М’ясні домашні продукти останнім часом стають дедалі популярнішими. Вся справа в тому, що багато людей починають переходити на здорове харчування – роблять самостійно йогурт і кефір, печуть хліб в хлібопічці, намагаються робити домашні ковбаси. Це тільки на перший погляд може здатися, що все це складно.

насправді, якщо у вас є скороварка, то ви впораєтеся з процесом досить легко. При цьому тушонка в скороварці, приготована вдома, не йде ні в яке порівняння з магазинною.

Що потрібно знати, перш ніж зайнятися консервацією

Перед початком процесу приготування, корисно буде дізнатися, як правильно готувати тушонку в скороварці. Врахуйте, що не можна консервувати кров, внутрішні органи, м’ясо старих тварин або представників чоловічих особин – кнурів і бугаїв, оскільки отримаєте тушонку з неприємним запахом. Консервують розморожене або охолоджене м’ясо.

домашня тушонкаЯкщо ви самі вбиваєте тварин, то врахуйте, що свіже м’ясо повинно дозріти в холодильнику протягом 3-х діб, щоб стати соковитим і м’яким.

Для консервації м’яса в скороварці зазвичай беруть пів-літрові банки, щоб вони помістилися всередині неї. Перед тим як закласти м’ясо, їх попередньо миють гарячою водою з додаванням соди, промивають, сушать і стерилізують.

Потім укладають в чисту ємність промите, нарізане на шматочки і обсмажене м’ясо, банки закочують і кип’ятять в скороварці. Це самий безпечний і легкий спосіб приготування м’яса в домашніх умовах, тому рецепт буде корисно знати будь-якій господині.

Домашня куряча тушонка в скороварці

Для її приготування вам знадобиться:

  • 1,5 кг курки;
  • 300 мл води;
  • Сіль – 2,5 ч. л.;
  • Спеції (лавровий лист, чорний і запашний перець).

Для того щоб у вас вийшла смачна домашня консервація з курки, наріжте птицю шматочками, посоліть і додайте спеції. Приправлене м’ясо покладіть в скороварку, додайте 300 мл води. Потім закрийте скороварку кришкою, поставте на сильний вогонь. Після того як м’ясо закипить, знизьте вогонь до самого маленького і варіть тушонку протягом двох годин. Про кипіння ви дізнаєтесь завдяки свисту скороварки.

яловича тушонкаПотім візьміть пів-літрові банки і стерилізуйте їх. У цю тару потрібно буде розкласти готову тушонку разом з рідиною, яка утворилася і накрити кришкою.

Наступний етап – стерилізуємо банки з тушонкою на водяній бані. На дно каструлі покладіть серветку, налийте нехолодну воду і поставте тару. Починайте нагрівати воду, коли вона закипить – стерилізуйте протягом сорока хвилин, і закатайте. Зберігати отриманий продукт потрібно в холодильнику.

Тушонка з кролика, приготована в скороварці (другий спосіб)

Вам знадобиться такий же набір продуктів, як і в попередньому способі, тільки курку замінюємо на кролика.

Для того щоб приготувати консервацію з кролика, потрібно для початку вимочити м’ясо у воді, щоб воно було повністю знекровлене. Потім злийте воду, дайте їй повністю стекти, потім обробіть тушки.

Підготуйте банки, засипте в них спеції. Потім щільно набийте їх м’ясом, не докладаючи до краю приблизно 1-1,5 см. На дно скороварки кладете серветку, ставите зверху банки. Наливаєте холодну воду так, щоб вода доходила до нижнього краю горловини.

Дайте воді закипіти, після цього готуйте тушонку 2 години. Потім можна буде просто розставити банки на полиці в коморі, і насолоджуватися смачною тушонкою з кролика всю зиму.

Тушонка з яловичини

Не менш легко і просто готується яловича тушонка в скороварці.

Тушонка з кролика в скороварціДля її приготування вам знадобиться:

  • яловичина – 1 кг;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • перець горошком – 10 шт.;
  • сіль і спеції за смаком;
  • олія.

Для приготування смачної тушонки в скороварці підготуйте м’ясо. Для початку помийте і поріжте його на маленькі шматочки, розміром приблизно 3х3.

Налийте на дно скороварки олію, добре розігрійте. Потім обсмажте м’ясо, додайте цибулю, варіть протягом 20 хвилин, додайте перець горошком, тушкуйте ще півгодини. Далі додайте спеції за смаком. Коли тушонка буде готова, її можна буде відразу подавати на стіл або закатати в банки.

Для цього розкладіть м’ясо в банки послідовними шарами, злегка утрамбовувавши. Укладайте до рівня не вище 3-х мл від верху банки. Після укладання залийте тушонку зверху соком, який утворився при варінні, при цьому він повинен повністю покривати м’ясо в банці.

Краще всього, якщо ви будете наливати до тих пір, поки сік не почне витікати з банки – це допоможе запобігти утворенню повітряних зазорів між банкою і кришкою. Потім закрутіть їх кришкою, зберігайте на полицях комори.

Тушонка, приготована в скороварці, буде дуже смачною, вона буквально тане в роті.