Як заготовити щавель на зиму і навіщо це потрібно? Ця трава навіть не завжди росте на городі – її можна знайти в полі, біля річок, і можна легко обходитися без її присутності в раціоні.

У чому цінність продукту, на заготівлю якого багато господині витрачають час і енергію?

Навіщо нам потрібен щавель?

Взимку організму катастрофічно не вистачає корисних речовин. У щавлі їх міститься велика кількість.

За допомогою кислої травички можна відновити запаси:

  • мікроелементів: магнію, міді, фтору, заліза, йоду;
  • макроелементів: калію, магнію, сірки;
  • кислот: щавлевої і аскорбінової;
  • бета-каротину;
  • вітамінів групи В;
  • так потрібної взимку організму аскорбінової кислоти;
  • токоферолу;
  • біотину.

При цьому в рослині майже немає калорій на 100 г сировини всього 22. В голодні роки зелений борщ рятував життя селян, допомагав відновити сили після важкої зими, лікував багато захворювань.

У народній медицині застосовували щавель для:

  • зупинки кровотеч;
  • прискорення обмінних процесів;
  • лікування анемії і циститу.

В косметології маски на основі щавлю допомагають відновити колір шкіри і борються з висипом вугрів.

Запасаючи щавель прозапас, забезпечуєш вітамінами свою сім’ю на всю зиму.

Вживати, але не зловживати

Вживати щавель можна не всім. Він робить негативний вплив на організм при хворобах нирок і кишечника. Продукт збільшує можливість загострення гастритів і виразкових процесів органів травлення.

У вагітних жінок кислоти, що містяться в рослині, можуть спровокувати зрив вагітності.

Щавлева кислота здатна утворювати нерозчинні сполуки кальцію в організмі і виводити їх з продуктами виділення, тож літнім людям і тим, хто має в анамнезі остеопороз, вітаміни доведеться відновлювати взимку з іншого джерела.

Якщо не зловживати щавлем і заготовляти молоді пагони, то проблем, пов’язаних з надходженням надлишку продукту в організм, можна уникнути.

Популярні рецепти заготівлі

Алгоритм заморозки

Заготовити заморожуванням щавель – це не означає покласти в морозилку щойно зірвану траву і закрити двері холодильника:

  • Зібрані пучки розбирають, щавелеві листочки замочують у ємності з водою, щоб земля і піщинки осіли. Потім листя промивають під проточною водою;
  • Якщо щавель зручніше заморожувати в пучках, то його треба висушити, помістити кожен в окремий поліетиленовий мішок, і закласти упаковки щільно в морозилку;
  • Але краще зібраний продукт підготувати заздалегідь. Великі листи нарізати поперек волокон на частини, близько 5 см завдовжки;
  • Нарізане листя в друшляку опускають в окріп для бланшування на 30-40 секунд. Як тільки вони трохи потемніють, їх залишають в друшляку, щоб вода стікла;
  • На цьому етапі щавель додатково перебирають – сторонні рослини під час бланшування колір не міняють, і їх легко видаляти;
  • Потім очищений продукт ділять на порції і розфасовують по пакетах.

Якщо є можливість створити вакуум, то щавель збереже всі корисні властивості надовго. Упаковки поміщають в морозилку.

Якщо щавель заморожується на пироги, то нарізати і бланшувати його не потрібно. Потрібно тільки листя промити і перебрати.

Щавель можна засолити

Як заготовити напівфабрикат-щавель, щоб потім додавати в страви вже не замислюючись про приправи?

  • Аналогічно щавель консервують в банках. Сіль потрібно додавати в тій же пропорції. Але потрібно враховувати деякі нюанси: оскільки після того, як кришку закатають, докласти продукт вже неможливо, то для створення щільності його перед закладкою слід нарізати. Якщо немає льоху, то банки перед тим, як помістити туди заготовки, необхідно простерилізувати;
  • Це можна зробити в бочці. Промитий щавель просушують, а потім їм щільно наповнюють дерев’яну ємність: бочку або діжку. На 1 кг рослини необхідно використовувати 25-30г солі. Листя пересипаються сіллю, але не перемішуються з нею. Після трамбування ємності на неї викладається гніт. Наступний шар викладають, коли перша закладка осяде. Рубати промите листя і бланшувати при заготівлі цим спосіб не вимагається;
  • Для заготівлі консервованого щавлю пропорції потрібно витримувати наступні: 100/10. Бланшируються нарізані листя близько 2-3 хвилин. Потім їх перетирають на пюре – дуже зручно це зробити за допомогою блендера. Пюре додатково пропускають через сито, щоб у ньому не зустрічалося грубих волокон.

Банки готуються заздалегідь. Стерилізувати їх потрібно не менше 45 хвилин, але краще годину. Щавлеве пюре нагрівають до кипіння і відразу ж розливають по ємностях. Банки закривають кришками.

Можна трохи полегшити собі завдання, на результаті це не позначиться.

Можна розлити щавлеве пюре в нагрітому вигляді по чистим банкам, а потім разом з банками все стерилізувати в окропі. Перебувати підготовлені до закрутки консерви на стерилізації повинні не менше години.

Набір для зеленого борщу

Проблему, як можна заготовити щавель про запас, щоб зробити готову суміш, яку відразу додають в суп, вирішити дуже просто, якщо разом зі щавлем законсервувати зелень.

Якщо щавлю беруть 1 кг, то інших інгредієнтів потрібно:

  • по 15 г солі, дрібно нарізаних: зеленої цибулі, кропу, петрушки;
  • 400 г води.

Вся зелень спочатку замочується в глибокому посуді з прохолодною водою, щоб осіли забруднення, потім промивається в проточній воді. Перебирається від сторонньої трави – якщо щось стороннє залишиться, то в кращому випадку суміш буде гірчити. В гіршому – може попастися щось отруйне, і у всієї родини будуть проблеми зі шлунком.

Щавель нарізається більш крупно – смужки шириною 2 сантиметри, інші компоненти – чим дрібніше, тим краще. Суміш трав щільно утрамбовують в емальовану каструлю, заливають киплячою водою до верху, і кип’ятять вміст каструлі не менше 10 хвилин.

По чистим банкам розкладають все, не чекаючи, поки охолоне. Банки перед закруткою стерилізують хвилин 20-25. Після того як кришки вже завернули, ємкості залишають остигати у воді.

В готову страву суміш додається перед самим приготуванням, так як всі її компоненти до вживання підготовлені. Солити їжу не доведеться.

Коли краще почати підготовку до зими

Щавель росте з ранньої весни до пізньої осені. За літо можна зняти 5-7 врожаїв. Але це не означає, що заготівлю варто відкладати на осінь. Найкорисніший щавель ранній, і якщо хочеться непросто взимку поїсти зеленого борщу або покуштувати пироги з кислинкою, а поповнити запас вітамінів, обробку його проводять не пізніше середини червня.

І треба пам’ятати – чим старше рослина, чим більше і грубіше листя, тим менше ньому корисних речовин. Джерело вітамінів – молоді ніжні пагони рослини, пофарбовані в насичений зелений колір. Їжте взимку і навесні щавель з задоволенням, і нехай ваше здоров’я буде міцним!