Риба – дивно смачний і корисний продукт, який може повноцінно замінювати м’ясо. Наприклад, пескетарианці воліють їсти тільки рибу і морепродукти, відмовляючись при цьому від будь-яких м’ясних продуктів і виробів.

І роблять дуже вірно, оскільки без білка неможливо навіть уявити собі нормального функціонування всіх органів і систем людського організму.

Морська риба – смачно і корисно!

Білок легко засвоюється, не відкладається в жирову тканину, не дає «згоряти» м’язовій тканині. Він є важливим будівельним компонентом для наших клітин, забезпечує їх здорову проліферацію. Крім чистого білка, риба несе в собі цілий спектр вітамінів, мінералів, амінокислот і поживних речовин, кожна з яких відіграє певну роль у нашій життєдіяльності.

Смаки у всіх різні – хтось любить морську рибу, хтось віддає перевагу виключно річковий. Справедливості заради варто сказати, що морські та океанічні продукти все ж несуть більше користі організму, оскільки є збагаченими такими цінними мінералами, як йод, фосфор і кальцій.

Крім того, морська риба є рухомою і хижою, а слідчо, її м’ясо щільне й поживне.

риба запечена на вогніНу і головне – у морських «мешканців» немає специфічного присмаку і запаху, як в річкових, які не є хижаками і живляться переважно підводними рослинами.

Запечена риба у фользі є дієтичною стравою, яка відзначається збереженням усіх первинних корисних властивостей базового продукту і низькою калорійністю.

Що вже говорити про те, що рибка, яка запікається у фользі з овочами, спеціями, соусами та іншими інгредієнтами, є виключно смачною, ситною і поживною стравою?

Готувати її досить просто, наприклад, можна зробити ніжний вершковий соус із улюблених компонентів ваших домочадців, додати до м’яса часточку лимона, приправити страву соковитими сезонними овочами та натуральними сухими травами для смаку. Словом, ви можете проявити всі свої уміння при приготуванні такої корисної і смачної вечері.

Запікати ароматне філе або тушку треба в духовій шафі при певній температурі. Час приготування варіюється від одного сорту риби до іншого. Як правильно запекти рибу у фользі на вугіллі або в домашній духовці?

Класичний рецепт приготування у фользі

Почнемо, мабуть, з рецепту, в списку інгредієнтів якого значиться тільки сама риба, а також деякі спеції і маринади. Приготована за таким рецептом страва нічим не поступається філе, запеченому разом з овочевим рагу, картоплею, сиром, томатами та іншими повноцінними продуктами харчування.

Весь процес приготування не забере у вас більше сорока п’яти хвилин. Разом з обробленням може знадобитися година.

Червона риба, запечена у фользі, чудово поєднується з вершковими соусами, сирами і оливками. Для річкових «мешканців» можна підібрати більш прості інгредієнти, і головна ставка тут робиться скоріше не на посилення смаку і не на додання м’ясу особливої соковитості і ніжності, а на усунення специфічного запаху. Найбільш прийнятно для запікання купувати філе, а не тушку.

Отже, щоб приготувати класичну страву у фользі, зберіть наступні інгредієнти:

  1. риба запечена у фользіРиба (тріска, форель, окунь, короп, горбуша і т. д., на власний розсуд) – 700 г;
  2. Часник – кілька зубчиків, залежно від кількості конвертів з фольги;
  3. Свіжий кріп – кілька гілочок;
  4. Оливкова олія – 2 столові ложки;
  5. Лавровий лист – за смаком;
  6. Свіжа зелена цибуля – кілька стрілок;
  7. Лимон – ½ цілого плоду;
  8. Сіль, перець, натуральні трави, приправи і спеції – за смаком.

Інструкція до приготування:

  • Промийте основний компонент, очистіть тушку від луски, випатрайте кишки, виберіть кістки. Якщо ви використовуєте готове розділене філе, просто обмийте його під проточною водою і просушіть сухою паперовою серветкою;
  • Подрібніть часник. Для цього можна використовувати спеціальні давильця, або нашаткувати гостро заточеним ножем. Також слід подрібнити зелену цибулю і кріп;
  • Отриману суміш прянощів змішайте з оливковою олією. Туди ж покладіть лавровий лист, попередньо подрібнений руками. Також м’ясо можна присмачити будь-якими натуральними травами і спеціями на свій особистий розсуд (підійде сушений базилік, орегано, чебрець);
  • Також допускається додавання в отриманий соус кілька горошин чорного запашного перцю;
  • Філе спочатку грунтовно натріть сіллю, а потім отриманим ароматним соусом;
  • Покладіть на деко фольгу з запасом, щоб її можна було загорнути перед відправкою в духовку. Класти в фольгу рибу можна і в окремих конвертиках, що особливо актуально при порційній подачі для свята;
  • Змастіть поверхню покладеної на лист фольги розтопленим вершковим маслом або оливковою олією. Покладіть філе на поверхню шкіркою вниз. Тепер полийте кожен шматочок лимонним соком і рясно посипте рубаною зеленою цибулею. Можна викласти на філе часточки половини лимона, яка залишилася, що також буде доречно при необхідності «красивого» подання;
  • Розігрійте духовку до 200 градусів за Цельсієм;
  • Піднімаючи краї, загорніть фольгу;
  • Відправте лист томитися в духовку на 20 хвилин;
  • Потім дістаньте деко і розгорніть фольгу. У такому вигляді тушкуйте страву ще не менше 10-15 хвилин, щоб скоринка грунтовно підрум’янилася і стала апетитно-золотистою;
  • Не забувайте про те, що філе готується значно швидше звичайного м’яса на кістці, а тому постійно перевіряйте його на готовність з допомогою виделки, скільки б часу не минуло. Якщо при цьому воно швидко і легко розпадається на волокна – страва готова.

риба запена в духовці у фользіНевелика хитрість: лимон – класичне доповнення до будь-якої рибної страви, яке чудово нейтралізує неприємні і специфічні запахи. Однак якщо у цитрусового фрукта досить товста шкірка, він може надати страві небажану гіркоту.

Тому в даному випадку рекомендується злегка протерти на тертці цедру, або зрізати її зовсім, щоб залишилася тільки м’якоть. При досить тонкій шкірці подібні маніпуляції робити необов’язково.

Скільки потрібно запікати рибу у фользі в духовці?

Тут все залежить від сорту, а також кількості та якості м’яса. Ми вже говорили, що філе готується значно швидше, а значить, ви в будь-якому випадку повинні слідувати своїй кулінарній інтуїції і періодично перевіряти готовність страви.

Риба з овочевим асорті

У фользі можна готувати рибу і з різноманітними овочами. У цьому випадку ви відразу ж отримаєте страву з гарніром, який, до того ж, буде просоченим, ароматним і пікантним.

Рецепт риби, запеченої у фользі з овочами, гранично простий і доступний навіть новачкам в кулінарному мистецтві. Разом з тим, ви зможете блиснути своїми талантами і навичками перед сім’єю або гостями.

Приготуйте такі компоненти:

  1. Рибне філе (чудово підійде морський язик, але можна брати будь-яке інше) – 500 г;
  2. Картопля – 4-5 штук (залежно від передбачуваної кількості порцій);
  3. Цибуля ріпчаста – 1 головка;
  4. Морква – 1 штука;
  5. Солодкий болгарський перець – 1 штука;
  6. Томати черрі – по 3-4 штуки на кожну порцію м’яса;
  7. Часник – 1-2 зубчики на порцію;
  8. Спеції і приправи – за смаком (оптимально використовувати готові приправи для приготування морепродуктів).

Інструкція до приготування:

  • Наріжте філе невеликими шматочками, посоліть, поперчіть і здобріть їх приправою для риби (якщо ви не використовуєте таку, спробуйте додати натуральні сушені трави);
  • Картоплю подрібніть пластами або маленькими скибочками, моркву – напівкруглими часточками, цибулю – півкільцями, перець – кільцями. Черрі розріжте навпіл, або залиште цілими. Часник подрібнювати не потрібно;
  • червона риба запечена у фользіПідготуйте листи фольги розмірами приблизно 25х35 см. Укладіть в них пошарово: рибу + цибулю + картоплю + томати + перець + моркву. Кожен шар необхідно трохи поперчити і присолити;
  • Зберіть конверт і трохи стисніть його, щоб він був щільним;
  • Накрийте кожен отриманий конверт ще одним листом фольги – це важливо, щоб не втрачати сік під час запікання;
  • Складіть конверти в деко і помістіть в розігріту до 200 градусів духовку на годину.
  • Порада: якщо ви хочете, щоб рагу не вийшло занадто «тушкованим», за 10 хвилин до готовності розкрийте конвертики і залиште в духовці підрум’янюватися.

Неважливо, як ви будете готувати рибу у фользі в духовці або на вугіллі. Важливо, що з цього гарантовано вийде ситна і вишукана страва. Приємного апетиту!