Домашнє консервування – справа досить клопітка і все частіше господині не хочуть ним займатися. А даремно! Адже будь-які овочі це комплекс таких незамінних для людини вітамінів, мінералів і амінокислот. Саме закритий на зиму салат з молодих кабачків – справжнє джерело користі.

консервація кабачків на зиму2

Кабачки – це овоч з сімейства гарбузових і відрізняється від самої гарбуза більш ніжною м’якоттю і тонкою скоринкою, яка відділяється досить легко.

В сирому вигляді вони недовго зберігаються, тому з їх «участю» консервується багато ласощів, які дозволяють зберегти всі корисні властивості. А це і клітковина, і сахариди, а також вітаміни та мікроелементи (залізо, фосфор, вітаміни В, А та Е).

Цей плід, як правило, консервують у літньо-зимовий період. Роблять це найрізноманітнішими методами з додаванням широкого спектру інших овочів. Технологічно кабачковий салат на зиму готується легко і дуже швидко. А варіантів його консервування досить багато. Розглянемо деякі з них.

Рецепти консервування

Зимовий варіант кабачків по-корейськи. Його гострий смак і пряний аромат доповнять будь-яку страву на вашому столі. Вам знадобиться:

консервація кабачків на зиму4

  1. Три кілограми молодих кабачків;
  2. Молода морква – пів кіло;
  3. Пів-кіло цибулі;
  4. Солодкий перець – 5 штук великого розміру і різних кольорів;
  5. Часник 150гр;
  6. Кріп, петрушка, селера, коріандр;
  7. Один стакан цукру;
  8. Один стакан олії;
  9. Оцет 9% – 200мл;
  10. Сорок грамів кухонної солі;
  11. Спеції для корейської моркви – 1 пакет.

На спеціальній тертці для корейських страв натираємо кабачки та моркву. Ріжемо тонкою соломкою перчины і цибулини. Кришимо зелень і часник, приєднуємо їх до решти суміші і заливаємо все маринадом.

Ретельно перемішуємо і залишаємо на три години. Маринад вариться з вищевказаних обсягів олії, оцту, солі, цукру і спецій. Після трьох годин, кладемо овочі в маринаді в банки, щільно трамбуючи. Стерилізуємо (півлітра – 15 хвилин, 0,7 літра – 20 хвилин, 1 л – 30 хвилин) і закочує банки.

Ще варіант як закрити зимовий салат із стиглих кабачків. Компоненти на п’ять літрових банок салату:

  1. П’ять кілограм кабачків;
  2. Склянка цукру;
  3. Одна четверта склянки солі;
  4. Підлогу-літра томатного або «краснодарський» соусу;
  5. Стакан соняшникової олії;
  6. Склянка 9%-го оцту
  7. Стакан очищених зубчиків часнику.

Кабачки помити, нарізати сантиметровими кубиками і скласти в посуд для подальшого приготування. Додати цукор, сіль, масло і оцет. Залити соусом, перешкодити і дати постояти хвилин 10-15, щоб вони дали сік.

Потім поставити на плиту, закип’ятити і варити 45-50 хвилин. За кілька хвилин до закінчення додати часник і ще сіль за бажанням. Готову суміш гарячої розкласти по банках (заздалегідь стерилізуємо банки і кришки). Закатати. Студить перевернутими і в ковдрі.

Серед безлічі салатів з кабачками є рецепти з зеленими помідорами. Розглянемо один з них.

Для приготування шести літрів (шість банок по 1л) необхідно:

консервація кабачків на зиму3

  1. Два з половиною кілограми зелених помідорів будь-якого розміру;
  2. Півтора кілограма кабачків;
  3. Дванадцять великих зубчиків часнику;
  4. Шість цибулин;
  5. Два червоних болгарських перцю;
  6. Зелень.

В маринад:

  1. Два з половиною літри води;
  2. Чверть склянки солі;
  3. Шістдесят грам цукру;
  4. Лавровий лист, перець (запашний і чорний) горошком, гвоздика – за смаком;
  5. 9% оцет – шість столових ложок.

Всі овочі вимити і почистити. Помідори, перець і кабачки порізати сантиметровими по товщині кільцями або півкільцями. На дно банки кладемо зелень. Овочі викладаємо шарами. Варимо маринад (додаємо оцет перед закінченням). Заливаємо їм овочі, стерилізуємо за 20 хвилин. Закатуємо, перевертаємо і студим.

Ще один рецепт консервування салату з кабачків. Для нього необхідні:

консервація кабачків на зиму1

  1. Три кілограми молодих кабачків;
  2. Півтора кілограма цибулі;
  3. Півтора кілограма моркви;
  4. Стакан соняшникової олії;
  5. Шістдесят грамів солі;
  6. Двадцять грамів чорного меленого перцю;
  7. Три столові ложки білого винного оцту.

Кабачки і цибулю порізати великими кубиками. Моркву потерти на тертці. В емальовану десятилитровую каструлю налити олію, в якому обсмажити цибулю. Додати моркву і обсмажувати ще близько десяти хвилин.

Висипати кабачки і обсмажувати ще близько 10 хвилин. Додати сіль, цукор і оцет. Все перемішати. Тушкувати на малому вогні під кришкою десь півтори години. Додати перець. Розкласти по банках. Закупорити. Перевернути і студить укутаними в ковдру.

Очевидно, що всі рецепти консервування овочевих салатів з кабачками – це неважка заняття, яке в зимовий період принесе вашій родині не тільки кулінарне задоволення, але і користь вашому здоров’ю!