Рис – дуже корисний продукт. В деяких світових кухнях він відноситься до числа традиційних страв. Наші господині теж люблять готувати рисову крупу. Однак не завжди процес її приготування доставляє радість. Сьогодні піде мова про те, як зварити рис у мікрохвильовці.

Використовуємо можливості мікрохвильовки

Приблизно десять років тому питання, чи можна зварити рис у мікрохвильовці, викликало би подив. Раніше такий прилад використовувався виключно для розігріву приготованих страв або розморожування ягід, м’яса, риби.

рис у мікрохвильовці

Як тільки на вітчизняному ринку з’явилися мікрохвильові печі, вони були не всім по кишені, тому наявність такої техніки практично завжди свідчила про достаток господарів. На сьогоднішній день цей прилад є в кухонному арсеналі практично у кожної хранительки домашнього вогнища.

Шляхом тривалих досліджень, проб і помилок жінки вивчали функціональні можливості мікрохвильовок. З часом вони зрозуміли, що вони можуть не тільки підігрівати заздалегідь приготовлені продукти, але і відварювати злакові і бобові.

Сьогодні ми з’ясуємо, як зварити рис у мікрохвильовці, щоб він був ароматним, смачним і розсипчастим. Але перед тим як ми розглянемо його рецепт, давайте поговоримо про основні аспекти приготування традиційної схдної страви:

  • Для варіння можна вибирати різні сорти рису. Оптимальним варіантом стане кругла або довгаста рисова крупа.
  • Щоб у процесі варіння рисові крупинки не злипалися, краще віддати перевагу відфільтрованій крупі, яка попередньо була ретельно оброблена.
  • Перед термічною обробкою рисову крупу кілька разів гарненько промивають відфільтрованою водою. Остання вода повинна бути прозорою.
  • Якщо ви помітили в рисі темні крупинки або частинки сміття, їх необхідно усунути.
  • Для приготування рису у мікрохвильовій печі потрібно використовувати спеціальний посуд. Як правило, господині беруть товстостінний скляний посуд з кришкою.
  • Промитий рис викладають в скляний посуд і заливають відфільтрованою водою. Традиційно на 1 склянку рисової крупи беруть 2 склянки рідини.
  • Накриваємо зверху посуд кришкою з скла і поміщаємо у мікрохвильовку. Вибираємо гранично допустиму потужність, таймер виставляємо на 16-17 хвилин.
  • Періодично відкриваємо дверцята приладу і перемішуємо рисову крупу лопаткою.
  • Якщо рідина випарувалася, а рис ще не приготувався, додайте трохи води і продовжуйте варити крупу.
  • По закінченні відведеного часу спробуйте рис. Якщо він приготувався, приправити його сіллю, прянощами та спеціями, а також вершковим маслом. В іншому випадку збільште час приготування.
  • Якщо рис повністю зварився, але в ємності залишилася вода, ви можете її акуратно злити.
  • Відварений рис рекомендується настояти протягом декількох хвилин у закритому посуді і тільки потім подавати до столу.
  • Не можна використовувати пластикові контейнери для варіння рисової крупи. Під впливом електромагнітних хвиль такий посуд буде виділяти шкідливі речовини.

Готуємо рис в мікрохвильовці швидко і просто

Як вже говорилося, сьогодні ми обговорюємо, як готувати рис в мікрохвильовці. Рецепт, який ми зараз опишемо, відноситься до розряду класичних. Відварений рис можна подавати до столу у вигляді гарніру або використовувати для приготування закусок, салатів. Ви можете приправити рисову крупу соєвим або томатним соусом. Деякі господині вважають за краще додати трохи оливкової рафінованої олії.

Склад:

  • рис приготваний в мікрохвильовці1 склянка відшліфованого рису;
  • 1 ч. л. кухонної дрібнозернистої солі;
  • 3 склянки відфільтрованої води.

Приготування:

  • Перед варінням обов’язково ретельно промиваємо рисову крупу.
  • Беремо чистий і глибокий жароміцний посуд. Краще всього використовувати спеціальні скляні ємності для мікрохвильовки.
  • Викладаємо промиту рисову крупу у підготовлений посуд. Заливаємо відфільтрованою водою.
  • Додаємо за смаком кухонну дрібнозернисту сіль і все добре перемішуємо.
  • Накриваємо зверху ємність спеціальною кришкою і ставимо у прилад.
  • На гранично допустимій потужності готуємо рис протягом 16-17 хвилин.
  • Періодично не забуваємо відкривати дверцята мікрохвильової печі і перемішувати рис.
  • Готовий рис приправляємо за смаком прянощами, спеціями, додаємо вершкове масло.
  • У закритому посуді настоюємоємо рис протягом 10-15 хвилин, а потім подаємо до столу.

Вишуканий гарнір на швидку руку

На порозі гості, а ви не встигли приготувати свою фірмову страву? Спробуйте відварити рис в мікрохвильовці. Погодьтеся, що простий відварений рис – це примітивно, а от якщо додати овочі та прянощі, такий гарнір стане справжнім кулінарним шедевром.

Склад:

  • гарнір з рису у мікохвильовці7 ст. л. відшліфованої рисової крупи;
  • 350 мл відфільтрованої води;
  • 150 г цвітної капусти;
  • 1 шт. солодкого болгарського перцю;
  • маслини – за смаком;
  • 1 головка ріпчастої цибулі;
  • 2-3 шт. часникових зубчиків;
  • трохи куркуми, хмелі-сунелі, перцевої суміші, кухонної солі;
  • 3 шт. свіжих томатів;
  • 2 ст. л. соняшникової рафінованої олії.

Приготування:

  • Беремо суху і чисту скляну ємність, призначену спеціально для використання в мікрохвільовій печі.
  • Викладаємо в неї всі прянощі і приправи, рафіновану олію і промиту рисову крупу.
  • Тепер гарненько промиваємо кольорову капусту розбираємо на суцвіття, при необхідності подрібнюємо.
  • Солодкий болгарський перець промиваємо, просушуємо, видаляємо насіння і плодоніжку, шаткуємо.
  • Цибулину шаткуємо дрібними кубиками.
  • Часникові зубчики очищаємо від лушпиння і пропускаємо через прес.
  • Викладаємо всі інгредієнти в рис і ще раз добре перемішуємо.
  • Заливаємо все відфільтрованою водою, бажано гарячою, і ставимо у прилад.
  • Протягом 20-25 хвилин готуємо рис з овочами на максимальній потужності.

Як бачите, в мікрохвильовці можна приготувати не тільки відварений рис, але і вишукані гарніри на основі цієї крупи. Якщо у вашому кухонному приладі є різні режими, вибирайте відповідний, в іншому випадку виставляйте прилад на максимальну потужність. Приємного апетиту!