Сало – це не просто продукт жирового відкладення тварини, для українця ця страва таїть в собі безліч традицій, і навіть цілу культуру.

І тому сьогодні мова піде саме про нього, а точніше – про його засолювання.

Користь сала

Як засолити салоУ ньому міститься велика кількість незамінних жирних кислот, необхідних нашому організму для побудови клітинних мембран і роботи м’язів серця. Але зловживати ним не варто, краще всього його вживати в невеликій кількості з овочами.

У разі якщо щось болить, можна прикласти скибочку цього чудового продукту до хворого місця, наприклад, до зуба, і вже через кілька годин біль відступить.

Як можна засолити сало

Засолити сало в домашніх умовах можна трьома головними способами:

  • сухе засолюванняшвидкий метод готування, головною перевагою якого є – швидкість і легкість, а недолік – невелика тривалість зберігання (максимум місяць);
  • варене – знижує ризик заразитися паразитами, які можуть бути в ньому, термін зберігання – півроку;
  • засолювання в розсоліпродукт на виході виходить дуже ніжним і зберігається цілий рік, головний недолік – трудомісткість самого процесу.

Корисні поради:

  • Як можна засолити салокупуючи свинину на ринку або в магазині, потрібно переконатися в якості продукції, яка повинна мати знак-клеймо, тим самим знизивши ризик покупки недоброякісного продукту, який може бути заражений паразитами;
  • уважно оглянути сало, воно повинно мати білий або ніжно-рожевий колір, верхній шар не повинен бути схожий на целюліт;
  • спробуйте сало сірником – він повинен вільно входити в нього, показуючи і доводячи свіжість продукту;
  • а ось сіруватий або жовтуватий відтінок говорить про його несвіжість;
  • чим шкірка товстіше, тим продукт жорсткіше при засолюванні, таке сало краще перетопити і готувати на ньому різні страви;
  • бажано купувати біленьке і товстеньке з мінімумом прожилок, при цьому потрібно провести тильною стороною нігтя уздовж шматка, перевіривши, скільки зіскоблилося жиру, якщо багато – то таке сало свіже й гарне, мало – жорстке;
  • не потрібно купувати сало зі спини, краще за все – з боку ребер, але тільки не з очеревини, де ввно ще жорсткіше, а з нижньої частини грудинки;
  • також сало має особливість вбирати інші запахи продуктів, позбутися сторонніх запахів можна, вимочивши протягом кількох годин наш улюблений продукт у воді з часником;
  • для розм’якшення, перед засолкою потрібно його потримати у воді близько 12 годин;
  • для натирання використовується велика кухонна сіль, яка ще і видаляє зайву рідину, а ось дрібна і йодована сіль – не підходить;
  • для прискорення процесу засолювання, потрібно надрізати або проколоти ласі шматочки;
  • не потрібно жаліти сіль! Сальце пересолити практично не можна, воно вбирає солі в себе стільки, скільки потрібно, а ось любителям малосольного шпику дійсно потрібно бути обережними у такій справі;
  • сальце жовтіє швидше, якщо зберігається на світлі.

Рецепти засолу

Солимо по-українськи

Солимо по-українськиНа питання «Як можна смачно засолити сало в розсолі?» багато хто відповість, що тільки по-українськи! Саме таким способом страва виходить дуже ніжною, з приємним ароматним смаком, а головне – може зберігатися близько року.

  • Потрібно приготувати розсіл: дві третини склянки солі розчинити в літрі води;
  • В емальоване відро покласти бавовняну серветку і викласти на неї перчик запашний, лавровий лист, порізаний часник і трохи розмарину;
  • Зверху покласти шматками порізаний головний інгредієнт і так шарами чергувати його з приправою. Потім накрити серветкою, прикрити кришкою і покласти зверху гніт;
  • Залити розсолом, залишити на п’ять днів.

Як засолити сало з часником

  • Порізати на шматки розміром з кулак, заздалегідь почистити часник з розрахунком один зубок на один шматок продукту і порізати цей часник на кругляшки;
  • Підготувати спеції: перець, хмелі-сунелі, сухий мелений кріп та інші за смаком;
  • Взяти широкий посуд, насипати трохи приправ і часнику;
  • Потім крупною сіллю натерти кожен шматок ласощі над каструлею;
  • Після укласти в каструлю шкірою вниз, пересипавши часником і спеціями. Сіль економити не потрібно;
  • Шпик майже готовий, його треба лише вийняти, стряхнути зайвий сік, загорнути в бавовняну тканину, поклавши в холод можна постійно насолоджуватися цим неповторним смаком.

Як солиться сало з прошарком

  • Як солиться сало з прошаркомБруски свинини покласти в киплячу воду і проварити близько 10 хвилин;
  • Вийняти і гарячим рясно натерти червоним перцем, часником і сіллю. Одразу ж загорнути у фольгу і залишити остигати на столі;
  • Коли охолоне, перемістити в холодильник;
  • Їсти можна вже через день;
  • Акуратно зчистити ножем, перед вживанням надлишки солі і перцю.

Сухе засолювання свіжого сала

  • З пласта свіжої свинини зачищаємо шкуру, нарізаємо кубиками, але не розрізаємо самої шкіри, розміром приблизно 5 на 5 сантиметрів;
  • В підходящу за розміром ємність насипаємо на дно тонким шаром кам’яну сіль, виклавши шкірою вниз кожен пласт, засипаємо його сіллю з усіх боків і в розрізи особливо;
  • Витримуємо при кімнатній температурі два дні, щоб свинина пустила сік, потім прибираємо його в холодильник на десять днів;
  • Загортаємо в целофан, щоб продукт не підсихав. Відрізаємо по мірі необхідності, обмиваючи сіль, вживаємо із задоволенням;
  • Можна, обмити сіль і зберігати в морозилці, так сальце довше збережеться.

Рецепт приготування в цибулинні

Рецепт приготування в цибулинніСклад:

  • свиняче сало з м’ясним прошарком;
  • літр води;
  • склянка солі;
  • лушпиння десяти цибулин;
  • спеції, часник;
  • лавровий лист;
  • кілька горошин чорного перцю.

Приготування

  • Приготувати розсіл: у каструлю насипати сіль і залити її водою, довести суміш до кипіння, додати цибульне лушпиння і прокип’ятити ще близько п’яти хвилин, потім туди ж додати свинину. Розчин повинен покрити її повністю;
  • Зменшити вогонь, варити десять хвилин, потім прибрати каструлю з вогню і дати настоятися ще хвилин 15. Потім вийняти, дати стекти розсолу;
  • Приготувати суміш спецій: подрібнити часник і лаврушку, розчавити горошинки перцю;
  • Дати салу охолонути, потім зробити в ньому ножем надрізи і нашпигувати його спеціями, так щоб вони максимально потрапляли в надрізи;
  • Загорнути у фольгу і залишити в морозилці;
  • Після того, як воно добре промерзне, нарізати гострим ножем і вживати в їжу з чорним хлібцем.

Засолення в бутлі

  • Наш головний інгредієнт ріжемо кубиками разом зі шкурою;
  • Чистимо головку часнику і натираємо на маленькій тертці, розводячи трохи водою;
  • Кожен шматочок сала вмочуємо в часник, потім, гарненько в кам’яну сіль і щільно наповнюємо їм чистий сухий бутель, прибираємо в холодильник;
  • Вживаємо через тиждень.

Способів засолювання багато, швидко знайти свій, який сподобається беззаперечно і відразу, нелегко. Не бійтеся експериментувати, пробуйте і тоді ви обов’язково його знайдете!