Перші коржі з тіста з додаванням меду з’явилися ще в 350 році до н. е. На Русі пряники робили з житнього борошна, меду і соку ягід і називали «медовим хлібом». Сама назва «пряник» закріпилося за виробом значно пізніше.

Історія виникнення

пряники на кефірі і медіЗ розвитком торгових відносин в нашу країну стали поставляти знамениті прянощі з Близького Сходу.

Саме вони дали остаточну назву цій медовій випічці. Крім звичних інгредієнтів в них додавали молоко, яйця, чорну і білу патоку, а також палений цукор. Нерідко в них можна було зустріти начинку з ягід, а також горіхи, цукати, родзинки, сухофрукти тощо.

Здатність пряника довго залишатися м’яким обумовлена розрихлюючими властивостями меду. Посилити його дію допомагає сметана, яка забезпечує легке шумування і, як наслідок, розпушення. Однак тут велике значення надається дотриманню правильних пропорцій, інакше тісто не стане пухким, як це потрібно, а надмірно м’яким, що притаманно пісочному печиву.

Сучасні пряники, представлені на прилавках магазинів, умовно класифікують у відповідності з технологією виробництва і ділять на биті, заварні і сирцеві. Крім того, вони розрізняються за зовнішнім виглядом і можуть бути писаними, друкованими, фігурними та ін.

Рецепти приготування на кефірі і меді

Як можна спекти пряники? Як вже ясно з історії виникнення, рецептів приготування цієї випічки існує безліч. Ви можете на свій розсуд варіювати рекомендованими до використання спеціями і в різній концентрації додавати в тісто корицю, коріандр, мускатний горіх, кардамон, запашний перець, гвоздику, бадьян і ін.

Чим довше ви будете місити тісто, тим краще вийде випічка, причому готувати її потрібно відразу ж, не даючи часу на вилежування. І пам’ятайте, що найкращі пряники тільки заварні: сирцеві виходять менш смачними і швидко черствіють.

Етапи приготування пряників на кефірі:

  • як можна спекти пряники на кефірі? У глибоку ємність налити півлітра кефіру, додати до нього 5 ст. л. сметани і чайну ложечку соди. Збивати суміш до тих пір, поки поверхня не покриється пухирцями;
  • збити 2 яйця з цукром в кількості 400 г і медом у кількості 3 ст. л. З’єднати вміст двох мисок, влити 2 ст. л. олії і добре перемішати. Поступово всипати до складу 600-700 г борошна;
  • необхідно, щоб тісто вийшло м’яким і еластичним, і не прилипало до рук. Його потрібно витримати в теплому місці півгодини, а після розкачати в товстий пласт і за допомогою формочок або звичайної кружки вирізати заготовки майбутніх пряників і викласти їх на деко, попередньо змащене олією. Випікати в духовці близько тридцяти хвилин при температурі 180 °С;
  • поки готується випічка, зробити для неї глазур. Для цього воду в кількості 250 мл поставити на вогонь, а коли вона закипить, всипати в неї цукор в кількості 450 г. Проварений протягом 10 хвилин сироп використовувати для покриття випічки глазур’ю, коли вона охолоне. Як тільки глазур висохне, випічка буде готова до вживання.

Етапи приготування медових пряників:

  • пряників з медомяк можна спекти медові пряники? Розтопити в каструлі пів склянки цукру і стакан меду, злегка охолодити, а потім всипати дві склянки борошна. Замішане тісто прибрати в прохолодне місце на деякий час;
  • як тільки воно охолоне, додати в нього 1 ч. л. кориці, гвоздики і соди. Останню потрібно розвести в 1 ст. л. води. Розкачати пласт шириною близько 1,5 см і посипати його рубаними волоськими горіхами. Вирізати кружечки і викласти їх на змащене олією деко. Помістити в духовку і випікати при температурі 200-240 °С до готовності.

Рецепт приготування пряників на Різдво

Як можна спекти різдвяні пряники? Треба сказати, що цей вид пряників є таким же символом Різдва, як і кутя з вертепом. Імбирні, медові, мигдальні, з прошарком, просоченням і глазур’ю – всі вони надзвичайно смачні і заслуговують свого місця на святковому столі.

Справжні різдвяні пряники обов’язково прикрашені різнобарвною глазур’ю, що наділяє їх схожістю з ялинковими іграшками.

Отже, як вдома спекти різдвяні пряники?

  • масло об’ємом 100 г збити міксером на максимальній швидкості. Необхідно домогтися зміни його кольору на більш світлий. Не вимикаючи побутовий прилад, поступово всипати в ємність з маслом цукор в кількості 50 г. По закінченні процесу збивання додати в масу 60 г патоки або тростинного цукру, 120 г меду і 2 ч. л. улюблених спецій. Можна придбати готову суміш різдвяних спецій. Однак, якщо ви не знайшли ні патоки, ні тростинного цукру, змішайте звичайний цукор і згущене молоко – нам необхідна тягуча консистенція;
  • просіяти 350 г борошна і додати до нього 1 ч. л. розпушувача. Всипати борошно в масляну суміш і добре перемішати ложкою. Буквально протягом декількох секунд збити масу міксером. Тепер головне – добре її вимісити, щоб вона стала еластичною, і можна розкочувати;
  • за допомогою формочок різних форм вирізати невеликі заготівлі і випікати їх в духовці буквально 7-12 хвилин. Цього часу цілком вистачить на те, щоб вони підрум’янилися і злегка піднялися. Всередині вони повинні залишатися м’якими.

пряники на РіздвоТепер залишилося прикрасити випічку глазур’ю. Для цього необхідно в 30 мл води додати 100 г цукру, довести суміш до кипіння і відразу ж використовувати за призначенням. Різнобарвна білкова і шоколадна глазур дозволить прикрасити випічку різними малюнками, тут все буде залежати від вашої фантазії.

Якщо ви не знаєте, як можна спекти пряник, візьміть цей рецепт пряників на озброєння і замість суміші спецій використовуйте сушений мелений корінь імбиру. Обов’язково спробуйте спекти їх на Різдво, якщо до вас у гості приїдуть родичі або друзі з Англії, Ірландії, Німеччині або Франції. Адже саме в цих країнах на свято прийнято пригощати один одного імбирними пряниками.

Як бачимо, нічого складного в їх приготуванні немає, а результат просто вражає. Приємного апетиту!