Як запекти баранину, щоб м’ясо було м’яким і соковитим? Насправді це не так вже й складно. Особливо смачною виходить баранина в горщику в духовці з овочами. Рецептів цієї страви досить багато, і всі вони йдуть корінням в грузинську кухню.

Трохи теорії

Фахівці стверджують, що страви, запечені в глиняних горщиках, дуже корисні, оскільки вони добре засвоюються і перетравлюються нашим організмом. Однак хочеться, щоб трапеза була не тільки «здоровою», але і смачною.

баранина запечена в глиняних горщикахА в цьому нам допоможуть поради досвідчених кулінарів:

  • Перед використанням горщики потрібно потримати 10 хвилин у холодній воді. Тоді страва вийде соковитою.
  • Сир краще додавати хвилин за десять до закінчення процесу приготування.
  • Баранина буде ароматніше і смачніше, якщо приправити її різними прянощами і спеціями.
  • Взимку замість свіжих томатів можна використовувати пасту.
  • Горщики обов’язково ставимо тільки в холодну духову шафу, інакше вони можуть потріскатися через перепад температури.
  • Щоб баранина ввібрала в себе аромат інших інгредієнтів в процесі запікання, закладайте всі продукти в горщики у сирому вигляді.
  • Останніми краще викласти шарами овочі, які дають сік, наприклад, томати або цибулю, щоб страва зверху не підсохла.
  • Обов’язково накривайте горщики харчовою фольгою або кришками.
  • Гарячі глиняні горщики не можна ставити на холодну поверхню, оскільки їх дно може тріснути. Використовуйте для цієї мети дерев’яну дошку.
  • Виймайте горщики з духовки за кілька хвилин до готовності. Страва, як кажуть, дійде під впливом гарячих стінок і одночасно злегка охолоне.

Пізнаємо тонкощі грузинської кухні

Баранина з овочами в горщику в духовці по-грузинськи стане повноцінною другою стравою, яку не соромно подати до святкового столу. Ідеальне поєднання овочів і м’яса дає чудовий смак. Мабуть, це найбільш вдалий варіант приготування баранини в духовці.

Склад:

баранина з овочами в горщику

  • 0,5 кг баранини;
  • 3-4 картоплини;
  • 2-3 помідора;
  • баклажан;
  • цибулина;
  • морква;
  • за смаком часникові зубчики;
  • 400 мл бульйону;
  • 5-6 ст. л. томатної пасти;
  • листочки лавра;
  • гілочки петрушки і кропу;
  • перчик мелений свіжий;
  • сіль.

Приготування:

  1. Почнемо з підготовки всіх продуктів. Овочі чистимо і гарненько промиваємо.
  2. М’ясо промиємо і обсушимо.
  3. Баранину, картоплю, томати і баклажани наріжемо приблизно однаковими за розміром невеликими кубиками. Баклажан обов’язково посиплемо сіллю і залишимо на 30 хвилин, щоб позбутися гіркоти. Потім його потрібно буде ретельно промити, краще під проточною водою.
  4. Цибулю подрібнюємо кубиками, а моркву крупно натремо.
  5. Часникові зубчики, гілочки кропу і петрушки подрібнити.
  6. В окремому посуді з’єднаємо бульйон з томатною пастою і гарненько розмішаємо.
  7. Саму трудомістку частину роботи ми з вами зробили, тепер нам потрібно розкласти всі інгредієнти по горщикам. До речі, останні повинні бути чистими і сухими. Почнемо з баранини.
  8. Зверху м’яса викладаємо коренеплоди.
  9. Наступний шар – цибуля і часникові зубчики.
  10. Тепер викладаємо в горщики томати.
  11. Далі в гру вступають баклажани.
  12. Накриваємо баклажани морквяним шаром.
  13. Настав час нашу страву посолити і приправити її перчиком.
  14. Додаємо в кожен горщик по листку лавра.
  15. Викладаємо в горщики подрібнену зелень.
  16. Заливаємо всі інгредієнти томатним бульйоном.
  17. Накриваємо кришками горщики і відправляємо в холодну духову шафа. Готуємо баранину з овочів під час температурної позначки 180 градусів приблизно півтори години.

Смачний і корисний обід для всієї родини

Дуже смачною і ароматною виходить баранина в горщику в духовці з картоплею і консервованим зеленим горошком. Спробуйте, і ви обов’язково залишитеся задоволені результатом.

баранина з картоплею у горщику в духовціСклад:

  • 0,6 кг баранини;
  • 8-10 картоплин;
  • 2 моркви;
  • 3 цибулини;
  • за смаком часникові зубчики;
  • 1 б. горошку консервованого;
  • 5-6 ст. л. майонезу;
  • 50-60 мл олії оливи;
  • сіль;
  • купаж спецій.

Приготування:

  1. Підготуємо овочі і баранину. М’ясо промиємо й наріжемо кубиками.
  2. Овочі чистимо і подрібнюємо: цибулю, картоплю – кубиками, моркву – соломкою.
  3. У кожен горщик наливаємо по ? ч. л. олії оливи. Його можна замінити будь-якою іншою олією.
  4. Тепер викладаємо на дно горщиків подрібнену цибулю і по одному часниковому зубчику.
  5. Наступним шаром йде баранина. Приправляємо м’ясо сіллю і спеціями.
  6. Потім розподіляємо рівномірним шаром картоплю і теж злегка підсолимо.
  7. Горошок відкинемо на друшляк, щоб стекла зайва рідина, а потім розподілимо його по горщикам.
  8. Останнім додамо майонез і закриємо горщики.
  9. Готуємо страву в духовій шафі при температурній позначці в 200 градусів, поки вона не закипить. Потім зменшуємо температуру до 180 градусів і тушкуємо баранину з овочами приблизно півтори години.
  10. Готову страву виймаємо з духовки, перемішуємо і подаємо до столу. Можна приправити її соєвим соусом.

Простий рецепт пікантної страви

А з цим рецептом впорається навіть початківець кулінар. Для надання страві пікантності ми додамо сушені трави, а сир наситить баранину з овочами чудовим ароматом. Цей рецепт відрізняється тим, що спочатку ми м’ясо і овочі обсмажимо.

Склад:

баранина з сиром у горщиках

  • 0,8 кг баранини;
  • 1 кг картоплі;
  • 2 головки цибулі;
  • 2 моркви;
  • 100 г сиру;
  • за смаком часникові зубчики;
  • 2-3 листочки лавра;
  • олія соняшникова рафінована;
  • свіжа зелень;
  • перчик мелений чорний;
  • сіль;
  • трави сушені.

Приготування:

  1. Підготуємо баранину і овочі, як і в попередніх рецептах.
  2. На рафінованій олії обсмажимо баранину до рум’яного кольору на великому вогні.
  3. Викладаємо до м’яса цибулю з морквою і смажимо все разом кілька хвилин.
  4. Перекладаємо м’ясо з овочами в горщики і приправляємо перцем і сіллю, перемішуємо.
  5. Сир наріжемо дрібними кубиками.
  6. Тепер викладемо поверх баранини з овочами коренеплоди і сир.
  7. Додамо трави сушені і все перемішаємо. Якщо треба, додаємо трохи солі.
  8. У кожен горщик вливаємо воду. Рідина повинна зайняти ? частину ємності.
  9. Відправляємо горщики у жарову шафу і при температурі 190 градусів тушкуємо страву протягом 1,5-2 годин.
  10. Зелень промиємо і подрібнимо.
  11. Часникові зубчики очистимо й наріжемо дрібненько.
  12. За півгодини до закінчення процесу приготування додамо в горщики зелень, часник і листочки лавра. Все перемішаємо.
  13. Тушкуємо страву до готовності і виймаємо.

Ми розглянули з вами найпоширеніші рецепти приготування баранини в горщику в духовці. Сподіваємося, що вони поповнять вашу кулінарну скарбничку. Готуйте із задоволенням і приємного апетиту!