Копчена курка – особливий делікатес для святкового столу або пікніка на природі. Приготувати маринад і закоптити куряче м’ясо можна самостійно – вийде безпечніше і дешевше магазинного продукту. Як замаринувати курку перед копченням, читайте далі в статті.

Універсальний рецепт маринаду

Існує універсальний спосіб, який дозволяє замаринувати курку і для гарячого, і для холодного копчення. М’ясо вийде однаково смачним і м’яким.

Інгредієнти:

  • курка вагою 1,5-2 кілограма;
  • чотири літри води;
  • три столові ложки крупної солі;
  • п’ять великих зубчиків часнику;
  • дві столові ложки сушеної зелені (можна взяти будь-які трави: петрушку, кріп, базилік, ін);
  • пів чайної ложки кмину.

Як маринувати:

  1. Вимийте і просушіть тушку;
  2. Зваріть розсіл із зазначених інгредієнтів. Щоб він вийшов більш насиченим, дайте рідині покипіти хвилин десять на помірному вогні;
  3. Коли розсіл охолоне, залийте їм м’ясо та поставте на холод на дві доби (підійде холодильник, погріб);
  4. Дістаньте м’ясо, промокніть паперовими рушниками надлишки маринаду і переходьте до копчення.

Маринуємо курку для гарячого копчення

Існує два основних способи копчення м’яса в коптильні: гарячий і холодний. Гаряче копчення дозволяє отримати більш м’яке, ніжне м’ясо. Якщо піддати такому копченню курку, то вона вийде соковитою, і буде буквально танути в роті. Краще всього для цього способу підходить оцтовий маринад. Як замаринувати курку для копчення цим способом?

Ніяких особливих компонентів не потрібно, за винятком прянощів і спецій. Кількість інгредієнтів наведено для маринування в коптильні двох курячих тушок.

Інгредієнти:

  • півтори літри води;
  • дві столові ложки 9% оцту;
  • чайна ложка з гіркою крупної солі;
  • пів чайної ложечки цукрового піску;
  • один лавровий лист;
  • за смаком мелений імбир, чорний, запашний перець, коріандр (можна взяти по щіпці кожної спеції);
  • зубчик часнику;
  • гілочка ялівцю або 3-4 ягоди.

Послідовність приготування:

  1. Норму води потрібно довести до закипання, додати цукор, сіль.
  2. Як тільки вода закипить, додайте прянощі, ялівець, спеції, оцет. Дайте відвару покипіти буквально 1-2 хвилини і зніміть з вогню.
  3. Поки маринад остигає, підготуйте курку: зніміть пір’я і пух, випатрайте, вимийте, зріжте жир з куприка. Як правильно замаринувати курку для копчення? Щоб м’ясо було м’якшим, можна нарубати тушку на частини, хоча при гарячому способі копчення добре замариноване м’ясо вийде м’яким навіть коли курка ціла.
  4. Коли маринад охолоне, курку потрібно покласти на дно каструлі для засолення і залити маринадом. Щоб м’ясо краще просочилося ароматною рідиною, необхідно встановити гніт, потім відправити курку у прохолодне місце. Рецепт передбачає тривалий термін маринування – чотири доби.
  5. Після цього підготовлену тушку або частини курки потрібно обсушити, підвісивши на протязі, а потім приготувати в коптильні.

Як маринувати курку для холодного копчення

Курка холодного копчення виходить більш щільною, з характерним малюнком волокон на розрізі. Зберігається такий продукт довше в порівнянні з м’ясом гарячого копчення, незважаючи на те, що маринад готується без оцту.

Зверніть увагу, що цей спосіб маринування більш довгий. Перш, ніж відправити м’ясо в коптильню, його доведеться солити в сухій суміші, а потім в розсолі кілька діб. Кількість інгредієнтів в рецепті вказано на 2,5-3 кілограма курячого м’яса.

Інгредієнти:

  • 1,6 кілограма крупної солі (півсклянки на попередню засолку, інше для розсолу);
  • 20 грамів аскорбінової кислоти;
  • три столові ложки білого цукру (одна на попередню засолку, дві на розсіл);
  • столова ложка горошин чорного перцю;
  • три лаврових листа;
  • дев’ять літрів води для розсолу.

Послідовність приготування:

  1. Підготовлене куряче м’ясо потрібно натерти нормою солі та цукру для сухого засолювання, і пересипати горошинами перцю та перекласти лавровим листом.
  2. Потім треба покласти курку у високу каструлю, прикрити кришкою і прибрати в холодне місце на два дні.
  3. Зваріть маринад за рецептом з води, солі, цукру і аскорбінової кислоти. Дайте рідині закипіти і дочекайтеся повного розчинення крупинок цукру і солі.
  4. Остиглим розсолом залийте куряче м’ясо і залишіть маринуватися ще на 10-11 днів.
  5. Вийміть м’ясо з розсолу, обмийте холодною водою, обсушіть і пров’яліть на полиці холодильника 6-7 годин.
  6. Після цього висушене підв’ялене м’ясо відправте в коптильню і готуйте до появи щільної блискучої скоринки.

Як швидко замаринувати курку для копчення

Якщо часу на тривале маринування немає, можна використати рецепт медового маринаду. М’ясо швидко просочується солодким соком і отримує відмінний смаковий відтінок. Одне але — такий варіант більше підходить для гарячої коптильні.

Інгредієнти:

  • 1/2 склянки меду;
  • два великих лимона;
  • півсклянки олії (краще використовувати гірчичну або лляну);
  • три столові ложки будь-яких прянощів, спецій за смаком;
  • три зубчики часнику;
  • мелений запашний перець, суміш гірких перців (приблизно столова ложка).

Послідовність маринування:

  1. Порубайте тушку на шматки — крила, стегенця, спинка, грудка.
  2. З лимонів вичавіть свіжий сік (вийде близько 100 мл).
  3. Зазначені інгредієнти треба добре змішати і натерти кожен шматок медово-пряною сумішшю.
  4. Шматки м’яса потрібно скласти в поліетиленовий пакет і на ніч прибрати на полицю холодильника.
  5. Вранці м’ясо вийміть, очистіть від зелені, прянощів і відправте в коптильню.

Корисні поради

У досвідчених коптильників є секрет, до якого вдаються при гострій нестачі часу. Курячу тушку перед маринуванням потрібно зварити до напівготовності на повільному вогні приблизно 20 хвилин.

У воду можна додати сіль, цибулину, моркву, стебла петрушки і кропу.

Після варіння тушку відправте в коптильню, а бульйон можна використовувати для приготування соусів або легких перших страв.