, який надає курці незвичайного солодкуватого  смаку і золотистого кольору, що збуджує апетит. Гарненько перемішавши всі інгредієнти, приступимо до курки.

Для початку помиємо і просушимо її. Далі поливаємо птицю соусом всередині і ззовні, загортаємо в харчову плівку і ставимо в холодильник на три години, якщо є можливість, краще маринувати всю ніч. Після цього, поміщаємо м’ясо в рукав для запікання, викладаємо її на деко і ставимо в гарячу духовку. Через годину курочка буде готова зайняти центральне місце на святковому столі! Прикрасити страву допоможуть свіжі овочі та зелень.

Курячі гомілки в гірчично-сметанному соусі

Ділимося ще одним рецептом курячих гомілок у духовці, в якому замість меду використовується сметана. Її ніжний вершковий смак у поєднанні з гірчицею, часником і ароматними травами легко перетворять звичайну курку у вишукану страву.

Для приготування курки в сметанно-гірчичному соусі нам потрібні:

  • курячі гомілки – 7 штук;
  • сметана – 5 столових ложок;
  • гірчиця зерниста – 4 столові ложки;
  • часник – 5 зубчиків;
  • спеції карі;
  • сіль.

Змішуємо гірчицю, сметану, подрібнений часник, сіль і спеції карі. В отриманому соусі маринуємо курячі гомілки, попередньо вимиті і просушені. Ставимо курочку в холодильник на чотири години. Після цього, замариноване м’ясо кладемо у форму для запікання і ставимо в розігріту духовку. Час приготування страви – півтори години.

Курка в гірчичному соусі

Для цієї страви потрібні такі інгредієнти:

  • курячі стегенця в сметанно-гірчичному соусікуряче філе – 500 г;
  • гірчиця в зернах – 3 чайні ложки;
  • часник – 2 зубчики;
  • оливкова олія – 3 столові ложки;
  • приправа;
  • сіль.

Основний елемент цієї страви – гірчичний соус, приготувати який не буде складно навіть недосвідченому  кулінару.

Змішуємо в мисці гірчицю і оливкову олію. Насичений аромат курячому м’ясу додасть часник. Його потрібно добре подрібнити. Останній штрих – сіль  і приправа до смаку.

Поливаємо соусом курку, гарненько її обмазуємо і викладаємо в рукав для запікання. Ставимо м’ясо в гарячу духовку. Слідкувати за його готовністю можна, проткнувши філе шпажкою. Сік, який з нього виділяється, повинен бути прозорим. Зазвичай процес запікання триває не менше години. Для гарніру підійде картопля і різні крупи.

Курячі стегенця в сметанно-гірчичному соусі з грибами

І наостанок пропонуємо приготувати ще одну страву, яка не залишить байдужим нікого з гостей.

Для її приготування нам потрібні такі продукти:

  • курячі стегенця – 450 г;
  • печериці свіжі – 200 г;
  • сметана жирна – 3 ложки;
  • гірчичний порошок – 1 столова ложка;
  • часник – 2 зубчики.

Змішуємо сметану, гірчицю і подрібнений часник. Миємо курячі стегна в проточній воді і просушуємо паперовим рушником. Потім викладаємо  м’ясо у форму для запікання, поливаємо зверху соусом і ставимо в розігріту духовку. Час запікання – 50 хвилин.

Тепер займемося грибами. Їх потрібно тонко нарізати і обсмажити на пательні протягом 10 хвилин. Виймаємо з духовки курячі стегна і посипаємо їх грибами. Смак цієї страви добре розкриють рис і варена картопля.

Не бійтеся експериментів на кухні, творіть і дивуйте світ!