Грибні страви часто присутні в нашому меню — це ароматний, смачний і поживний продукт, який до того ж багатий вітамінами і добре урізноманітнює осінньо-зимовий раціон. Але у турботливих батьків часто виникають сумніви, чи можна давати маленьким дітям гриби, і якщо можна, то які види і в якій кількості?
Є думка, що грибочки, хоч і смачні і відмінно доповнюють звичайні каші і картопельку, все ж некорисні — мовляв, і білка в них мало, і погано перетравлюються, а то і шкоди можуть завдати, якщо раптом попадеться неякісна сировина.
Насправді це джерело рослинного білка вельми корисного і нам, і нашим дітям, потрібно лише зі знанням справи підходити до питання. Спробуємо підсумувати інформацію від дієтологів і подивимося, що ж отримує наш організм з грибних страв.
Отже, цей продукт зовсім не пустушка, харчова цінність його і в свіжому, і в сушеному-солоному вигляді досить висока, судіть самі:
Виходячи з цих відомостей, непотрібним продуктом ці дари лісу ніяк не назвеш, не дарма їми у всі часи харчувалися наші предки!
І все ж питання залишається, адже медики іноді наполягають на тому, що цей продукт небажаний в раціоні дитини. Чим керуються дієтологи і педіатри, висловлюючи такі категоричні рекомендації?
По-перше, клітинна стінка гриба жорстка — це через великий вміст в ній речовини хітину, хімічно представляє собою азотисте з’єднання, яке дуже важко перетравлюється шлунком.
Вважається, що саме присутність в травному тракті грибного хітину знижує здатність кишкового епітелію поглинати поживні речовини.
Лікарі попереджувально викреслюють продукт дитячого меню з простої причини — вони не бажають нести відповідальність за наслідки надмірного і неосвіченого годування дітей грибними стравами. Справа в тому, що і доросла людина, переївши грибочків, буде відчувати важкість, дискомфорт, печію, тим більше малюк, у якого шлунок набагато слабкіше.
По-друге, походження даного продукту завжди під питанням, якщо тільки ви самі не є досвідченим грибником, який збирає свій врожай у перевірених, екологічно чистих лісових місцях.
Медики точно знають, що недобросовісні грибники збирають сировину скрізь, де продукт росте — у несприятливих зонах, біля автомобільних трас, навіть біля смітників, а потім здають зібране в приймальні пункти, звідки напхані вихлопними газами, хімією і невідомо чим ще воно потрапляє на консервні заводи і звідти — до нас на стіл. Якщо вдуматися, така заборона лікарів на дитяче харчування не здасться дивною.
Отже, ви бачите, що дієтологи стурбовані кількістю і якістю продукту, а зовсім не його шкідливістю як такою. Якщо ви в змозі забезпечити домашній стіл чистими безпечними грибами, зібраними власноруч або купленими у надійних сумлінних грибників, та до того ж налаштовані строго дозувати дитячі порції — шкоди від цього не буде ніякої, вашим дітям гриби можна!
Про це багато суперечок, і все тому, що травна система кожного малюка розвивається індивідуально. Якщо є проблема з запором або діареєю, часто буває здуття, біль — не варто ризикувати і додатково навантажувати животик. При захворюваннях ШКТ теж не треба вводити цей продукт, особливо якщо є дискінезія жовчних шляхів.
У деяких діток ферментні органи і процеси трохи відстають у рості, не встигають забезпечувати кишечник потрібною кількістю жовчі і кислоти, тоді питання, чи можна дітям гриби — печериці або будь-які інші — відпадає. Краще не провокувати нетравлення, якщо проблема з цим вже є.
Ваш малюк здоровий, немає проблем з переварюванням їжі? Додатково порадьтеся з педіатром, який дасть добро на введення нового продукту. Загальне становище таке, що годувати можна починати при повному благополуччі вже з другого року, а якщо були проблеми з кишечником — то краще почекати до 7-8 років.
Радимо також згодовувати дитині м’яку частину — капелюшки, а також привчати його ретельно пережовувати кожен шматочок. Якщо зубів ще замало, готуйте ікру, перетирайте, варіть бульйончики і дитячі соуси.
Які види спробувати ввести в раціон малюка? Вибирайте молоді, нежирні грибочки, не червиві, чистенькі, апетитні. Підійдуть білі, опеньки, підосичники, підберезники, печериці та гливи. Мариновані малюкам давати не варто — надто кисло і жорстко.
І ще одне питання: чи можна однорічній дитині гриби? Однозначно не можна! Занадто раннє навантаження на організм може стати причиною болей і навіть отруєння, так що почекаєте, поки молодий організм зміцніє для такої корисної, але важкуватої їжі.
Не забудемо і про ці види, напої з яких нечасто зустрічаються на наших кухнях, і, тим не менш, деякі батьки переживають, чи можна чайний гриб дітям, якщо його із задоволенням вживає вся сім’я.
Настій багатий корисними речовинами і є профілактикою бактеріальних збоїв в організмі, особливо на слизових оболонках. Дітям корисно полоскати їм рот і горло при стоматиті, гінгівіті, фарингіті. На кишкову флору він теж впливає позитивно. Щоб отримувати максимум користі і не викликати неприємних реакцій, слід дотримуватися дозування.
Вважається, що нічого поганого немає в тому, щоб пригощати чадо смачним напоєм вже з 1 року, але робити це потрібно під контролем. Якщо ви хочете регулярно давати дитини настій, почніть з 1 чайної ложки, почекайте 2-3 дня — якщо все в порядку, немає здуття, зі стільцем все добре, то можна поїти по 1 ложечці раз в день, потім трохи збільшити об’єм, довівши його до півсклянки в 1-2 дні.
Більше цієї дози давати не варто, поки дитина не підросте хоча б до 4-5 років. Взагалі, навіть дорослим рекомендується обмежувати вживання настою — приблизно 1-1,5 склянки на день, не більше.
Молочний побратим чайного гриба — організм, життєдіяльність якого створює в молочному середовищі подобу бактеріальної закваски. При правильному використанні молока з цим грибочком можна отримувати свіжий кефір щодня. Кефіром його вважаємо умовно — закваска інша, та й нюанси смаку відрізняються, але багатьом подобається саме так його називати.
Користь від грибного кефіру величезна — це і смачний освіжаючий напій, і профілактика багатьох хвороб, і природна регуляція випорожнення у дорослих і малюків. По силі зміцнення імунітету цей напій лідирує серед природних засобів!
Як можна давати дітям молочний гриб? Коли почнете вводити прикорм, можете почати з 1 чайної ложки. Як і в минулому випадку, 2-3 дні слідкуйте за животиком, якщо газоутворення помірне, продовжуйте.
Рекомендується пити такий кефір курсом по два тижні. Якщо є проблеми з кишечником, діабет або астма — продукт протипоказаний.
Не позбавляйте свою сім’ю смачних і корисних грибних продуктів! Вивчайте інформацію, шукайте якісну їжу і будьте уважні до реакції організму — тоді користь набагато перевершить витрачені зусилля.