Напередодні свят кожна господиня задумується над тим, яка страва стане родзинкою святкового столу. Якщо ви дійсно хочете викликати захоплення у своїх гостей і зробити свято незабутнім, зважуйтесь на кулінарні експерименти, наприклад, приготуйте курочку в пікантному медово-гірчичному соусі.
Перш ніж приступити до приготування курки в медово-гірчичному соусі, нагадаємо про основні переваги курячого м’яса:
У пошуку курки для приготування нашої страви ідемо на ринок.
Щоб вибір був вдалим, скористаємося наступними порадами:
Перш ніж розкрити секрети приготування курки в гірчично-медовому соусі, поговоримо про головні інгредієнти цієї страви, які надають страві особливого шарму – гірчиці і меду. Гірчиця була популярна ще за часів Стародавнього Риму і Греції. Тоді її зерна несли в жертву богам. Простим людям вона стала доступна в дев’ятому столітті нашої ери у Франції.
Саме ця країна збагатила кулінарний світ багатьма сортами гірчиці. Вона була на столі королів і жебраків.
В наш час гірчиця використовується як приправа до рибних, м’ясних і овочевих страв, тонко розкриваючи їх смак. Вона запобігає пересушуванню м’яса і надає страві незрівнянний аромат. Слід зазначити також, що ця приправа дуже корисна для нашого організму.
До її складу входять:
Разом з тим від вживання гірчиці слід відмовитися людям, які мають такі проблеми:
У наших рецептах гірчичного соусу для курки ми будемо використовувати і гірчичний порошок, і зернисту гірчицю.
Тепер поговоримо про мед, який найчастіше використовується в кулінарії для приготування м’ясних страв. Цей корисний продукт зменшує утворення канцерогенів, що виникають під впливом високої температури, коли м’ясо починає підгоряти.
Вчені університету у штаті Мічиган заявили, що витримка м’яса протягом чотирьох годин у 30 % медовому маринаді сприяє зменшенню утворення канцерогенів завдяки антиоксидантам меду. Про користь меду можна говорити годинами. Японські лікарі-дієтологи вважають, що цей продукт найкорисніший серед усіх натуральних.
У своєму складі він містить такі корисні речовини:
Мед утримує в організмі кальцій, підтримує імунну систему людини, покращує процес травлення. Найбільш корисним є свіжий мед, бо після року зберігання він починає втрачати свої лікувальні властивості.
Для того щоб приготувати ніжну соковиту курочку з неперевершеним ароматом, нам потрібні:
Почнемо з приготування соусу. Для цього видавлюємо в миску сік половини лимона, який у поєднанні з медом збереже м’ясо від пересушування при запіканні.
Додаємо подрібнений часник, сіль і приправи. Якщо у вас немає готової приправи, можна змішати паприку, карі, коріандр, базилік і чорний перець. Також в маринад для курячого м’яса можна покласти кардамон, корицю, білий перець, чебрець, материнку і петрушку.
Додаємо гірчицю для гостроти страви і мед, який надає курці незвичайного солодкуватого смаку і золотистого кольору, що збуджує апетит. Гарненько перемішавши всі інгредієнти, приступимо до курки.
Для початку помиємо і просушимо її. Далі поливаємо птицю соусом всередині і ззовні, загортаємо в харчову плівку і ставимо в холодильник на три години, якщо є можливість, краще маринувати всю ніч. Після цього, поміщаємо м’ясо в рукав для запікання, викладаємо її на деко і ставимо в гарячу духовку. Через годину курочка буде готова зайняти центральне місце на святковому столі! Прикрасити страву допоможуть свіжі овочі та зелень.
Ділимося ще одним рецептом курячих гомілок у духовці, в якому замість меду використовується сметана. Її ніжний вершковий смак у поєднанні з гірчицею, часником і ароматними травами легко перетворять звичайну курку у вишукану страву.
Для приготування курки в сметанно-гірчичному соусі нам потрібні:
Змішуємо гірчицю, сметану, подрібнений часник, сіль і спеції карі. В отриманому соусі маринуємо курячі гомілки, попередньо вимиті і просушені. Ставимо курочку в холодильник на чотири години. Після цього, замариноване м’ясо кладемо у форму для запікання і ставимо в розігріту духовку. Час приготування страви – півтори години.
Для цієї страви потрібні такі інгредієнти:
Основний елемент цієї страви – гірчичний соус, приготувати який не буде складно навіть недосвідченому кулінару.
Змішуємо в мисці гірчицю і оливкову олію. Насичений аромат курячому м’ясу додасть часник. Його потрібно добре подрібнити. Останній штрих – сіль і приправа до смаку.
Поливаємо соусом курку, гарненько її обмазуємо і викладаємо в рукав для запікання. Ставимо м’ясо в гарячу духовку. Слідкувати за його готовністю можна, проткнувши філе шпажкою. Сік, який з нього виділяється, повинен бути прозорим. Зазвичай процес запікання триває не менше години. Для гарніру підійде картопля і різні крупи.
І наостанок пропонуємо приготувати ще одну страву, яка не залишить байдужим нікого з гостей.
Для її приготування нам потрібні такі продукти:
Змішуємо сметану, гірчицю і подрібнений часник. Миємо курячі стегна в проточній воді і просушуємо паперовим рушником. Потім викладаємо м’ясо у форму для запікання, поливаємо зверху соусом і ставимо в розігріту духовку. Час запікання – 50 хвилин.
Тепер займемося грибами. Їх потрібно тонко нарізати і обсмажити на пательні протягом 10 хвилин. Виймаємо з духовки курячі стегна і посипаємо їх грибами. Смак цієї страви добре розкриють рис і варена картопля.
Не бійтеся експериментів на кухні, творіть і дивуйте світ!