Незважаючи на безліч порад, які даються з цього приводу від «бувалих» людей, наркологів та просто любителів, випити багато і зовсім не сп’яніти неможливо. Якщо слідувати рекомендаціям, можна залишатися адекватним протягом застілля і уникнути на наступний день похмільного синдрому, але!

Кожен організм має свої індивідуальні особливості, і потрібно спиратися саме на них. У деяких випадках способи і препарати, які використовують, щоб не сп’яніти від алкоголю, можуть принести більше проблем, ніж похмільний синдром і тимчасова інтоксикація організму.

Корисні поради – як уникнути згубних наслідків вживання алкоголю:

  • як уникнути наслідків вживання алкоголюПрискорює розщеплення алкоголю речовина, яка виробляється організмом – алкогольдегідрогеназа. Але вироблятися ця речовина починає тільки при надходженні в кров спиртного. Щоб запустити відтворення ферменту, необхідно за 2-4 години до заходу випити невелику дозу спиртного – чарку горілки або келих вина..;
  • Ще одна порада, яка стосується попередньої підготовки до заходу за 2-3 дні ввести в раціон морепродукти, багаті йодом;
  • Як швидко не сп’яніти від алкоголю? Простимулювати печінку на посилену роботу заздалегідь, щоб вона швидко реагувала на токсини і звільняла від них організм. З цією метою використовують аллохол, сироп шипшини – 2 столові ложки за годину до застілля або препарат «Лів-52» – 1 таблетка на кожен кілограм ваги. Тільки слід мати на увазі – жовчогінні препарати можуть значно прискорити метаболічний процес у кишечнику і сп’яніти сильно не вийде, так як час застілля доведеться провести в іншому місці.

Допомагають печінці впоратися з додатковим навантаженням такі медикаментозні засоби – на вибір:

  1. медикаментозні засоби від наслідків вживання алкоголюАцетилсаліцилова кислота. Вона дає поштовх до вироблення ферментів, які прискорюють переробку алкоголю;
  2. Таблетки «Нейровітана» або препарати, які містять групу вітамінів В, слід проковтнути двічі за 12 і 4 години до застілля. Сумарна лікарська доза – 140 – 200 г;
  3. За 1 годину до заходу випивають ферменти – мезим, панкреатин – або янтарну кислоту;
  4. За годину до того, як пора підняти келихи, потрібно прийняти «Глутаргін».

Наступні поради допоможуть вирішити проблему, як випити багато алкоголю і не сп’яніти під час самого застілля.

Відокремлюємо котлети від мух

Практично всім, хто колись пив спиртні напої, відомо, що змішувати багато сортів алкоголю не рекомендується. А ось які напої бажано вибирати – якщо вони запропоновані в широкому асортименті – знають лише трохи знайомі з фізіологією і виноробством.

Чим прозоріше напій, тим легше впоратися з сп’янінням. У темних напоях більше додаткових компонентів – олії сивухи і сусла, якщо це вино.

Якщо вибір – коктейлі, перевагу треба віддавати тим, в які входять натуральні соки. З класичних напоїв – це «Викрутка», «Кривава Мері», «Мохіто».

Вчимося не тільки пити, але і їсти

Вживання спиртного завжди супроводжується закускою, і чомусь вважається, що чим вона жирніше, тим менше спирту всмоктується в організм. Це далеко не так. Завантажена печінка дійсно довго справляється з таким ансамблем, але потім все одно «сп’яніння» наздоганяє.

закускаЯкщо ж вибрати легкі закуски: салати з овочів, ягоди, фрукти – легкі види продуктів з підвищеним вмістом вітаміну С, то частина шкідливих компонентів за рахунок аскорбінки і клітковини встигне увійти в кишечнику у сполуки, які вже не увійдуть в повторну обробку, а покинуть організм природним шляхом.

Нейтралізує шкідливі токсини рідина – бажано запивати спиртне соком цитрусових, кумисом, чистою водою без газу або яблучним соком.

Агар, який містить мармелад, холодець і юшка захищає стінки шлунка і уповільнює всмоктування алкоголю. Якщо немає фруктів, слід налягати на ці закуски.

Спиртне починає вбиратися ще у роті – особливо активно його всмоктує під’язикова область. Не варто смакувати напої, якщо не хочеться швидко сп’яніти.

Є й інші «хитрощі», які допомагають нейтралізувати наслідки від випивки, яких необхідно дотримуватися, перебуваючи за столом зі спиртними напоями. Можна проковтнути кілька таблеток активованого вугілля або випити сире яйце.

Побічний ефект – через 1,5-2 години необхідно буде залишити суспільство і усамітнитися для дефекації – якщо такої можливості немає, доведеться вибирати інші способи запобігання небажаних наслідків.

Не варто постійно сидіти за столом. Чим більше руху, тим легше організму впоратися із знешкодженням токсинів. Є можливість потанцювати – відмінно, погуляти на вулиці – ще краще. Не варто відмовлятися від участі в активних конкурсах, вийти помилуватися заходом або зоряним небом.

Заходи після застілля

чай після застілляВдалося зберегти стійкість до кінця заходу, чітко відповідати на питання і твердо стояти на ногах? Радіти рано.

Треба допомогти власному організму відновитися і повернутися до звичайного ритму роботи.

Повернувшись додому, треба відразу ж відкрити кватирку, щоб забезпечити приплив свіжого повітря.

Бажано випити побільше зеленого чаю – він має м’яку жовчогінну та сечогінну дію, допоможе організму звільнитися від шкідливих продуктів розпаду.

Прийняти сорбенти – навряд чи знайдеться квартира, в якій відсутній «куточок для міркувань». Зелений чай і препарати швидко позбавлять організм не тільки від наслідків вживання спиртовмісних напоїв, але і від надлишків їжі.

Перед сном варто випити медичні препарати, які містять вітамін B.

Чого робити не можна

Не можна лягати спати, якщо нудить і сильно паморочиться голова, особливо коли знаходишся на самоті. Є ризик захлинутися блювотними масами. У тому випадку, коли очі самі закриваються, треба влаштуватися так, щоб заснути сидячи.

Ні в якому разі не варто приймати седативні настоянки на спирту або заспокійливі препарати, типу «Эллениума», «Реланиума», «Феназепаму» і подібні. Наслідки можуть бути непередбачуваними і досить небезпечними.

нейтралізація алкоголю після застілляУ разі алергічної реакції обмежитися доведеться сорбентами – ефективні антигістамінні засоби з сильно вираженою дією з алкоголем не поєднуються.

І найголовніше – потрібно заздалегідь знати свою норму і не допускати її перевищення. Допустима доза чистого спирту – 170 мг на 70 кг ваги. Розраховувати індивідуальну дозу потрібно до застілля, в тверезому стані.

Якщо є можливість планувати захід, бажано, щоб до робочого дня залишалася хоча б доба на відновлення.

Середню дозу алкоголю при хорошому самопочутті печінка може нейтралізувати не раніше, ніж через 12 годин.

Потім організму потрібно відпочити і відновитися, щоб надалі рясні узливання не зробили негативний вплив на стан здоров’я.