Шурпа – це заправний суп, який подають основного блюда – м’яса відвареного або смаженого. В різних країнах його називають по-різному. У Східних країнах – шурпа, чорпа, шорпо, сорпа, в Балканських країнах – чорба.
Рецепт такої страви різноманітний, оскільки в кожній родині його готують на свій смак.
Але все ж таки існує кілька відмінних ознак шурпи:
Заправний суп по-узбецьки готують двома способами: смаженим (каурма), коли овочі з м’ясом спочатку обсмажуються в казані, а потім додається вода і все вариться до готовності; вареним (кайнатма), нічого не смажиться, вариться на малому вогні.
Склад:
до Речі, кількість овочів ви можете коригувати на свій розсуд.
Готуємо в шурпу з баранини в казані. Наливаємо олію, обсмажуємо порізану на шматки баранину з півкільцями цибулі до кірки. Потім засипаємо спеції, сіль. Наливаємо кип’ячену воду, десь дві склянки на порцію. Коли закипить, знімаємо піну.
Другий цибулю ріжемо на 4 частини, моркву – на брусочки. Часник чистимо, залишаємо зубчиками. З гороху, попередньо замоченого на ніч, зливаємо воду.
Ці інгредієнти закидаємо до м’яса, варимо в казані близько години.
Очищаємо помідори, ріпу від шкірки, перець від насіння. Ріжемо помідори і перці на великі шматочки, додаємо до м’яса.
Через півгодини додаємо крупно нарізану картоплю. Варимо до готовності. В кінці кладемо січену зелень. Пробуємо на спеції, якщо чогось не вистачає – висипаємо. Потім знімаємо з вогню, накриваємо, наполягаємо 15 хвилин.
Шурпа з баранини по-узбецьки – чудове ситне блюдо для великої компанії друзів і рідних.
Користь. Жирна, гаряча шурпа з баранини допомагає боротися з туберкульозом, запаленням легенів, ревматизм, недокрів’ям, а також з вранішнім похміллям. Варений суп на яловичині корисний при виразках шлунка і дванадцятипалої кишки. Не густа страва з перетертими овочами рекомендують після операції хворим. Гострий гарячий суп виступає стимулятором потенції, і вироблення молока у годуючих жінок.
Склад:
Шурпа готується в казані на свіжому повітрі, на гарячому вогнищі, так це роблять в східних країнах. Як приготувати в мультиварці шурпу з баранини? Є досить незвичайний спосіб.
Ми відступимо від традицій, застосуємо сучасну техніку:
Приготована в мультиварці шурпа з баранини подається на стіл зі свіжою зеленню.
Продукти:
Процес приготування такий же, як у шурпи з бараниною по-узбецьки, ось тільки замість ріпи, кладемо капусту. Вона додає трохи інший смак, але також чудовий і насичений.
до Речі, не замінюйте горох нут нашим горохом. Це абсолютно різні боби. У вас не вийде потрібна консистенція і смак, який надає нут. Врахуйте – нут вариться близько півтори години.
Щоб правильно приготувати шурпу з бараниною, треба томити на повільному вогні близько двох-двох з половиною годин. Потім дати настоятися 15 хвилин.
Зелень, на мій погляд, краще посипати трохи в кінці варіння і при подачі. Тоді апетитний аромат і багатогранний смак порадує вас і ваших гостей.
Даний рецепт готуємо в домашніх умовах.
Вам знадобляться такі продукти:
За кілька годин до приготування замочуємо нут в холодній воді. Смажимо реберця до скоринки на сковорідці. Викладаємо окремо на тарілочку.
Нарізаємо моркву, айву косими скибочками, цибулю півкільцями, болгарський перець соломкою, помідори-шматочками. Тільки перед цим їх треба обдати окропом і зняти шкірку.
Смажимо моркву, цибулю, червоний перець, трохи пізніше додаємо поступово айву, коріандр, зіру, помідори. Солимо. Тушкуємо ще 5 хвилин.
Потім в чавунній каструлі або в мультиварці починаємо гасити нашу страву у повному складі. Викладаємо на дно м’ясо, наверх нього нут, пекучий перчик, тушковані овочі, заливаємо все окропом – 1,5 літрами. Якщо потрібно – додаємо сіль. Тушкуємо приблизно 60 хвилин. Перевіряємо готовність, якщо недоварилось – залишаємо на вогні.
Білий цибулю кладемо в миску, присипаємо сумахом і трохи сіллю, мнемо руками, притискаємо зверху. Робимо це відразу, як поставили гасити шурпу з бараниною в мультиварці.
Подаємо гарячим з маринованою цибулею і рубаною кінзою. Приємного вам апетиту з гарячим заливним супом і бараниною!