Гречка – продукт дуже корисний і цілком доступний. Господині готують із цієї крупи смачні гарніри, а також ароматні перші страви. Правда, далеко не всі жінки знають, як варити смачний суп з гречкою, щоб він припав до душі всім членам сім’ї. Насправді рецептів приготування страви маса, тому обговоримо найбільш смачні.

Готуємо суп на курячому бульйоні з гречкою

Перша страва, на основі бульйону з курячого м’яса – найбільш традиційний варіант супчику. Вона виходить дуже ситною і в той же час дієтичною.

Щоб приготувати суп знадобляться такі продукти:

  • продукти для гречаного супуМ’ясо куряче (підійде будь-яка частина) – 500 г;
  • Гречана крупа (можна взяти 2 пакетики гречки для варіння) – 150 г;
  • Картопля сира – 400 г;
  • 1 середня морквина;
  • 1 середня ріпчаста цибулина;
  • 2 часникові зубчики;
  • Лаврове листя – 3 листочки;
  • Олія для обсмажування, сіль і перець.

Щоб приготувати першу страву, виконайте такі дії:

  • У чисту каструльку налийте холодну воду;
  • Куряче м’ясо промийте, видаліть кістки і наріжте невеликими шматочками;
  • Відправте розібране м’ясо у підготовлену каструлю і поставте її на газ. Варитися курятина буде 40-50 хвилин;
  • Коли м’ясо приготується, додайте картоплю, попередньо очищену і нарізану кубиками;
  • гречаний супПісля того, як картопля в курячому бульйоні закипить, відправляйте в каструлю гречку;
  • Через 10 хвилин додайте в майбутній супчик цибулю і моркву. Овочі попередньо потрібно очистити, цибулю порізати тонкими півкільцями, моркву натерти на шатківниці, а потім обсмажити до золотистої скоринки. Вже готову засмажку можна відправляти в бульйон;
  • Варити до готовності всіх інгредієнтів, а потім додати в каструлю лаврове листя, подрібнений часник і спеції до смаку. Після цього гречаний суп із куркою повинен постояти не менше чверті години, потім його можна розливати по тарілках і подавати до столу.

Супчик виходить смачним і ароматним, а якщо у вашому будинку є маленькі дітки, то готуйте страву з нежирних частин курки, наприклад, з філе. І часник краще не додавайте, тоді ваші малюки точно оцінять їжу.

Рецепт для тих, хто не їсть м’ясо

Якщо ви з якихось причин не їсте страви на м’ясних бульйонах, але при цьому не хочете відмовляти собі у першій страві, зваріть гречаний суп із грибами.

Щоб приготувати цей варіант супу вам знадобиться:

  • продукти для гречаного супу без м'ясаГриби – 300 г (взимку можна готувати з печериць, а влітку з тих, які вам більше до смаку);
  • Картопля – великі бульби – 4-6 шт.;
  • Морква і цибуля ріпчаста – по 1 шт.;
  • Часникові зубчики 3 шт.;
  • Гречка – 150 г;
  • Олія – 50 г;
  • Спеції на ваш розсуд.

Починаємо приготування:

  • У каструлю налийте чисту воду, промийте і наріжте довільними шматочками гриби, занурте їх у рідину;
  • Поставте посуд на вогонь, підсоліть воду і закип’ятіть. Час приготування бульйону буде варіюватися відповідно до обраних грибів. Печериці готуються в киплячій воді близько півгодини;
  • Почистіть і наріжте цибулю, натріть моркву. Підготовлені овочі обсмажте на олії до утворення красивого золотистого відтінку. В самому кінці смаження додайте до овочів часник. Подрібнювати його не потрібно, просто злегка розчавіть ножем, а коли зубчики віддадуть свій аромат, витягніть їх зі сковороди;
  • гречаний супчик без м'ясаГречку викладіть у сито і ретельно промийте під струменем холодної води;
  • Коли гриби приготуються, додайте до них гречку і картоплю, попередньо очищену від шкірки і подрібнену кубиками;
  • Поваріть вміст каструлі 10 хвилинок, викладіть туди засмажку, сіль і улюблені приправи. Буде чудово, якщо ви додасте в супчик свіжу або сушену зелень;
  • Варити першу страву до готовності картоплі. Коли вона звариться, можна розливати юшку по тарілках і подавати до стілу. Дуже смачно доповнювати такий суп сметанкою або майонезом.

Готуємо молочний супчик

Молочний суп із гречкою, напевно, знайомий всім жінкам, у яких є діти. Цю страву можна віднести до «дитячої» кухні. Хоч і дорослі їдять такий суп із великим задоволенням.

Для приготування потрібно:

  • Гречка – 100-150 г;
  • Свіже молоко – 500 мл;
  • За власним смаком можна додати цукор, мед, сіль, сухофрукти тощо.

Починаємо приготування:

  • молочний гречаний супчикСпершу крупу промийте і виберіть з неї «сміття»;
  • Налийте в каструлю води. Кількість рідини визначається співвідношенням 1 до 1,5, де 1 – кількість гречки;
  • Після того, як вода в каструлі закипить, додайте в крупу сіль або цукор за своїм бажанням, поваріть гречку ще 10 хвилин. До речі, накривати каструлю кришкою не варто, інакше вода не випарується і крупа вийде розсипчастою;
  • В окремій посудині закип’ятіть молоко;
  • У готову гречану крупу влийте молоко, перемішайте і варіть 3-5 хвилин. При бажанні можете додати в супчик вершкового масла;
  • Після цього замотайте каструлю у щільну тканину і дайте молочному супу настоятися чверть години.

Перед подачею на стіл страву можна прикрасити шматочками сухофруктів або горішками.

Супчик із гречки з м’ясом у мультиварці

Мультиварка – це агрегат, який полегшує домашню роботу багатьом жінкам. У ній можна готувати смачні гарніри, десерти і, звичайно ж, супи.

Щоб зробити перші страви потрібні наступні інгредієнти:

  • Свинина або яловичина – 500 г;
  • Крупа гречана – половинка мультистакана;
  • Картопля – 2 бульби;
  • Моркву і цибульку по 1 шт.;
  • Олія – 1 ст. л.;
  • Улюблені спеції.

Покрокове виконання рецепту супу з гречкою буде виглядати так:

  • юшка з гречкиВибране м’ясо промийте, видаліть зі шматка неїстівні частини і наріжте середніми квадратиками;
  • Цибулю очистіть і подрібніть довільними шматочками;
  • Моркву натріть на крупній шатківниці;
  • У мультиварочну чашу налийте олію і викладіть туди цибулю, а також моркву з м’ясом;
  • Встановіть на агрегаті режим «Випічка» на 10-15 хвилин;
  • Після закінчення режиму додайте в чашу картоплю, попередньо очищену і подрібнену;
  • Крупу промийте і всипте до решти інгредієнтів;
  • Налийте в миску води до бажаної густоти, всипте сіль і спеції за смаком;
  • Встановіть на 60 хвилин режим «Тушкування».

Після звукового сигналу можете розливати першу страву по тарілках і подавати до столу.

Як бачите, готувати юшку з гречки зовсім нескладно, цікавих рецептів безліч. Вибирайте той варіант приготування, який вам більше подобається, тіште своїх домашніх доброю їжею. Смачного!