Шурпа – це заправний суп, який подають основного блюда – м’яса відвареного або смаженого. В різних країнах його називають по-різному. У Східних країнах – шурпа, чорпа, шорпо, сорпа, в Балканських країнах – чорба.

шурпи з бараниною по-узбекски3

Рецепт такої страви різноманітний, оскільки в кожній родині його готують на свій смак.

Але все ж таки існує кілька відмінних ознак шурпи:

  1. Дуже висока жирність. Таку їжу не з’їси у великій кількості. Це з-за обсмаженого м’яса і овочів, які використовують при приготуванні шурпи.
  2. Застосовується у великій кількості зелень, прянощі і спеції. Це може бути петрушка, кріп, кінза, червоний, чорний перець, зіра, базилік, хмелі-сунелі, чебрець, коріандр або естрагон.
  3. Крупно нарізати овочі. Стандартний набір їх складається з моркви, картоплі і цибулі. Додаткові – часник, помідори, солодкий перець, капуста, баклажани.
  4. Можна приготувати це блюдо з використанням ще фруктів і сухофруктів – абрикос, яблук, кураги, сливи або айви.
  5. Такий суп в основному готують з баранини, але деяким подобається застосовувати яловичину, свинину, птицю або навіть рибу.
  6. Замість води можна використовувати бульйон, в якому варилося м’ясо, або квас.

Заправний суп по-узбецьки готують двома способами: смаженим (каурма), коли овочі з м’ясом спочатку обсмажуються в казані, а потім додається вода і все вариться до готовності; вареним (кайнатма), нічого не смажиться, вариться на малому вогні.

Рецепт шурпи з бараниною по-узбецьки

шурпи з бараниною по-узбекски1

Склад:

  • півкіло баранини, не дуже жирної;
  • 100 грамів жовтого гороху нут;
  • 2 великі головки цибулі;
  • кілька морквин;
  • 5 картоплин;
  • 2 помідори;
  • 2 болгарських перцю;
  • головка часнику;
  • 1 ріпа – шалган;
  • 50 грам олії соняшникової.
  • спеції: зіра, коріандр, мелений гострий перець, сіль;
  • зелень: кріп, кінза, петрушка.

до Речі, кількість овочів ви можете коригувати на свій розсуд.

Готуємо в шурпу з баранини в казані. Наливаємо олію, обсмажуємо порізану на шматки баранину з півкільцями цибулі до кірки. Потім засипаємо спеції, сіль. Наливаємо кип’ячену воду, десь дві склянки на порцію. Коли закипить, знімаємо піну.

Другий цибулю ріжемо на 4 частини, моркву – на брусочки. Часник чистимо, залишаємо зубчиками. З гороху, попередньо замоченого на ніч, зливаємо воду.

Ці інгредієнти закидаємо до м’яса, варимо в казані близько години.

Очищаємо помідори, ріпу від шкірки, перець від насіння. Ріжемо помідори і перці на великі шматочки, додаємо до м’яса.

Через півгодини додаємо крупно нарізану картоплю. Варимо до готовності. В кінці кладемо січену зелень. Пробуємо на спеції, якщо чогось не вистачає – висипаємо. Потім знімаємо з вогню, накриваємо, наполягаємо 15 хвилин.

Шурпа з баранини по-узбецьки – чудове ситне блюдо для великої компанії друзів і рідних.

Користь. Жирна, гаряча шурпа з баранини допомагає боротися з туберкульозом, запаленням легенів, ревматизм, недокрів’ям, а також з вранішнім похміллям. Варений суп на яловичині корисний при виразках шлунка і дванадцятипалої кишки. Не густа страва з перетертими овочами рекомендують після операції хворим. Гострий гарячий суп виступає стимулятором потенції, і вироблення молока у годуючих жінок.

Рецепт шурпи з бараниною в мультиварці

продукти

Склад:

  • 500 грам баранини;
  • ложечка базиліка;
  • 3 картоплі;
  • 3 зубчики часничку;
  • овочі: морква, перчик солодкий, цибуля, помідор;
  • 2 ложки рослинного масла;
  • 0,5 склянки гороху нут;
  • сіль.

Шурпа готується в казані на свіжому повітрі, на гарячому вогнищі, так це роблять в східних країнах. Як приготувати в мультиварці шурпу з баранини? Є досить незвичайний спосіб.

Ми відступимо від традицій, застосуємо сучасну техніку:

  1. На ніч заливаємо водою горох у співвідношенні 2:1. Перед готуванням воду зливаємо.
  2. М’ясо, овочі, один цибулю ріжемо крупно, другий – дрібно.
  3. Вливаємо в чашу масло, кладемо м’ясо з дрібно порізаною цибулею. Включаємо режим «Смаження» на 20 хвилин.
  4. Вливаємо 1,5 літра води. Включаємо режим «Гасіння» на 2 години.
  5. Як тільки закипіло – засипаємо горох, морква, часточки очищеного часнику.
  6. Через годину додаємо інші овочі.
  7. За 10 хвилин до кінця насипаємо базилік і сіль.

Приготована в мультиварці шурпа з баранини подається на стіл зі свіжою зеленню.

Рецепт шурпи з бараниною і капустою

шурпи з бараниною по-узбекски6Продукти:

  • кілограм баранини;
  • 2 склянки гороху нут;
  • 50 грам олії соняшникової;
  • 6 картоплин;
  • 2,5 ріпчастої цибулі;
  • головка часнику;
  • 3 помідори;
  • 2 солодких перцю;
  • 5 морквин;
  • ? середньої головки білокачанної капусти.

Процес приготування такий же, як у шурпи з бараниною по-узбецьки, ось тільки замість ріпи, кладемо капусту. Вона додає трохи інший смак, але також чудовий і насичений.

до Речі, не замінюйте горох нут нашим горохом. Це абсолютно різні боби. У вас не вийде потрібна консистенція і смак, який надає нут. Врахуйте – нут вариться близько півтори години.

Щоб правильно приготувати шурпу з бараниною, треба томити на повільному вогні близько двох-двох з половиною годин. Потім дати настоятися 15 хвилин.

Зелень, на мій погляд, краще посипати трохи в кінці варіння і при подачі. Тоді апетитний аромат і багатогранний смак порадує вас і ваших гостей.

Рецепт шурпи з бараниною і айвою

продуктиДаний рецепт готуємо в домашніх умовах.

Вам знадобляться такі продукти:

  • 600 грам ребер баранини;
  • 50 грам олії соняшникової;
  • цибуля ріпчаста білий;
  • цибуля ріпчаста червоний;
  • 2 болгарських перцю;
  • пекучий перчик;
  • 100 грам нуту;
  • 2 айви;
  • велика морквина;
  • 4 помідори;
  • пучок кінзи;
  • за ложечки сумах, зіри, коріандру;
  • сіль.

За кілька годин до приготування замочуємо нут в холодній воді. Смажимо реберця до скоринки на сковорідці. Викладаємо окремо на тарілочку.

Нарізаємо моркву, айву косими скибочками, цибулю півкільцями, болгарський перець соломкою, помідори-шматочками. Тільки перед цим їх треба обдати окропом і зняти шкірку.

Смажимо моркву, цибулю, червоний перець, трохи пізніше додаємо поступово айву, коріандр, зіру, помідори. Солимо. Тушкуємо ще 5 хвилин.

Потім в чавунній каструлі або в мультиварці починаємо гасити нашу страву у повному складі. Викладаємо на дно м’ясо, наверх нього нут, пекучий перчик, тушковані овочі, заливаємо все окропом – 1,5 літрами. Якщо потрібно – додаємо сіль. Тушкуємо приблизно 60 хвилин. Перевіряємо готовність, якщо недоварилось – залишаємо на вогні.

Білий цибулю кладемо в миску, присипаємо сумахом і трохи сіллю, мнемо руками, притискаємо зверху. Робимо це відразу, як поставили гасити шурпу з бараниною в мультиварці.

Подаємо гарячим з маринованою цибулею і рубаною кінзою. Приємного вам апетиту з гарячим заливним супом і бараниною!