Гречка – продукт дуже корисний і цілком доступний. Господині готують із цієї крупи смачні гарніри, а також ароматні перші страви. Правда, далеко не всі жінки знають, як варити смачний суп з гречкою, щоб він припав до душі всім членам сім’ї. Насправді рецептів приготування страви маса, тому обговоримо найбільш смачні.
Готуємо суп на курячому бульйоні з гречкою
Перша страва, на основі бульйону з курячого м’яса – найбільш традиційний варіант супчику. Вона виходить дуже ситною і в той же час дієтичною.
Щоб приготувати суп знадобляться такі продукти:
- М’ясо куряче (підійде будь-яка частина) – 500 г;
- Гречана крупа (можна взяти 2 пакетики гречки для варіння) – 150 г;
- Картопля сира – 400 г;
- 1 середня морквина;
- 1 середня ріпчаста цибулина;
- 2 часникові зубчики;
- Лаврове листя – 3 листочки;
- Олія для обсмажування, сіль і перець.
Щоб приготувати першу страву, виконайте такі дії:
- У чисту каструльку налийте холодну воду;
- Куряче м’ясо промийте, видаліть кістки і наріжте невеликими шматочками;
- Відправте розібране м’ясо у підготовлену каструлю і поставте її на газ. Варитися курятина буде 40-50 хвилин;
- Коли м’ясо приготується, додайте картоплю, попередньо очищену і нарізану кубиками;
- Після того, як картопля в курячому бульйоні закипить, відправляйте в каструлю гречку;
- Через 10 хвилин додайте в майбутній супчик цибулю і моркву. Овочі попередньо потрібно очистити, цибулю порізати тонкими півкільцями, моркву натерти на шатківниці, а потім обсмажити до золотистої скоринки. Вже готову засмажку можна відправляти в бульйон;
- Варити до готовності всіх інгредієнтів, а потім додати в каструлю лаврове листя, подрібнений часник і спеції до смаку. Після цього гречаний суп із куркою повинен постояти не менше чверті години, потім його можна розливати по тарілках і подавати до столу.
Супчик виходить смачним і ароматним, а якщо у вашому будинку є маленькі дітки, то готуйте страву з нежирних частин курки, наприклад, з філе. І часник краще не додавайте, тоді ваші малюки точно оцінять їжу.
Рецепт для тих, хто не їсть м’ясо
Якщо ви з якихось причин не їсте страви на м’ясних бульйонах, але при цьому не хочете відмовляти собі у першій страві, зваріть гречаний суп із грибами.
Щоб приготувати цей варіант супу вам знадобиться:
- Гриби – 300 г (взимку можна готувати з печериць, а влітку з тих, які вам більше до смаку);
- Картопля – великі бульби – 4-6 шт.;
- Морква і цибуля ріпчаста – по 1 шт.;
- Часникові зубчики 3 шт.;
- Гречка – 150 г;
- Олія – 50 г;
- Спеції на ваш розсуд.
Починаємо приготування:
- У каструлю налийте чисту воду, промийте і наріжте довільними шматочками гриби, занурте їх у рідину;
- Поставте посуд на вогонь, підсоліть воду і закип’ятіть. Час приготування бульйону буде варіюватися відповідно до обраних грибів. Печериці готуються в киплячій воді близько півгодини;
- Почистіть і наріжте цибулю, натріть моркву. Підготовлені овочі обсмажте на олії до утворення красивого золотистого відтінку. В самому кінці смаження додайте до овочів часник. Подрібнювати його не потрібно, просто злегка розчавіть ножем, а коли зубчики віддадуть свій аромат, витягніть їх зі сковороди;
- Гречку викладіть у сито і ретельно промийте під струменем холодної води;
- Коли гриби приготуються, додайте до них гречку і картоплю, попередньо очищену від шкірки і подрібнену кубиками;
- Поваріть вміст каструлі 10 хвилинок, викладіть туди засмажку, сіль і улюблені приправи. Буде чудово, якщо ви додасте в супчик свіжу або сушену зелень;
- Варити першу страву до готовності картоплі. Коли вона звариться, можна розливати юшку по тарілках і подавати до стілу. Дуже смачно доповнювати такий суп сметанкою або майонезом.
Готуємо молочний супчик
Молочний суп із гречкою, напевно, знайомий всім жінкам, у яких є діти. Цю страву можна віднести до «дитячої» кухні. Хоч і дорослі їдять такий суп із великим задоволенням.
Для приготування потрібно:
- Гречка – 100-150 г;
- Свіже молоко – 500 мл;
- За власним смаком можна додати цукор, мед, сіль, сухофрукти тощо.
Починаємо приготування:
- Спершу крупу промийте і виберіть з неї «сміття»;
- Налийте в каструлю води. Кількість рідини визначається співвідношенням 1 до 1,5, де 1 – кількість гречки;
- Після того, як вода в каструлі закипить, додайте в крупу сіль або цукор за своїм бажанням, поваріть гречку ще 10 хвилин. До речі, накривати каструлю кришкою не варто, інакше вода не випарується і крупа вийде розсипчастою;
- В окремій посудині закип’ятіть молоко;
- У готову гречану крупу влийте молоко, перемішайте і варіть 3-5 хвилин. При бажанні можете додати в супчик вершкового масла;
- Після цього замотайте каструлю у щільну тканину і дайте молочному супу настоятися чверть години.
Перед подачею на стіл страву можна прикрасити шматочками сухофруктів або горішками.
Супчик із гречки з м’ясом у мультиварці
Мультиварка – це агрегат, який полегшує домашню роботу багатьом жінкам. У ній можна готувати смачні гарніри, десерти і, звичайно ж, супи.
Щоб зробити перші страви потрібні наступні інгредієнти:
- Свинина або яловичина – 500 г;
- Крупа гречана – половинка мультистакана;
- Картопля – 2 бульби;
- Моркву і цибульку по 1 шт.;
- Олія – 1 ст. л.;
- Улюблені спеції.
Покрокове виконання рецепту супу з гречкою буде виглядати так:
- Вибране м’ясо промийте, видаліть зі шматка неїстівні частини і наріжте середніми квадратиками;
- Цибулю очистіть і подрібніть довільними шматочками;
- Моркву натріть на крупній шатківниці;
- У мультиварочну чашу налийте олію і викладіть туди цибулю, а також моркву з м’ясом;
- Встановіть на агрегаті режим «Випічка» на 10-15 хвилин;
- Після закінчення режиму додайте в чашу картоплю, попередньо очищену і подрібнену;
- Крупу промийте і всипте до решти інгредієнтів;
- Налийте в миску води до бажаної густоти, всипте сіль і спеції за смаком;
- Встановіть на 60 хвилин режим «Тушкування».
Після звукового сигналу можете розливати першу страву по тарілках і подавати до столу.
Як бачите, готувати юшку з гречки зовсім нескладно, цікавих рецептів безліч. Вибирайте той варіант приготування, який вам більше подобається, тіште своїх домашніх доброю їжею. Смачного!