Кожна господиня у домашню випічку вкладає жменю любові, дрібку радості, десертну ложку турботи і ніжності, а також часточку добра. Саме тому кондитерські вироби, приготовані в домашніх умовах, завжди по-особливому смачні і ароматні. Сьогодні ми навчимося готувати бездріжджове тісто для пирога. Спробуйте здивувати своїх домочадців.

Починаючому кондитеру на замітку

Багато господинь готують бездріжджове тісто для пирогів на кефірі. Якщо ви з якоїсь причини не любите працювати з дріжджами, то різноманітність варіантів приготування тіста без них неодмінно вас порадує. Ви можете замісити листкове, бісквітне або заливне тісто. Найпростіший спосіб – це змішування просіяного високосортного борошна, рослинної олії і води. Але таке тісто більше підійде для приготування біляшів, чебуреків, вареників або пельменів.

А ось для пирогів, в тому числі і спечених в духовій шафі, знадобиться пишне і ароматне тісто. Думаєте, що без дріжджів домогтися такої консистенції основи просто неможливо? Це не так, і ви в цьому сьогодні переконайтеся.

Але перш ніж ми розглянемо кращі рецепти приготування тіста, давайте обговоримо кілька основних кондитерських аспектів:

  • За основу для приготування тіста без додавання дріжджів можна взяти кефір, сметану, молоко, в тому числі і скисле, відфільтровану воду, сироватку.
  • Борошно потрібно просіяти, щоб збагатити його киснем.
  • Обов’язково додають в тісто курячі яйця.
  • Потрібно подбати про наявність жиру, тому заздалегідь придбайте вершковий маргарин або масло.
  • Щоб тісто вийшло смачним, як правило, просіяне високосортне борошно змішують з маргарином або маслом, а потім перетирають до консистенції крихти.
  • За смаком додайте куховарську дрібнозернисту сіль та цукровий пісок. Якщо ви готуєте бездріжджове тісто для пирога з капустою, не перестарайтеся з кількістю підсолоджувача.
  • Щоб тісто на бездріжджовий основі вийшло пористим і пишним, необхідно додати харчову соду.
  • Соду попередньо гасять столовим оцтом. Також ви можете використовувати свіжовіджатий сік лимона або кефір.
  • За смаком додайте ванільну есенцію. Щоб надати пирогам вишуканий аромат, деякі господині використовують подрібнений мускат або цитрусову цедру.

Освоюємо кондитерську справу

Початківці господині просто зобов’язані навчитися готувати бездріжджове тісто для пирога. Рецепт такої основи дуже простий, і ви без праці зможете його відтворити. Це тісто стане універсальною основою для приготування смажених пиріжків.

Склад:

  • 100 г вершкового маргарину;
  • 0,5-0,6 кг просіяного високосортного борошна;
  • щіпка кухонної дрібнозернистої солі;
  • 1 ч. л. цукрового піску;
  • 0,4 л сироватки.

Приготування:

  • Заздалегідь підготуємо всі продукти, маргарин потрібно заздалегідь дістати з холодильної камери.
  • В окрему піалу виливаємо сироватку, бажано кімнатної температури.
  • В жароміцний посуд викладаємо розм’якшений маргарин і ставимо на водяну баню.
  • Розтоплюємо маргарин до утворення рідкої маси однорідної консистенції.
  • Розтоплений вершковий маргарин, додаємо в піалу з сироваткою.
  • Тепер додаємо в рідку суміш цукровий пісок і кухонну дрібнозернисту сіль.
  • Порційно висипаємо просіяне високосортне борошно.
  • Вимішуємо тісто, поки воно не стане еластичним і м’яким.
  • Спочатку вимішуємо тісто лопаткою, а потім продовжуємо заміс вручну.
  • Тісто готове для розкочування і випікання.

Універсальне тісто на кожен день

Практично у кожної хранительки домашнього вогнища в арсеналі є прихований універсальний рецепт приготування тіста на кефірній основі. А всі необхідні інгредієнти завжди знайдуться в холодильнику. До речі, таке тісто підходить для приготування пельменів, мантів, піци, пиріжків та пирогів з начинкою.

Склад:

  • 1 кг просіяного якісного борошна;
  • 0,5 л кефіру;
  • за смаком сіль поварена;
  • трохи харчової соди;
  • 1 яйце.

Приготування:

  • В окрему піалу наливаємо кефір кімнатної температури.
  • Вбиваємо куряче яйце і віночком розмішуємо масу до однорідності.
  • Тепер додаємо в кефірну основу харчову соду і сіль. Соду гасити не потрібно, оскільки цю функцію візьме на себе кефір.
  • Ще раз гарненько все перемішуємо і залишаємо на кілька хвилин.
  • На поверхні повинні з’явитися пухирці.
  • Порційно починаємо висипати просіяне борошно.
  • Спочатку вимішуємо масу лопаткою або столовою ложкою.
  • Як тільки тісто загусне, посипаємо просіяним борошном робочу поверхню і викладаємо на неї основу. Продовжуємо заміс.
  • Вимішуємо тісто, поки воно не стане еластичним, м’яким і нелипким.
  • Таке тісто можна відразу використовувати для випічки або зберігати у морозильній камері. Але для цього потрібно загорнути його в плівку для харчових продуктів.

Пивне тісто – це смачно!

Як це ні дивно, але деякі господині готують тісто на пиві. Зрозуміло, що для солодкої духової випічки така основа не підійде, а ось для чебуреків пивне тісто просто незамінне. Хтось скаже, що в чебуреках важлива начинка, і з цим не посперечаєшся. Однак і тісто відіграє важливу роль.

Склад:

  • 3 склянки просіяного якісного борошна;
  • 1 склянка світлого пива;
  • щіпка солі кухонної;
  • 1 куряче яйце.

Приготування:

  1. В окрему піалу вбиваємо куряче яйце.
  2. Додаємо дрібку дрібнозернистої солі.
  3. Використовуючи міксер, блендер або кухонний комбайн, гарненько збиваємо яйце до утворення пінної маси.
  4. Тепер додаємо світле пиво. Рекомендується попередньо його дістати з холодильної камери, щоб воно досягло позначки кімнатної температури.
  5. Поступово засипаємо просіяне борошно і вимішуємо тісто.
  6. Борошна може знадобитися більше, визначте це по консистенції тіста.
  7. Вимішане тісто відставляємо в сторону і настоюємо протягом 15-20 хвилин.
  8. Після цього можна розкочувати тісто і ліпити з нього чебуреки.

Кількість існуючих рецептів приготування тіста на бездріжджовий основі просто неможливо порахувати. Спробуйте кілька різних способів і виберіть оптимальний для себе. До речі, в тісто без дріжджів часто додають розпушувач, але його може замінити і звичайна харчова сода. Приємного апетиту!