Телячий язик здавна вважався делікатесом і подавали його на стіл у виняткових випадках. Цей субпродукт має надзвичайно ароматне і смачне м’ясо, а ще воно надзвичайно корисне, особливо для тих, хто страждає недокрів’ям, має проблеми зі сном і шкірою.

Першим м’ясним прикормом для дітей є саме язик, це єдиний продукт, який можна вживати в їжу при будь-якій дієті, рекомендованій при захворюваннях ШКТ. А як варити телячий язик?

Підготовка до варінні

Деякі особливо бридливі люди не можуть вживати в їжу цей продукт зі зрозумілих причин. Поспішаємо заспокоїти таких гурманів і сказати, що язик обов’язково піддають очищенню – як перед варінням, так і після нього.

як варити телячий язикОзброївшись щіткою, добре пройдіться нею по всій поверхні язика, включивши кран з теплою водою. Якщо язик занадто великий, ви можете розрізати його навпіл, але пам’ятайте, що варити його розділеним на дрібні частини, не рекомендується, так як вам буде потім важко почистити його.

М’ясо не любить поспіху і в більшій частині випадків вимагає маринування. Не є винятком і телячий язик. Ви можете замаринувати його як «сухим», так і «мокрим» способом, у будь-якому випадку продукт вийде м’яким і соковитим. У першому випадку змішайте сіль і цукор у співвідношенні 3:1 або 3:2 і добре обваляйте субпродукт в отриманій суміші.

Тепер його потрібно упакувати в поліетилен і покласти в холодильник на добу-дві. При «мокрому» спосібі маринування сіль і цукор розчинити у воді. Помістивши продукт в розсіл, його прибирають в холодильник на такий же термін.

Процес варіння

До варіння телячого язика треба підходити відповідально, адже процес цей досить тривалий і при бажанні його скоротити можна отримати погано проварений продукт. Покладіть його в каструлю і залийте водою так, щоб її рівень був на 2-3 см вище верхньої частини субпродукту.

як смачно приготувати телячий язик

Поставте каструлю на вогонь і доведіть воду до кипіння. Вам потрібно не прогавити момент, щоб зняти накип, хоча ви можете і не робити цього, а просто злити воду і набрати свіжу.

Скільки варити телячий язик? Кулінари радять кип’ятити м’ясо не менше 1,5 годин, а то й 2 години.

За 30 хвилин до готовності в каструлю рекомендується помістити одну-дві маленькі очищені цибулини, цілу моркву середнього розміру, а якщо вона велика, то її можна розрізати на кілька частин.

Неповторний аромат бульйону додадуть пара зубчиків часнику, два лаврових листочкі і чорний перець горошком. Любителі цього субпродукту рекомендують додавати ще корінь селери, але це не обов’язково.

Скільки часу потрібно варити телячий язик? В кінцевому підсумку все залежатиме від того, наскільки він «старий». Почекавши 1,5 години, перевірте готовність телячого язика з допомогою ножа або виделки: якщо ви зможете проткнути його без зусиль, а на блюдо поллється прозорий сік, то продукт готовий до вживання.

Якщо в соку буде присутня кров, то поверніть язик в каструлю і знову увімкніть газ. Зварений продукт помістіть в холодну воду приблизно на 3 хвилини. Це необхідно для того, щоб очистити язик і легко зняти з нього шкірку.

як правильно зварити телячий язикОчищений продукт нарізають охолодженим і подають з соусом, хріном або гірчицею. Калорійність телячого язика не надто висока – 163 Ккал на 100 г продукту, тому його дуже часто використовують для приготування салатів, закусок, шніцелів та інших страв, у тому числі й дієтичних.

Бульйон, який залишився після варіння, так само представляє цінність для кулінарів, адже з нього можна приготувати холодець або суп.

Тепер ви знаєте, як правильно зварити цей субпродукт і зможете без остраху й відрази подавати його на стіл і балувати домашніх смачною і корисною стравою.