Горбуша, яку також називають рожевим лососем це промислова риба, яка має дуже ніжне м’ясо. Ікра цієї рибки високо цінується гурманами. З усіх риб сімейства лососевих горбуша найменша. Її середня довжина досягає 40 см, маса при цьому близько 2 кг

Горбуша: середовище

Горбуша - середовище існуванняВ природних умовах рожевий лосось водиться в холодній воді північної півкулі планети. Він мігрує з прісних вод в океани і моря, і назад. Своє існування вона починає в прісній воді, коли після літньо-осіннього нересту дорослі особини, гинучи, залишають після себе потомство.

Мальки, які проклюнулися, плавають у річках півроку, а в травні виходять в море або океан. В солоних водах рибини гуляють близько року, а потім, як і їх батьки, повертаються на нерест у прісні води.

Для кулінарії гарна рибка, яку виловили до нересту в морі або океані, оскільки в прісній воді м’ясо лосося набуває білуватий відтінок і не особливо приємний смак.

М’ясо рожевого лосося має високий вміст білка, при цьому будучи низькокалорійною їжею. Саме тому воно володіє такою популярністю серед кулінарів і любителів морепродуктів.

Горбуша в мультиварці

Горбуша є універсальною рибою, вона смачна у будь-якому вигляді – смажена, тушкована, солона, варена, приготована на пару і запечена. Сьогодні ми детально розглянемо рецепти того, як приготувати горбушу в мультиварці.

Мультиварка стала доброю помічницею всіх, хто готує на кухні, і одночасно займається різними іншими справами. Виглядає вона як каструля, тільки має пульт керування та електроживлення. Як мінімум шість режимів приготування їжі допомагає власникові приготувати різноманітні страви, практично не витрачаючи для цього часу.

Достатньо лише підготувати інгредієнти, помити, порізати і відправити в каструлю, після цього можна спокійно йти з головою у що б то не було, але за результат бути спокійним. У тому числі в мультиварці можна готувати рибу, зокрема, горбушу.

У цій смачну рибку містяться так звані вітаміни молодості, або омега-3 жирні кислоти, що здатні, впливаючи на клітку, сповільнювати процес старіння людини. А ще потрібно врахувати – в мультиварці їжа готується на пару, що, по-перше, робить її більш корисною і дієтичною, і, по-друге, містить більшу кількість вітамінів, ніж після варіння.

вибрати

Горбуша в мультиварціДля того, щоб блюдо стало ніжним і смачним, потрібно спочатку дотримати деякі умови. Перше це те, що риба для готування повинна бути обрана тільки свіжоморожена або охолоджена, з рожево-червоним м’ясом, без розлучень і без пошкоджень. У цілої рибини зябра не мають стороннього запаху, повинні бути свіжими і буро-червоного кольору.

І, звичайно ж, краще зробити філе, звільнивши шматки риби від кісточок. З приправ візьміть орегано, фенхель, цибулю, імбир, чебрець, куркуму, паприку, перець запашний, білий і чорний, і, традиційно, лимон.

Як готувати

Треба знати, те, що готування в мультиварці рибного філе не повинна перевищувати півгодини. Якщо ви хочете зробити горбушу, тушковану в мультиварці, то візьміть наступні інгредієнти: один кілограм червоної риби горбуші, половину лимона, зазначені раніше приправи або спеціальну суміш для риби, сіль і пекарський фольгу.

Тепер треба підготувати рибу, для чого вона звільняється від голови, чиститься від дрібної луски, плавників і нутрощів, ріжеться навпіл, солиться, приправляється спеціями, залити соком лимона і обгортається фольгою.

Каструлю ставлять на режим «варіння на пару», кладуть підготовлене філе і виставляють час, як вже говорилося вище, півгодини. Після закінчення зазначеного часу, з мультиварки дістається соковите і ніжне м’ясо. На всі приготування пішло три чверті години, з них 30 хвилин без участі людини.

так само можна приготувати горбушу з картоплею в мультиварці. У такому разі ви просто рибці додасте почищений і порізаний пластинками або часточками картоплю.

Юшка з горбуші

Не менш смачним блюдом є вуха з горбуші, приготована в мультиварці. Традиційно юшка готується рибалками на березі водойми в казанку, однак, якщо така можливість не представилася, мультиварка приготує вуха нітрохи не гірше.

Заздалегідь готуються інгредієнти: будь-яка частина від лосося, підійде і філе і навіть обрізки; три картоплини, по одній штуці цибулю і моркву, свіжа зелень, сіль, спеції, вода. Як зазвичай ретельно чиститься риба, чиститься і нарізається картопля невеликими шматочками, морква кружечками, цибулю розрізається навпіл, а зелень миється.

Після цього в ємність мультиварки викладаються всі овочі, зелень, перець горошком, лавровий лист і, звичайно, риба. При бажанні можна додати пару ложок рису або пшона. Після чого залити водою, посолити, приправити спеціями за смаком і закрити каструлю кришкою, встановивши режим «гасіння» на годину або трохи більше.

Для прискорення процесу можна встановити режим «випічка» і час готування скоротиться вдвічі. Після закінчення рибу потрібно розкласти на тарілки, які потім розлити вуха і посипати свіжою зеленню. Аромат від такої юшки просто зачаровує, а вуха з мультиварки дійсно вдалася.

Смажена горбуша

Смажена горбушаГарна буде також горбуша, смажена в мультиварці. Для цього підготовлену, як зазвичай, рибу (600 г) вам потрібно порізати порційними шматочками, посипати спеціями і сіллю і відкласти маринуватися.

Окремо зварити рис на спеціальному режимі і зайнятися приготуванням соусу. Для нього вам необхідно нарізати 2 шт. цибулі кубиком, потерти пару зубчиків часнику, туди всипати спеції (базилік, петрушка), терту моркву (2 шт.), сіль і все це обсмажити на рослинному маслі. Потім залити вершками (200 мл) і згасити 10 хвилин.

Після цього суміш потрібно остудити і збити у блендері до однорідної маси. Обсмажити рибку з двох сторін.

Подавайте приготовану рибу на тарілці, де гіркою буде покладений рис, политий зверху кількома ложками соусу, і листочок салату. Апетитне, корисне і смачне блюдо готове!