Як засолити сало правильно
Сало – це не просто продукт жирового відкладення тварини, для українця ця страва таїть в собі безліч традицій, і навіть цілу культуру.
І тому сьогодні мова піде саме про нього, а точніше – про його засолювання.
Користь сала
У ньому міститься велика кількість незамінних жирних кислот, необхідних нашому організму для побудови клітинних мембран і роботи м’язів серця. Але зловживати ним не варто, краще всього його вживати в невеликій кількості з овочами.
У разі якщо щось болить, можна прикласти скибочку цього чудового продукту до хворого місця, наприклад, до зуба, і вже через кілька годин біль відступить.
Як можна засолити сало
Засолити сало в домашніх умовах можна трьома головними способами:
- сухе засолювання – швидкий метод готування, головною перевагою якого є – швидкість і легкість, а недолік – невелика тривалість зберігання (максимум місяць);
- варене – знижує ризик заразитися паразитами, які можуть бути в ньому, термін зберігання – півроку;
- засолювання в розсолі – продукт на виході виходить дуже ніжним і зберігається цілий рік, головний недолік – трудомісткість самого процесу.
Корисні поради:
- купуючи свинину на ринку або в магазині, потрібно переконатися в якості продукції, яка повинна мати знак-клеймо, тим самим знизивши ризик покупки недоброякісного продукту, який може бути заражений паразитами;
- уважно оглянути сало, воно повинно мати білий або ніжно-рожевий колір, верхній шар не повинен бути схожий на целюліт;
- спробуйте сало сірником – він повинен вільно входити в нього, показуючи і доводячи свіжість продукту;
- а ось сіруватий або жовтуватий відтінок говорить про його несвіжість;
- чим шкірка товстіше, тим продукт жорсткіше при засолюванні, таке сало краще перетопити і готувати на ньому різні страви;
- бажано купувати біленьке і товстеньке з мінімумом прожилок, при цьому потрібно провести тильною стороною нігтя уздовж шматка, перевіривши, скільки зіскоблилося жиру, якщо багато – то таке сало свіже й гарне, мало – жорстке;
- не потрібно купувати сало зі спини, краще за все – з боку ребер, але тільки не з очеревини, де ввно ще жорсткіше, а з нижньої частини грудинки;
- також сало має особливість вбирати інші запахи продуктів, позбутися сторонніх запахів можна, вимочивши протягом кількох годин наш улюблений продукт у воді з часником;
- для розм’якшення, перед засолкою потрібно його потримати у воді близько 12 годин;
- для натирання використовується велика кухонна сіль, яка ще і видаляє зайву рідину, а ось дрібна і йодована сіль – не підходить;
- для прискорення процесу засолювання, потрібно надрізати або проколоти ласі шматочки;
- не потрібно жаліти сіль! Сальце пересолити практично не можна, воно вбирає солі в себе стільки, скільки потрібно, а ось любителям малосольного шпику дійсно потрібно бути обережними у такій справі;
- сальце жовтіє швидше, якщо зберігається на світлі.
Рецепти засолу
Солимо по-українськи
На питання «Як можна смачно засолити сало в розсолі?» багато хто відповість, що тільки по-українськи! Саме таким способом страва виходить дуже ніжною, з приємним ароматним смаком, а головне – може зберігатися близько року.
- Потрібно приготувати розсіл: дві третини склянки солі розчинити в літрі води;
- В емальоване відро покласти бавовняну серветку і викласти на неї перчик запашний, лавровий лист, порізаний часник і трохи розмарину;
- Зверху покласти шматками порізаний головний інгредієнт і так шарами чергувати його з приправою. Потім накрити серветкою, прикрити кришкою і покласти зверху гніт;
- Залити розсолом, залишити на п’ять днів.
Як засолити сало з часником
- Порізати на шматки розміром з кулак, заздалегідь почистити часник з розрахунком один зубок на один шматок продукту і порізати цей часник на кругляшки;
- Підготувати спеції: перець, хмелі-сунелі, сухий мелений кріп та інші за смаком;
- Взяти широкий посуд, насипати трохи приправ і часнику;
- Потім крупною сіллю натерти кожен шматок ласощі над каструлею;
- Після укласти в каструлю шкірою вниз, пересипавши часником і спеціями. Сіль економити не потрібно;
- Шпик майже готовий, його треба лише вийняти, стряхнути зайвий сік, загорнути в бавовняну тканину, поклавши в холод можна постійно насолоджуватися цим неповторним смаком.
Як солиться сало з прошарком
- Бруски свинини покласти в киплячу воду і проварити близько 10 хвилин;
- Вийняти і гарячим рясно натерти червоним перцем, часником і сіллю. Одразу ж загорнути у фольгу і залишити остигати на столі;
- Коли охолоне, перемістити в холодильник;
- Їсти можна вже через день;
- Акуратно зчистити ножем, перед вживанням надлишки солі і перцю.
Сухе засолювання свіжого сала
- З пласта свіжої свинини зачищаємо шкуру, нарізаємо кубиками, але не розрізаємо самої шкіри, розміром приблизно 5 на 5 сантиметрів;
- В підходящу за розміром ємність насипаємо на дно тонким шаром кам’яну сіль, виклавши шкірою вниз кожен пласт, засипаємо його сіллю з усіх боків і в розрізи особливо;
- Витримуємо при кімнатній температурі два дні, щоб свинина пустила сік, потім прибираємо його в холодильник на десять днів;
- Загортаємо в целофан, щоб продукт не підсихав. Відрізаємо по мірі необхідності, обмиваючи сіль, вживаємо із задоволенням;
- Можна, обмити сіль і зберігати в морозилці, так сальце довше збережеться.
Рецепт приготування в цибулинні
Склад:
- свиняче сало з м’ясним прошарком;
- літр води;
- склянка солі;
- лушпиння десяти цибулин;
- спеції, часник;
- лавровий лист;
- кілька горошин чорного перцю.
Приготування
- Приготувати розсіл: у каструлю насипати сіль і залити її водою, довести суміш до кипіння, додати цибульне лушпиння і прокип’ятити ще близько п’яти хвилин, потім туди ж додати свинину. Розчин повинен покрити її повністю;
- Зменшити вогонь, варити десять хвилин, потім прибрати каструлю з вогню і дати настоятися ще хвилин 15. Потім вийняти, дати стекти розсолу;
- Приготувати суміш спецій: подрібнити часник і лаврушку, розчавити горошинки перцю;
- Дати салу охолонути, потім зробити в ньому ножем надрізи і нашпигувати його спеціями, так щоб вони максимально потрапляли в надрізи;
- Загорнути у фольгу і залишити в морозилці;
- Після того, як воно добре промерзне, нарізати гострим ножем і вживати в їжу з чорним хлібцем.
Засолення в бутлі
- Наш головний інгредієнт ріжемо кубиками разом зі шкурою;
- Чистимо головку часнику і натираємо на маленькій тертці, розводячи трохи водою;
- Кожен шматочок сала вмочуємо в часник, потім, гарненько в кам’яну сіль і щільно наповнюємо їм чистий сухий бутель, прибираємо в холодильник;
- Вживаємо через тиждень.
Способів засолювання багато, швидко знайти свій, який сподобається беззаперечно і відразу, нелегко. Не бійтеся експериментувати, пробуйте і тоді ви обов’язково його знайдете!