У складі страв, якими хотілося б порадувати близьких людей молодій господарці, часто згадується яєчний жовток або білок. За відсутності кулінарного досвіду не у всіх виходить легко і швидко відокремити жовток від білка. Як впоратися з завданням, підкажуть кухарі, які вміють виконувати таке дійство за кілька секунд.

Будь-якому кулінару, навіть якщо він працює тільки на власній кухні, необхідно знати способи використання пташиних яєць. Готувати їсти, не навчившись правильно відокремлювати білки від жовтків, практично неможливо. Адже без жовтка ні звичайне картопляне пюре, ні різні соуси, супи та багато видів тіста не будуть вдалими, а білки просто необхідні для пишних кремів, помадок, десертів, тортів і т. д. Озбройтеся знаннями – і ви обов’язково станете майстрами. Адже запропоновані дії не настільки важкі, як можуть здатися на перший погляд.

10 способів вирішення «жовтково-білкового» завдання

пташині яйця

Щоб відокремити жовток від білка як професіонал, не доведеться довго (і часом безуспішно) намагатися опановувати якийсь один спосіб.

Різноманіття простих, але дієвих порад дасть можливість зупинити свій вибір на тому, що сподобається найбільше.

Перед тим як приступити до роботи з продуктом, потрібно вимити його і потримати деякий час у холодильнику. Шкаралупу миють, щоб не допустити потрапляння в їжу небезпечної бактерії сальмонели, а охолодження відчутно спрощує поділ компонентів яйця.

«Ніжний дотик»

За допомогою власних добре вимитих рук господині поділяють складові яєць вже не одне десятиліття. Суть цього способу в спритності і точності рухів. Якщо ви володієте названими якостями, турбуватися не варто: можна розбити яйце в посуд і дістати жовток вручну. Головне – постаратися не розчавити відокремлюючу частину яєчка.

«Крізь пальці»

Для застосування даного методу також не потрібно ніяких особливих додаткових предметів. Розбийте яєчну шкаралупу і вилийте її вміст ближче до основи пальців. Потім обережно розсуньте їх, щоб білкова маса поступово прослизнула у виникнуті отвори, а жовток залишився на долоні.

«Повільне жонглювання»

відокремлення жовтка від білка

Виконання такого «кулінарного фокусу» зазвичай вдається з першого або другого разу. Обережно розбийте яєчко ножем і, тримаючи його над тарілкою, розділіть шкаралупу на дві половинки.

Велика частина білка опиниться в посуді. Але як же прибирати залишки? Просто перетягніть жовток з однієї половини шкарлупи в іншу під нахилом, поки проблема не буде вирішена.

«Сопілочка»

Можна відповісти на питання, як легко відокремити жовток від білка, і більш креативно. Візьміть голку і проткніть шкаралупу цілого яйця з обох сторін по центру півсфери. Притисніть губи до одного з отворів і видувайте білок. Після такої «гри на сопілці» жовток залишиться всередині спорожнілої шкаралупи, і ви легко витягнете його звідти.

«Воронка»

Напевно, людей, які не вміють згортати воронку з паперу, знайдеться мало. Більшості доводилося користуватися таким саморобним посудом, коли, наприклад, хотілося поласувати насінням, сидячи в кріслі або на дивані. Тепер це вміння буде дуже доречним. Помістіть воронку у склянку і вилийте в неї яйце. Білок через маленьку дірочку внизу витече, а жовток залишиться в паперовому конусі.

«Диво-ложка»

Не витративши ні копійки, ви придбаєте відмінний кухонний інструмент, якщо попросите чоловіка, використовуючи дриль, зробити отвір в ложці. Залишиться покласти сире яйце без шкаралупи у звичайний столовий прилад, який потрібно тримати над будь-якою посудиною. Один рух – і питання, як швидко відокремити жовток від білка, вирішено моментально. Прозора рідина – в ємкості, а жовток красується в ложці.

Але якщо зайнятися виготовленням інструменту поки нікому, не поспішайте засмучуватися. Купіть ложку для оливок і переконайтеся, що вона багатофункціональна і чудово підходить для відділення жовтків і вилучення з банки консервованих фруктів.

«Корисна ПЕТ-тара»

відокремлення жовтка від білка за допомогою пластикової пляшки

Не поспішайте викидати пластикові пляшки з-під мінеральної води, лимонаду та інших напоїв: вони можуть стати в нагоді в господарстві, причому зовсім не для того, щоб наповнювати їх знову. Пляшкою можна відокремити жовток від білка. Не дивуйтеся, це зовсім не складно.

Натисніть на пляшку так, щоб з неї вийшло повітря, і прикладіть її шийку до жовтка розбитого яйця. Потім перестаньте стискати бока – жовток миттєво потрапить всередину тари. Дістати відокремлений компонент дуже просто: легенько стисніть пляшку, і він вискочить на тарілку.

«Шприц»

Якщо в рецептурі страви, яку ви готуєте, не зазначено, що жовток повинен бути цілим, а досить просто рідкої субстанції, то візьміть великий медичний шприц без голки і наберіть в нього потрібну частину яйця.

«Сито»

Розбийте яйце на сіточку. Не турбуйтеся, побачивши, що білок проникає крізь отвори: така ситуація можлива. Без натиску покатайте продукт по ситу, і через 1-2 хвилини ви впораєтеся із завданням.

«Новаторський підхід»

екстрактор для яєчного жовтка

Якщо «історичні» методи розділення яєць вам не за смаком, і ви нарікаєте на те, чому досі не винайшли спеціальний пристрій для таких маніпуляцій? Помиляєтеся, професійне пристосування існує! Можете відправитися в магазин побутової техніки та придбати екстрактор для яєчного жовтка. Він коштує не так дорого і не займає багато місця. Діє апарат за принципом м’якої пляшки: його стискають, потім розтискають, щоб всмоктати жовток і знову створюють вакуум всередині – вже для вилучення продукту.

Порад як відокремити жовток від білка, чимало. Неважливо, як ви навчитеся робити це, чи за допомогою спритних рук, чи станете користуватися спеціальними пристосуваннями. У будь-якому випадку кулінарна «задачка» буде вирішена швидко і без таких неприємностей, як марні зусилля і зіпсовані продукти. Стати вмілою господинею дуже просто: потрібно заходити на кухню з новими знаннями, відмінним настроєм та впевненістю в собі.