Багато з нас пам’ятають смак горохового супу в шкільній їдальні. Цю смачну і ніжну страву любив практично кожен школяр. У місцевих кухарів був свій особливий секрет приготування супу, і не в кожної господині виходило приготувати вдома аналогічну страву. А все тому, що є декілька хитрощів, які допомагають досягти такого результату. Правильне замочування гороху – це головна хитрість у приготуванні смачної страви, яка містить горох.

Горох – це дієтичний продукт. На 100 грамів він містить всього лише 55 кКал. Саме тому багато жінок воліють постійно їсти горохові супи або каші. Таким чином, вони підтримують своє тіло у формі, а також збагачують організм корисними мінералами і вітамінами. Існує дуже багато смачних, а головне дієтичних страв.

Замочуємо правильно

Для того щоб ваш суп вийшов ароматним, ситним і корисним, потрібно навчитися правильно замочувати горох.

В середньому цей процес займає близько 6 годин. У більшості випадків, господині залишають замочувати горох на ніч або на той час, поки вони на роботі. Такий спосіб може існувати, але при дотриманні однієї дуже важливої умови. У кімнаті, де буде зберігатися горох, не повинно бути жарко. Це повинно бути провітрюване приміщення.

Якщо в кімнаті холодно, тобто температура нижче середньої, то замочувати горох потрібно не 6 годин, а 8 годин. А якщо в приміщенні, навпаки, жарко, то краще скоротити цей час до 4-х годин.

Дуже важливо вибрати оптимальний час. Якщо ви перетримаєте горох, то варити його буде не можна, так як він закисне. А, якщо його не до кінця замочити, то він буде жорстким, тому що не встигне до кінця набрякнути. Відповідно, варити його потрібно буде довше, а це загрожує тим, що всі продукти у вашому супі переваряться.

Класична технологія

Кожна поважаюча себе господиня повинна знати, як правильно замочувати горох у воді. Існує класичний рецепт, який дуже простий і не займає багато часу.

Для виконання цієї простої дії вам знадобляться:

  • горох;
  • вода.

Дії дуже прості, тому їх можна буде довірити будь-якому члену сім’ї, якщо ви зайняті іншими справами.

Отже, почнемо:

  1. Викладаємо в глибоку миску необхідну кількість гороху.
  2. Очищаємо його від зайвого сміття і ретельно перебираємо.
  3. Погані горошини слід відразу ж викинути, щоб вони не зіпсували загальний смак страви.
  4. Після того як ви повністю очистили горох, його потрібно декілька разів дуже добре промити.
  5. Пересипаємо горох назад в миску і заливаємо холодною водою. Рівень води повинен повністю покривати всі горошини.
  6. Залишаємо на 6 годин у холодильнику або в прохолодному місці.
  7. Після того як горох замочится, воду потрібно буде повністю злити.
  8. Знову промиваємо кілька разів горох під проточною водою.

Після таких дій горох відразу ж можна використовувати у приготуванні улюбленого супу або каші.

Якщо ви хочете дещо скоротити час замочування, то воду можна кілька разів поміняти. Але не слід робити це занадто часто. Досить буде поміняти воду 2-3 рази за весь період.

Маленький, але дієвий секрет

Кожен з нас знає, що горох може викликати метеоризм. Це природне явище, яке може заподіяти незручності будь-якій людині. Тому, якщо ви любите гороховий суп, але вважаєте за краще його не вживати саме з цієї причини, то є вихід з цього положення.

Для того щоб уникнути метеоризму, при замочуванні гороху досить просто додати кілька чайних ложок соди. Кількість соди ви можете розрахувати самостійно, виходячи зі стандартних даних. Якщо у вас 100 грамів гороху і 1,5 літра води, то слід додати всього лише 2 чайні ложки соди без гірки.

Дуже важливо наприкінці замочування дуже добре промити горох. Потрібно дуже ретельно вимити залишки соди. Звичайно ж, бажано промити в проточній холодній воді кожну горошину, якщо у вас на це вистачить терпіння.

Але, як кажуть, це для вашого ж блага. Погодьтеся, гороховий суп або каша з присмаком соди не викличе захоплення, а також смакового насичення.

Правила замочування гороху

Для того щоб правильно замочити горох, мало знати класичну технологію. Дуже важливо знати деякі правила, які допоможуть приготувати смачну страву з гороху без втрат.

  • Перше правило – горох у воді не можна мішати або ворушити. Головне наше завдання – це набухання продукту. Якщо його постійно перемішувати, то він може почати пінитися або киснути. Тому після того як ви налили в нього достатню кількість води, просто відставте миску і не чіпайте її до закінчення 5 годин.
  • Друге правило – ніякої солі. Ні в якому разі не можна солити ні горох, ні воду, ні страву, яка ще перебуває на стадії приготування. В іншому ж випадку, горох може перетворитися в справжню кашу і повністю зіпсувати вам страву. Тому, додавати сіль слід вже в самому кінці, коли до кінця приготування залишилося менше 1 хвилини. Як ви знаєте, таке правило діє і при приготуванні страв з томатною пастою (її також додають в самому кінці) і з м’ясом. При замочуванні гороху вода не повинна бути солоною.

Варимо горох після замочування

Для приготування смачної страви недостатньо просто правильно замочити горох у воді. Дуже важливо потім його правильно зварити. Цей процес також дуже простий, тому не викличе у вас ніяких труднощів.

Варити горох потрібно не в солоній воді і на повільному вогні. Горошини повинні повільно опускатися в воду, а потім також повільно підніматися вгору. Таке явище говорить про те, що ви все правильно зробили при замочуванні. Накривати кришкою каструлю з водою ні в якому разі не можна.

У процесі варіння обов’язково знімайте піну, яка утворюється на поверхні. Вода википатиме, тому її потрібно буде постійно доливати. Робити це потрібно буде приблизно раз на півгодини. Таким чином, ви зможете зварити горох буквально за 2 години. Можливо, вам знадобиться і менше часу.

Якщо ви не хочете довго возитися з приготуванням гороху, то можна використовувати для варіння скороварку. Тим більше що для замочування вам також знадобиться менше часу – буквально дві години (не враховуючи часу на його очищення, перебирання і промивання). В скороварці горох готується близько 20 хвилин на вогні з закритою кришкою, і 10 хвилин без вогню, також із закритою кришкою.

Якщо у вас немає скороварки, то можна використовувати мультиварку. Для цього способу замочувати горох у воді також потрібно близько 2-х годин. Промитий горох потрібно помістити в чашу мультиварки, запустити програму «Тушкування» і забути про нього на 1,5 години. При цьому кришку мультиварки під час процесу відкривати не бажано.

В кінці хотілося б сказати, що горох – це відмінне джерело справжнього рослинного білка. Він дуже корисний для людського організму, тому що містить величезну кількість корисних речовин і мінералів. Але, як правило, господині не дуже часто готують страви з цього продукту. Причина цього дуже проста – вони не вміють правильно замочувати у воді, а потім варити.

Але тепер ви знаєте всі тонкощі і секрети цього процесу, а тому можете порадувати свою сім’ю ароматним, соковитим і дуже смачним супом, який дасть заряд енергії та позитиву на весь день.