Баранина в горщику в духовці з овочами: рецепти
Як запекти баранину, щоб м’ясо було м’яким і соковитим? Насправді це не так вже й складно. Особливо смачною виходить баранина в горщику в духовці з овочами. Рецептів цієї страви досить багато, і всі вони йдуть корінням в грузинську кухню.
Трохи теорії
Фахівці стверджують, що страви, запечені в глиняних горщиках, дуже корисні, оскільки вони добре засвоюються і перетравлюються нашим організмом. Однак хочеться, щоб трапеза була не тільки «здоровою», але і смачною.
А в цьому нам допоможуть поради досвідчених кулінарів:
- Перед використанням горщики потрібно потримати 10 хвилин у холодній воді. Тоді страва вийде соковитою.
- Сир краще додавати хвилин за десять до закінчення процесу приготування.
- Баранина буде ароматніше і смачніше, якщо приправити її різними прянощами і спеціями.
- Взимку замість свіжих томатів можна використовувати пасту.
- Горщики обов’язково ставимо тільки в холодну духову шафу, інакше вони можуть потріскатися через перепад температури.
- Щоб баранина ввібрала в себе аромат інших інгредієнтів в процесі запікання, закладайте всі продукти в горщики у сирому вигляді.
- Останніми краще викласти шарами овочі, які дають сік, наприклад, томати або цибулю, щоб страва зверху не підсохла.
- Обов’язково накривайте горщики харчовою фольгою або кришками.
- Гарячі глиняні горщики не можна ставити на холодну поверхню, оскільки їх дно може тріснути. Використовуйте для цієї мети дерев’яну дошку.
- Виймайте горщики з духовки за кілька хвилин до готовності. Страва, як кажуть, дійде під впливом гарячих стінок і одночасно злегка охолоне.
Пізнаємо тонкощі грузинської кухні
Баранина з овочами в горщику в духовці по-грузинськи стане повноцінною другою стравою, яку не соромно подати до святкового столу. Ідеальне поєднання овочів і м’яса дає чудовий смак. Мабуть, це найбільш вдалий варіант приготування баранини в духовці.
Склад:
- 0,5 кг баранини;
- 3-4 картоплини;
- 2-3 помідора;
- баклажан;
- цибулина;
- морква;
- за смаком часникові зубчики;
- 400 мл бульйону;
- 5-6 ст. л. томатної пасти;
- листочки лавра;
- гілочки петрушки і кропу;
- перчик мелений свіжий;
- сіль.
Приготування:
- Почнемо з підготовки всіх продуктів. Овочі чистимо і гарненько промиваємо.
- М’ясо промиємо і обсушимо.
- Баранину, картоплю, томати і баклажани наріжемо приблизно однаковими за розміром невеликими кубиками. Баклажан обов’язково посиплемо сіллю і залишимо на 30 хвилин, щоб позбутися гіркоти. Потім його потрібно буде ретельно промити, краще під проточною водою.
- Цибулю подрібнюємо кубиками, а моркву крупно натремо.
- Часникові зубчики, гілочки кропу і петрушки подрібнити.
- В окремому посуді з’єднаємо бульйон з томатною пастою і гарненько розмішаємо.
- Саму трудомістку частину роботи ми з вами зробили, тепер нам потрібно розкласти всі інгредієнти по горщикам. До речі, останні повинні бути чистими і сухими. Почнемо з баранини.
- Зверху м’яса викладаємо коренеплоди.
- Наступний шар – цибуля і часникові зубчики.
- Тепер викладаємо в горщики томати.
- Далі в гру вступають баклажани.
- Накриваємо баклажани морквяним шаром.
- Настав час нашу страву посолити і приправити її перчиком.
- Додаємо в кожен горщик по листку лавра.
- Викладаємо в горщики подрібнену зелень.
- Заливаємо всі інгредієнти томатним бульйоном.
- Накриваємо кришками горщики і відправляємо в холодну духову шафа. Готуємо баранину з овочів під час температурної позначки 180 градусів приблизно півтори години.
Смачний і корисний обід для всієї родини
Дуже смачною і ароматною виходить баранина в горщику в духовці з картоплею і консервованим зеленим горошком. Спробуйте, і ви обов’язково залишитеся задоволені результатом.
Склад:
- 0,6 кг баранини;
- 8-10 картоплин;
- 2 моркви;
- 3 цибулини;
- за смаком часникові зубчики;
- 1 б. горошку консервованого;
- 5-6 ст. л. майонезу;
- 50-60 мл олії оливи;
- сіль;
- купаж спецій.
Приготування:
- Підготуємо овочі і баранину. М’ясо промиємо й наріжемо кубиками.
- Овочі чистимо і подрібнюємо: цибулю, картоплю – кубиками, моркву – соломкою.
- У кожен горщик наливаємо по ? ч. л. олії оливи. Його можна замінити будь-якою іншою олією.
- Тепер викладаємо на дно горщиків подрібнену цибулю і по одному часниковому зубчику.
- Наступним шаром йде баранина. Приправляємо м’ясо сіллю і спеціями.
- Потім розподіляємо рівномірним шаром картоплю і теж злегка підсолимо.
- Горошок відкинемо на друшляк, щоб стекла зайва рідина, а потім розподілимо його по горщикам.
- Останнім додамо майонез і закриємо горщики.
- Готуємо страву в духовій шафі при температурній позначці в 200 градусів, поки вона не закипить. Потім зменшуємо температуру до 180 градусів і тушкуємо баранину з овочами приблизно півтори години.
- Готову страву виймаємо з духовки, перемішуємо і подаємо до столу. Можна приправити її соєвим соусом.
Простий рецепт пікантної страви
А з цим рецептом впорається навіть початківець кулінар. Для надання страві пікантності ми додамо сушені трави, а сир наситить баранину з овочами чудовим ароматом. Цей рецепт відрізняється тим, що спочатку ми м’ясо і овочі обсмажимо.
Склад:
- 0,8 кг баранини;
- 1 кг картоплі;
- 2 головки цибулі;
- 2 моркви;
- 100 г сиру;
- за смаком часникові зубчики;
- 2-3 листочки лавра;
- олія соняшникова рафінована;
- свіжа зелень;
- перчик мелений чорний;
- сіль;
- трави сушені.
Приготування:
- Підготуємо баранину і овочі, як і в попередніх рецептах.
- На рафінованій олії обсмажимо баранину до рум’яного кольору на великому вогні.
- Викладаємо до м’яса цибулю з морквою і смажимо все разом кілька хвилин.
- Перекладаємо м’ясо з овочами в горщики і приправляємо перцем і сіллю, перемішуємо.
- Сир наріжемо дрібними кубиками.
- Тепер викладемо поверх баранини з овочами коренеплоди і сир.
- Додамо трави сушені і все перемішаємо. Якщо треба, додаємо трохи солі.
- У кожен горщик вливаємо воду. Рідина повинна зайняти ? частину ємності.
- Відправляємо горщики у жарову шафу і при температурі 190 градусів тушкуємо страву протягом 1,5-2 годин.
- Зелень промиємо і подрібнимо.
- Часникові зубчики очистимо й наріжемо дрібненько.
- За півгодини до закінчення процесу приготування додамо в горщики зелень, часник і листочки лавра. Все перемішаємо.
- Тушкуємо страву до готовності і виймаємо.
Ми розглянули з вами найпоширеніші рецепти приготування баранини в горщику в духовці. Сподіваємося, що вони поповнять вашу кулінарну скарбничку. Готуйте із задоволенням і приємного апетиту!