Домашнє консервування – справа досить клопітка і все частіше господині не хочуть ним займатися. А даремно! Адже будь-які овочі це комплекс таких незамінних для людини вітамінів, мінералів і амінокислот. Саме закритий на зиму салат з молодих кабачків – справжнє джерело користі.
Кабачки – це овоч з сімейства гарбузових і відрізняється від самої гарбуза більш ніжною м’якоттю і тонкою скоринкою, яка відділяється досить легко.
В сирому вигляді вони недовго зберігаються, тому з їх «участю» консервується багато ласощів, які дозволяють зберегти всі корисні властивості. А це і клітковина, і сахариди, а також вітаміни та мікроелементи (залізо, фосфор, вітаміни В, А та Е).
Цей плід, як правило, консервують у літньо-зимовий період. Роблять це найрізноманітнішими методами з додаванням широкого спектру інших овочів. Технологічно кабачковий салат на зиму готується легко і дуже швидко. А варіантів його консервування досить багато. Розглянемо деякі з них.
Зимовий варіант кабачків по-корейськи. Його гострий смак і пряний аромат доповнять будь-яку страву на вашому столі. Вам знадобиться:
На спеціальній тертці для корейських страв натираємо кабачки та моркву. Ріжемо тонкою соломкою перчины і цибулини. Кришимо зелень і часник, приєднуємо їх до решти суміші і заливаємо все маринадом.
Ретельно перемішуємо і залишаємо на три години. Маринад вариться з вищевказаних обсягів олії, оцту, солі, цукру і спецій. Після трьох годин, кладемо овочі в маринаді в банки, щільно трамбуючи. Стерилізуємо (півлітра – 15 хвилин, 0,7 літра – 20 хвилин, 1 л – 30 хвилин) і закочує банки.
Ще варіант як закрити зимовий салат із стиглих кабачків. Компоненти на п’ять літрових банок салату:
Кабачки помити, нарізати сантиметровими кубиками і скласти в посуд для подальшого приготування. Додати цукор, сіль, масло і оцет. Залити соусом, перешкодити і дати постояти хвилин 10-15, щоб вони дали сік.
Потім поставити на плиту, закип’ятити і варити 45-50 хвилин. За кілька хвилин до закінчення додати часник і ще сіль за бажанням. Готову суміш гарячої розкласти по банках (заздалегідь стерилізуємо банки і кришки). Закатати. Студить перевернутими і в ковдрі.
Серед безлічі салатів з кабачками є рецепти з зеленими помідорами. Розглянемо один з них.
Для приготування шести літрів (шість банок по 1л) необхідно:
В маринад:
Всі овочі вимити і почистити. Помідори, перець і кабачки порізати сантиметровими по товщині кільцями або півкільцями. На дно банки кладемо зелень. Овочі викладаємо шарами. Варимо маринад (додаємо оцет перед закінченням). Заливаємо їм овочі, стерилізуємо за 20 хвилин. Закатуємо, перевертаємо і студим.
Ще один рецепт консервування салату з кабачків. Для нього необхідні:
Кабачки і цибулю порізати великими кубиками. Моркву потерти на тертці. В емальовану десятилитровую каструлю налити олію, в якому обсмажити цибулю. Додати моркву і обсмажувати ще близько десяти хвилин.
Висипати кабачки і обсмажувати ще близько 10 хвилин. Додати сіль, цукор і оцет. Все перемішати. Тушкувати на малому вогні під кришкою десь півтори години. Додати перець. Розкласти по банках. Закупорити. Перевернути і студить укутаними в ковдру.
Очевидно, що всі рецепти консервування овочевих салатів з кабачками – це неважка заняття, яке в зимовий період принесе вашій родині не тільки кулінарне задоволення, але і користь вашому здоров’ю!