Багато людей незадоволені смаком магазинної сметани, тому намагаються приготувати цей молочний продукт в домашніх умовах. Готувати його можна різними способами, які в підсумку дозволяють отримати смачний і якісний продукт. За основу можна брати також різні продукти, наприклад, готувати з молока або вершків.

Як з вершків зробити сметану?

Цей варіант вважається класичним. Є у ньому ще один плюс – можливість заощадити приблизно 30-40% від вартості сметани. Для цього рецепту слід взяти 0,5 л. вершків жирністю від 10%, адже все залежить від того, який у підсумку продукт хочеться отримати, а ще 50 г. сметани.

сметана в домашніх умовахУ вершки додайте сметану і перемішайте. Найкраще робити це в банці, яку необхідно залишити в спокою мінімум на 24 год.

В холодильник ставити ємність не варто, оскільки при кімнатній температурі продукт швидше сквасится. Періодично помішуйте суміш. Коли ви отримаєте масу бажаної консистенції, то можна вже ставити банку в холодильник. Готова сметана за смаком нічим не поступається продуктам, які є в магазині.

Як зробити сметану з молока?

Хоч такий варіант і не є традиційним, але в підсумку виходить смачна сметана, яка підходить в якості заправки для салатів, вареників і десертів.

Для готування в домашніх умовах потрібно мати всього лише 2 інгредієнти: 1 л. молока і 4 ст. л. кефіру. Вибираючи молоко, рекомендується віддавати перевагу базарному або магазинному варіанту з коротким терміном зберігання.

Кроки приготування:

  1. Молоко вилийте в каструлю, поставте на невеликий вогонь і доведіть до кипіння. Після цього треба залишити трохи остудити до температури 36-40 градусів. Руці має бути злегка тепло. Якщо у вас є градусник, то краще всього для точності використовуйте його. Щоб процес пройшов швидше, перелийте молочко у скляну банку;
  2. Додайте в банку кефір, закрийте кришку і гарненько все збовтайте. Після цього обгорніть банку рушником або ковдрою, щоб зберегти тепло, і залиште на 5-8 год. У підсумку, при нахилі ємності, вже сквашене молоко повинно насилу відходити від стінок. Не варто переживати, якщо з молока вийшла сироватка і білок, оскільки сметана все одно вийде;
  3. Візьміть глибоку миску і встановіть на неї друшляк, а зверху застеліть бавовняною тканиною, яку краще скласти в 2 шари. Вилийте всередину сквашене молоко, закрийте зверху кришкою і поставте всю конструкцію у холодильник;
  4. Через 8 год. перевірте, що вийшло, оскільки за цей час сироватка повинна відокремитися. Якщо консистенція не влаштовує і хочеться зробити сметану більш густішою, то просто гарненько перемішайте і поставте назад в холодильник на пару годин;
  5. Викладіть масу, що залишилася в тканині, в блендер і збийте її, щоб домогтися однорідної консистенції. Залишиться тільки перекласти все в банку і залишити на ніч у холодильник. Якщо плануєте готувати сметану ще раз, то відкладіть 2-3 ст. л. для наступного разу.

Як зробити сметану в йогуртниці?

Якщо у вас є йогуртниця, то з її допомогою можна без особливих зусиль приготувати смачну сметану, яка підходить для соусів, а також для різних рецептів десертів.

Готується все гранично просто і знову ж таки з двох інгредієнтів: 1 л. вершків жирністю 10% і 0,5 пакетика закваски.

приготування сметани в йогуртниціРобити потрібно так:

  1. Влийте в сотейник вершки, поставте на невеликий вогонь і підігрійте до 40 градусів. Використовуйте термометр для контролю температури;
  2. Відлийте невелику кількість вершків, наприклад, у чарку і додайте туди половину закваски, розділивши пакетик. Гарненько перемішайте, щоб не було грудочок. Влийте все до інших вершків і обережно перемішуйте, щоб не з’явилася піна;
  3. Розподіліть масу по баночках і поставте їх в йогуртницю на 8-10 год. Важлива умова – не рухати техніку, оскільки бактеріям потрібен спокій. Температура в йогуртниці повинна бути не більше 40 градусів. Після закінчення часу, банки закрийте кришками, остудіть ємності і поставте в холодильник. Готовий кисломолочний продукт потрібно обов’язково з’їсти за 7 днів. Одну баночку можна використовувати для наступного разу. Загалом, повторювати процедуру можна буде 5 разів, а потім доведеться брати нову порцію сухої закваски.

Як зробити сметану в мультиварці?

Приготувати смачний кисломолочний продукт можна і в мультиварці. Ця техніка дуже популярна і знайти її сьогодні можна на кухні багатьох господинь. Важливо, щоб у ній була програма «Йогурт». У підсумку вийде приблизно 2 порції. Що стосується калорійності, то у 100 г. міститься приблизно 115 ккал. Для цього рецепту слід взяти 500 мл. вершків жирністю 10-30%, а ще 50-75 г. сметани або 0,5 пакетика закваски. Найкраще використовувати другий варіант, завдяки якому можна в результаті отримати продукт високої якості.

Робити потрібно так:

  1. Вилийте вершки в чашу і виберіть режим «Мультикухар». Встановіть температуру на 40 градусів, а час на 10 хв. В цьому ще одна перевага використання мультиварки – можливість контролювати температуру і не вимірювати її градусником. Якщо цієї програми немає, то доведеться робити все по-старому, підігріваючи на плиті;
  2. Візьміть банки, які варто гарненько помити і обшпарити окропом. Розподіліть у них закваску і влийте вершки. Обдайте окропом і чашу мультиварки, куди потім поставте ємності;
  3. Виберіть на дисплеї програму «Йогурт», а час поставте на 10 год. Після звукового сигналу закрийте кришки, охолодіть ємності і поставте в холодильник.

Як зробити сметану без молока?

Це аналог звичного кисломолочного продукту, який не є жирним і його дозволяється використовувати під час посту. Виходить він смачним і його включають в рецепти приготування соусів і десертів. З представленої кількості інгредієнтів вийде 4 порції. У цього замінника є суттєва перевага – на готування доведеться витратити не більше 15 хв.

Візьміть такі продукти: 185 мл. води, 70 г. очищеного насіння соняшника, 2 ст. л. соку лимона і 0,5 ч. ложки солі.

Готувати потрібно так:

  1. Використовуючи блендер, млинок або кавомолку, подрібніть насіння разом з сіллю. Отриману масу розведіть водою і додайте туди сік лимона;
  2. Знову візьміть блендер і збийте все протягом 5-ти хв. У підсумку ви повинні отримати однорідну масу. Якщо густина консистенції не влаштовує, то продовжуйте збивати. Ось і все, аналог сметани готовий. Зберігати його в холодильнику можна не більше 2-х днів.

Як зробити сметану густішою?

Натуральна сметана вищого сорту є помірно густою, без зайвих запахів і з легкою кислинкою. У неї однорідна консистенція і білий глянцевий колір.

густа домашня сметанаЯкщо приготовлений кисломолочний продукт вийшов дуже рідким, то його легко зробити густим кількома способами:

  1. Почнемо з найвідомішого методу, яким користувалися ще в давнину. Візьміть друшляк і застеліть його кількома шарами марлі. Поставте його в каструлю і вилийте в друшляк сметану. Помістіть всю конструкцію в холодильник на 4 год. За цей час виявиться зайва рідина в каструлі, а в марлі густіший кисломолочний продукт;
  2. Щоб домогтися густої консистенції, додайте в масу трохи просіяного і попередньо підсушеного борошна. Перемішуйте, щоб досягти бажаної консистенції;
  3. Ще один варіант – використання соку лимона, який зробить консистенцію в’язкою. Капніть пару крапель соку, перемішайте і почекайте декілька хвилин. Якщо після цього консистенція недостатньо густа, то додайте соку;
  4. Є спосіб, яким користуються нечесні торговці кисломолочних продуктів на ринку – додавання розведеного у воді крохмалю. В результаті смак сметани зміниться, але щоб виправити ситуацію додайте цукрову пудру або ванільний цукор.

Тепер ви знаєте, як у домашніх умовах робити смачний кисломолочний продукт з молока і вершків різними способами.

Ми впевнені, що спробувавши одного разу домашній продукт, повернутися до магазинної продукції не захочеться.