Молочна каша – ідеальний початок дня. Вона не просто смачна і корисна, але ще здатна втамувати голод і наситити тіло енергією. Покуштувавши її на сніданок, про їжу можна забути до настання ланчу. Не всяка молочна каша обов’язково готується з рисом або пшоном. Сьогодні ми розповімо, як зварити рідку манну кашу.

Манна каша – справа тонка

Дуже важливо знати і розуміти, що манка – це не зовсім крупа, а перероблене борошно з твердої пшениці грубого помелу. Головна її особливість полягає в тому, що вона вариться дуже швидко і часто згортається в неапетитні грудочки. Давайте розберемося, як зварити рідку манку на молоці, щоб вона вийшла смачною:

манка на молоці

  • При приготуванні будь-якої молочної каші крупу слід засипати тільки в кипляче молоко і постійно помішувати. Особливо це правило повинно суворо дотримуватися при варінні манної каші.
  • Солити страву, зварену на молоці, потрібно трохи більше, ніж ту, яка була приготовлена на воді. При цьому спочатку слід підсолити молоко, а потім засипати крупу.
  • Якщо хочете знизити калорійність каші, розбавте молоко навпіл з водою.
  • Щоб на молоці при кипінні не утворювалася піна, його слід помішувати. При цьому кип’ятити молоко краще на середньому вогні, оскільки на сильному воно може просто пригоріти або втекти за межі посуду.
  • Також потрібно дотримуватися і правильного співвідношення інгредієнтів. Так, для рідкої манки на літр молока досить буде всього лише 5 ложок крупи.

Не менш важливий аспект, який відноситься до процесу приготування страви, – це вибір правильного посуду. Манку комфортніше буде готувати в каструлі з товстим дном і антипригарним покриттям. Саме такий посуд убезпечить вас від пригорання молока.

Готуємо із задоволенням за простими рецептами

Після того як всі секрети примхливої манної крупи для вас розкриті, прийшов час спробувати свої сили на практиці. Рецептів приготування смачної рідкої манки можна знайти досить багато. Це каша на воді і молоці, з додаванням джему, вершків або шматочків фруктів. Ми пропонуємо скористатися класичним варіантом приготування молочної манної каші, а також для різноманітності спробувати зварити її з фруктами.

Каша, як у дитинстві

Традиційний рецепт рідкої манної каші передбачає її приготування на молоці. Кулінари і прості поціновувачі цієї страви стверджують, що саме молоко надає каші надзвичайну ніжність і тонкий смак. Чи це так, ви можете переконатися самі.

класична манна кашаСклад:

  • ½ л молока;
  • 4 ст. л. манної крупи;
  • ½ ч. л. солі;
  • 1 ст. л. цукру;
  • 2 ч. л. вершкового масла.

Приготування:

  1. Відміряйте точну кількість молока, вилийте його в каструлю і поставте ємність на плиту.
  2. Як тільки молоко почне закипати, додайте до нього цукор і гарненько перемішайте до повного розчинення кристалів.
  3. Відміряйте необхідну кількість солі і додайте до молока. Навіть якщо бажаєте отримати дуже солодку манку, не варто відмовлятися від солі, адже без неї смак каші буде неповним.
  4. На сильному вогні доведіть молоко до кипіння. Як тільки на поверхні з’являться бульбашки, переведіть плиту на помірний вогонь і порціями всипте манну крупу.
  5. Не перестаючи весь час помішувати, проваріть манку до загустіння. На це піде не більше 5 хвилин.
  6. Зніміть каструлю з вогню і додайте в кашу шматочок вершкового масла.
  7. Рідка манка на сніданок готова! Приємного апетиту!

Фруктова манка

Цей варіант рідкої манної каші можна сміливо порівняти з десертом і готувати його дітям. Головна перевага страви – у великій дозі вітамінів, отриманих зі свіжих ягід і фруктів. До того ж саме така солодка добавка додасть манці незвичні нотки і яскравого смаку. В якості різноманітності ви можете замінити звичайне молоко топленим і додати в кашу шматочок вершкового масла. Ті, хто вже спробував такий рецепт, вважають цей варіант ідеальним.

Склад:фруктова манна каша на молоці

  • 1 скл. води;
  • 1 ст. л. манної крупи;
  • ½ склянки молока;
  • 1 ст. л. цукру;
  • ¼ ч. л. солі;
  • 35 г консервованих фруктів або 50 г свіжих;
  • 1 ст. л. цукру (для заправки);
  • щіпка ванільного цукру (за бажанням).

Приготування:

  1. У високій каструлі закип’ятіть воду і тоненькою цівкою всипте в неї манну крупу.
  2. Щоб не утворилися грудочки, протягом всього варіння не перестаємо помішувати кашу ложкою або віночком.
  3. Так варимо кашу близько 10 хвилин, а потім додаємо половину склянки теплого кип’яченого молока.
  4. Туди ж відправляємо столову ложку цукру і щіпку солі.
  5. Даємо каші ще раз закипіти і відразу знімаємо каструлю з вогню.
  6. Приступаємо до приготування фруктового допінгу. Свіжі фрукти промиваємо і сушимо.
  7. При необхідності великі фрукти ріжемо шматочками і тушимо в невеликій кількості води на сковороді під кришкою.
  8. Готові фрукти перетираємо через сито або подрібнюємо блендером і змішуємо з цукровим сиропом.
  9. Проварюємо отриману суміш до загустіння на плиті, а потім змішуємо з манкою.
  10. Викладаємо готову страву на порційну тарілку, прикрашаємо свіжими фруктами і подаємо до столу. Приємного апетиту!

Після того як ви на всі 100 відсотків освоїте основні аспекти приготування рідкої манки, обов’язково спробуйте поекспериментувати над стравою. Хто знає, можливо, вам сподобається каша з додаванням подрібненого шоколаду і лісових горіхів або манка з шматочками курячого філе.