Котлети цибульні, суп і ще десятки страв з цим плаксивим овочем ми готували в часи перебудови і після розпаду Радянського Союзу. Багато хто з нас навіть не підозрював, що цибульний суп – це улюблені ласощі Людовика XV. Для різноманітності домашнього меню приготуємо цибулевий суп по-французьки.

По сторінках французької кухні

Багато господинь цікавляться, як приготувати цибульний суп по-французьки. Саме цю страву можна зустріти у вишуканих і дорогих ресторанах. Чому звичайний суп не можна вважати цибульним? Адже практично в будь-яку страву ми додаємо пасеровану цибулю?

цибулевий суп по-французькиДавайте спочатку звернемося до історії. Колись Людовік XV відчув почуття голоду, але під рукою у нього практично нічого не було. У похідних сумках він відшукав шампанське, пару цибулин і масло. Саме з цих інгредієнтів вийшов суп, який пізніше став кулінарним надбанням Франції.

Ніяких секретів у приготуванні такого супу немає. Потрібно навчитися правильно пасерувати цибулю. Якщо ви зробите це, як завжди, на рослинній рафінованій олії, то така страва навряд чи полізе в горло. Для цибульного супу овоч треба тушкувати у вершковому маслі. А для аромату додають вино білих або червоних сортів.

Найкраще такою стравою смакувати в поєднанні з грінками. Якщо ви хочете здивувати своїх домочадців, пропонуємо вам приготувати першу страву французької кухні. Приємні і м’які нотки надасть супу сир твердого сорту. Цей продукт можна замінити плавленим сиром. Особливої різниці в смаку ви не відчуєте.

Французький цибульний суп: покроковий рецепт

Для того щоб приготувати споконвічно французький цибулевий суп, потрібно в душі шанувати традиції цієї дивовижної кухні. Обов’язково слід заздалегідь зварити бульйон. М’ясо обирайте будь-яке на свій смак. Грінки – невід’ємна частина цибульного супу. Така добавка стане відмінною прикрасою страви.

Склад:
французький суп з цибулі

  • 100 г сиру твердого сорту;
  • 1 кг цибулі;
  • 1,5 л м’ясного бульйону;
  • 70 г вершкового масла;
  • 1 ч. л. суміші перців;
  • ½ ч. л. солі дрібного помелу;
  • білий хліб – 3-4 скибочки;
  • за смаком прянощі і приправи.

Приготування:

  1. У багатьох старовинних рецептах можна зустріти алкоголь, який додають в суп. Вино або коньяк можуть підкреслити смак цибульного супу, але ми будемо готувати його без їх додавання.
  2. Почнемо з бульйону. Шматочок яловичини промиємо, просушимо і викладемо в каструлю.
  3. Заливаємо водою, ставимо на плиту і варимо до повної готовності м’яса.
  4. Щоб бульйон вийшов кристально чистим і наваристим, не забуваємо знімати піну.
  5. Для смаку додамо кілька перцевих горошин.
  6. Додамо за смаком сіль, але тільки після закипання бульйону.
  7. У середньому варіння бульйону займає близько однієї години.
  8. А ось тепер нам доведеться пролити сльози. Цілий кілограм цибулі потрібно очистити і подрібнити півкільцями. Щоб жодна сльозинка не впала з ваших очей, змочіть лезо ножа холодною водою.
  9. Як тільки закінчили з нарізкою цибулі, можна приступати до її обсмаження.
  10. На сковороді або в глибокому сотейнику розтоплюємо вершкове масло.
  11. Викладемо на сковороду подрібнену цибулю і почнемо її обсмажувати.
  12. Накриваємо сковороду кришкою і пасеруємо цибулю протягом однієї години. Не забуваємо періодично перемішувати її.
  13. У підсумку овоч повинен придбати коричневий відтінок, але не згоріти.
  14. Є маленька хитрість: вишуканий аромат і неповторний смак цибулевій заправці додасть коричневий цукор. Буквально пара чайних ложок створить диво.
  15. Приблизно в середині циклу цибуля набуде яскраво виражений золотистий відтінок.
  16. Готова цибуля для супу стане насичено бурштиновою.
  17. У нас вже зварився бульйон. Відварне м’ясо викладемо на тарілку.
  18. У каструлю додаємо обсмажену цибулю.
  19. Родзинкою нашого французькогуо супу стане щіпка запашного перцю.
  20. До готовності нам потрібно суп проварити протягом 15-20 хвилин.
  21. Поки суп доварюється, на розпеченій сковороді приготуємо грінки.
  22. Зверху грінки приправляємо сиром твердого сорту.
  23. Щоб сирна скоринка розплавилася, нам просто не обійтися без допомоги мікрохвильовки.
  24. Тепер розливаємо суп по тарілках, зверху викладаємо сирну грінку.

Чебрець в супі – це неймовірно смачно!

Ми вже поділилися з вами потаємними кулінарними секретами і розповіли, як приготувати цибульний суп. Рецепт класичний французький, як правило, містить алкоголь – вино або коньяк. Деякі кулінари додають бренді. Ми так і вчинимо, але для смаку ще додамо кілька гілочок чебрецю. Пікантна трава привнесе нотки терпкості і незабутній аромат у нашу страву.

Склад:

цибулевий суп з чебрецем по-французьки

  • 60 г вершкового масла;
  • 2 ст. л. оливкової рафінованої олії;
  • 2 кг цибулі;
  • 1 ч. л. сушеного чебрецю;
  • 1500 мл м’ясного бульйону;
  • 1 ч. л. коричневого цукрового піску;
  • 150 мл вина;
  • 50 мл коньяку;
  • 1 ст. л. просіяного борошна;
  • часникові зубчики – за смаком;
  • хлібні скибочки для грінок;
  • 150 г сиру твердого сорту;
  • 1 ст. л. зернової гірчиці.

Приготування:

  1. Якщо ви не хочете плакати під час чищення цибулі, тоді беріть на замітку наші поради. У велику чашу налийте води. Очищену цибулю складайте туди.
  2. Щоб не плакати під час шаткування цибулі, клинок ножа постійно змочують холодною водою.
  3. Беремо товстостінний посуд і розтоплюємо в ньому вершкове масло.
  4. Тепер нам потрібен купаж олії і масла. Для цього вершкове масло ми змішаємо з оливковою олією.
  5. Відправляємо цибулю в товстостінний посуд і тушкуємо протягом 8-10 хвилин. Строго засікаємо час.
  6. Прийшла черга додати чебрець. Можна використовувати як свіжі гілочки, так і сушену траву. Постараємося її максимально подрібнити в ступці.
  7. Тушкуємо цибулю тільки під закритою кришкою. Якщо цибулю перепалити, то ми зіпсуємо смак супу, і їсти його буде неможливо.
  8. Через 20 хвилин приправимо цибулю коричневим цукровим піском.
  9. Паралельно приготуємо бульйон.
  10. Можна використовувати заздалегідь зварений бульйон, тільки його обов’язково потрібно довести до кипіння.
  11. У цибулю додаємо просіяне борошно і ще раз гарненько перемішаємо.
  12. Тепер ми можемо залити цибулю бульйоном, додати алкоголь.
  13. Все перемішуємо і на мінімальному вогні проварюємо суп ще 15 хвилин.
  14. Тим часом нам потрібно приготувати грінки: в духовій шафі чи мікрохвильовій печі – вирішувати вам.
  15. Подавати істинний цибулевий суп до столу прийнято в глиняному посуді.
  16. Для надання пікантного смаку грінки натремо часниковими зубчиками і приправимо зерновою гірчицею.

Підступність французьких кулінарів

Цибулевий суп – надбання Франції. Але класика з часом стала набридати, захотілося різноманітності, ось шеф-кухарі стали експериментувати з різними сортами цибулі, прянощами та інгредієнтами.

Склад:

французький цибулевий суп

  • 1 кг червоної цибулі;
  • 1,5 л молока;
  • 2 ч. л. солі дрібного помелу;
  • 3 яйця;
  • ½ склянки вершків;
  • 3 ст. л. тертого сиру твердого сорту;
  • 2 ст. л. розм’якшеного вершкового масла;
  • грінки;
  • за смаком сіль і суміш перців.

Приготування:

  1. Ви вже знаєте секрет, як подрібнити цибулю і при цьому не заплакати.
  2. Багато господинь стверджують, що червона цибуля відрізняється від ріпчастої не тільки м’яким смаком. При нарізці вона не така плаксива.
  3. Тушкуємо на вершковому маслі цибулю. Вона повинна придбати золотистий, майже бурштиновий відтінок.
  4. Щоб не спалити основний інгредієнт французької страви, не забуваємо перемішувати цибулю.
  5. Тепер можна додати молоко.
  6. Суміш довести до кипіння.
  7. Щоб суп став ніжним, його перетремо через сито або перетворимо в пюре за допомогою блендера.
  8. Ще раз доведемо до кипіння супчик.
  9. Потім відокремимо з яєць жовтки.
  10. З’єднаємо їх з вершками і подрібненим сиром твердого сорту.
  11. Все ретельно перемішаємо. Краще скористатися віночком.
  12. Додаємо цю суміш у суп.
  13. Приправимо супчик сіллю і прянощами за смаком.
  14. Подаємо цибулевий суп до столу традиційно з грінками.

Цибулевий суп – вишукана французька страва. Як бачите, інгредієнти для неї можна легко купити в найближчому супермаркеті. Якщо виключити алкоголь, то таку першу страву можна віднести до числа бюджетних. Готуйте із задоволенням і не переставайте дивувати своїх домочадців. Приємного апетиту!