Емульгатори – це речовини або добавки, які забезпечують з’єднання емульсій з різними рідинами. Їх часто застосовують для приготування продуктів при створенні та стабілізації харчових дисперсних систем. Їхні пластичні властивості дозволяють надати продуктам певної консистенції і в’язкості.

емульгатори

Щоб змішати чисту воду і маслянисту рідину, необхідно скористатися сумішшю особливих речовин, тобто природними емульгаторами.

До них можна зарахувати: смоли, солі, органічні нафторозчинні кислоти, асфальтени, глину, домішки та інші продукти. В основному користується популярністю така синтетична речовина, як емульгатор лецитин.

Існують такі групи емульгаторів:

  • харчові емульгатори;
  • стабілізатори піни, які запобігають її розшаруванню;
  • піноутворювачі, які створюють рідкі або тверді продукти з газоподібних.

Їхня дія полягає в тому, щоб знижувати енергію поверхнево-активних речовин (ПАР), які входять до складу необхідних для змішування продуктів.

Кодекс Аліментаріус присвоїв харчовим добавкам індекс Е4хх. Найпоширеніші в харчової промисловості емульгатори класифікуються так:

  • Е322 – лецитини, фосфатиди, які одночасно є і емульгаторами, і стабілізаторами;
  • Е422 – амонійні солі фосфатидилової кислоти;
  • Е432-436 – твіни, похідні, полісорбати;
  • Е471 – моно-та дигліцериди жирних кислот;
  • Е472е – ефіри жирних і органічних кислот, гліцерину;
  • Е473 – ефіри жирних кислот, сахарози;
  • Е476 – ефіри взаємоетерифікованих рицинолових кислот і полігліцерину;
  • Е491-496 – спени, ефіри сорбінату.

Крім синтетичних речовин існують ще природні аналоги. Це натуральні стабілізатори емульсії, які оточують нас. Їх використовують як компоненти гігієни, парфумерії та харчової промисловості. Приклади таких продуктів: вершкове масло, маргарин, майонез, шоколад, соуси, морозиво.

Тонкощі емульгатора Е 322

Е 322 – це емульгатор лецитин природного рослинного походження, який має високу поверхнево-активну дію. У перекладі лецитин означає яєчний жовток. Він використовується в харчовій промисловості як добавка, як антиокислювач.

эмульгаторы3

Основними його джерелами є продукти, які містять багато жиру, а саме: яйця, м’ясо, арахіс, печінка. Навіть деякі овочі і фрукти. Він видобувається із залишків виробництва олії, соєвих продуктів.

Організм людини містить у багатьох своїх клітинах цю речовину. Наприклад, печінка на 50% складається з неї.

Завдяки своїм властивостям вона необхідна для того, щоб:

  • відновити пошкоджені клітини;
  • підтримати повноцінну роботу мозку, нервової системи;
  • доставляти вітаміни, мінерали, корисні речовини до клітин усього організму;
  • засвоювати лікарські препарати;
  • попередити створення токсичних сполук у ролі сильного антиоксиданту.

Але де існують позитивні сторони, там є і негативні. Якщо перестаратися із вживанням, емульгатор лецитин може викликати алергію.

Його застосовують для виробництва маргарину, молочних продуктів, шоколаду, глазурі, борошняних виробів. Він дозволений в багатьох країнах Євразії.

Особливості емульгатора Е471

Е471 – це добавка з моно-, дигліцеридів жирних кислот. Вона також отримана з натуральних продуктів шляхом обробки жирних, рослинних або штучних кислот. В основному її отримують з гліцерину.

эмульгаторы4За допомогою цієї добавки змішують олію з водою. Її використовують і в жирних молочних продуктах, бо вона не є шкідливою для здоров’я в розумних рамках.

Наш організм перетравлює Е471, як і інші жири. Але надмірне вживання також не схвалюється.

Емульгатори Е471 застосовуються в маргарині, майонезі, йогурті, морозиві та інших жировмісних продуктах.

Дія емульгатора Е472е

Е472 – це добавка, що складається з групи ефірів жирних кислот, гліцеринів. До неї належать такі ефіри:

  • Е 472а – оцтової кислоти;
  • Е472b – молочної кислоти;
  • Е472с – лимонної кислоти;
  • Е472d – винної кислоти;
  • Е472е – моно-, діацетил винної кислоти, моно-, дигліцерид жирної кислоти;
  • Е472f – гліцерину, винної, жирної, оцтової кислот;
  • Е472д – моногліцериди сукциніловані.

Добавка Е472е – це змішані ефіри гліцерину, тобто кислот, жирної і діацетилвинної. Завдяки їм 472 додає продуктам в’язкості, клейкості та однорідності.

Емульгатори Е472е при вживанні проходять дві фази:

  1. Розкладання на жири і кислоти.
  2. Переробка цих речовин нашим організмом.

эмульгаторы5Його застосовують для випічки хліба твердих сортів, печива, а також при виробництві морозива і розчинних кавових напоях, оскільки ця добавка надає потрібні смакові якості і споживчий вигляд.

Іноді, крім рослинних жирів, при виробництві цієї добавки використовують тваринні, бо вони за складом схожі.

Але здебільшого її видобувають із соєвої олії геномодифікованих рослин. Ці ефіри також використовуються у виробництві лікарських мазей, будівельних фарб, лаків і оліфи.

Використання емульгатора Е476

Е476 – це добавка, що складається зі з’єднаних жирних кислот, полігліцерину. Його виробляють із насіння рицини, касторової олії шляхом переробки ГМО. Офіційно добавка визнана як нешкідлива і дозволена багатьма європейськими країнами.

Застосовують її в двох різних сферах:

эмульгаторы2

  1. У виробництві шоколадних продуктів, глазурі. Оскільки Е476 дозволяє правильно створити форму продукту, зменшити кількість жирів, а також замінити більш дорогі складники шоколадних виробів дешевими аналогами.
  2. В емульсіях, спреї, восках для змащування форм випічки, листів, штампуючих, формуючих машин кондитерських виробів.

Емульгатор Т2

У харчовій промисловості існує багато добавок і стабілізаторів. А в косметології одним з найпоширеніших є емульгатор Т2. Це суміш складних неповних ефірів стеаринової кислоти і полігліцеринів, які мають рослинне походження.

Добавка має вигляд сметаноподібної білої маси, яка отримана в результаті розплавлення цього емульгатора в дуже гарячій воді при температурі 80-90 градусів.

эмульгаторы6Т2 є компонентом кремів і лосьйонів емульсійного типу, він обов’язково має входити до їх складу, тому що визначає стабільність, однорідність, створює правильну консистенцію, забезпечує високу якість.

Продукти застосування: креми, лосьйони для обличчя, очищаючі засоби в вигляді крему, маски, кондиціонера, кремоподібні шампуні для волосся, косметика.

Такі харчові емульгатори безпечні для нашого організму, якщо не перестаратися з їх кількістю. Це доведено науковими дослідженнями і підтверджено дослідними лабораторіями. Будьте уважні і обов’язково читайте склад продукту перед його покупкою!