Путасу – недорога і дуже смачна рибка. До того ж вона не дуже жирна і містить не так багато дрібних кісточок. Як смачно приготувати путасу? Варіантів безліч: посмажте рибу в клярі, зробіть соковиті котлетки або зваріть юшку. А наші рецепти допоможуть вам у цій нескладній справі.

Смажимо рибку нашвидкуруч

Смажена путасу ідеально поєднується з картопляним гарніром і макаронами. Головне – заздалегідь правильно підготувати рибу: очистити від нутрощів і темної плівки.

смажена путасуСклад:

  • 1 кг путасу;
  • 3-4 ст. л. борошна;
  • сіль;
  • рафінована соняшникова олія.

Приготування:

  1. Відрізаємо у рибки голову, хвіст та плавники. Розрізаємо черево і вичищаємо нутрощі й плівку;
  2. Борошно просіваємо і змішуємо з сіллю. Обвалюємо путасу гарненько з усіх сторін в отриманій суміші;
  3. Нагріваємо у сковороді олію і викладаємо рибку. Рівень конфорки повинен бути середнім;
  4. Обсмажуємо путасу з обох боків до появи красивої золотистої скоринки;
  5. Ось і все: можна подавати рибу до столу.

Дуже смачною виходить путасу, тушкована з морквою і цибулею. Посмажте рибку за запропонованим рецептом, додайте пасеровані овочі і трохи томатного соку, а потім тушкуйте страву протягом 10-15 хвилин.

Готуємо путасу в яєчно-майонезному клярі

Завдяки яєчно-майонезному кляру риба виходить соковитою і неймовірно ніжною. Якщо ви не дуже полюбляєте майонез, замініть його на сметану або вершки. А подавати путасу, смажену у фритюрі, можна і в гарячому, і в холодному вигляді. Спробуємо?

Увага: путасу, приготована таким чином, містить більше калорій. І якщо ви турбуєтеся про зайві кілограми, вибирайте знежирений майонез.

путасу в кляріСклад:

  • 0,7 кг путасу;
  • 200 г майонезу;
  • 4 яйця;
  • 2 цибулини;
  • 4-5 ст. л. борошна;
  • сіль;
  • рафінована соняшникова олія.

Приготування:

  1. Рибку підготуємо вже відомим нам способом, філе наріжемо порційними шматочками;
  2. Збиваємо яйця і додаємо майонез. Солимо і перемішуємо до однорідної консистенції;
  3. Цибулю подрібнюємо і додаємо в тісто;
  4. Перемішуючи отриману масу, додаємо просіяне борошно;
  5. Потім шматочки путасу обвалюємо в клярі і викладаємо у киплячу олію. Вона повинна покривати рибку на 2/3 частини;
  6. Смажимо рибку з кожної сторони приблизно 6-7 хвилин. Вона повинна покритися золотистою скоринкою.

Запечена риба на овочевій подушці

Як приготувати путасу смачно в духовці? Пропонуємо рецепт справжньої святкової страви. Рибка, запечена з овочами та сиром, підкорила серця багатьох гурманів.

путасу з овочамиСклад:

  • 0,8 кг путасу;
  • невелика цибулина;
  • морква;
  • 1-2 помідори;
  • 100 г твердого сиру;
  • майонез;
  • мелений чорний перчик;
  • сіль;
  • рафінована соняшникова олія.

Приготування:

  1. Почистимо рибку, промиємо її і обсушим. Натираємо путасу сіллю й перчиком;
  2. Цибулю шаткуємо півкільцями, а моркву натираємо на великій тертці;
  3. Пасеруємо цибульку на олії протягом 2-3 хвилин, додаємо моркву;
  4. Смажимо овочі хвилин 5;
  5. Помідори наріжемо шматочками;
  6. Сир натираємо на середній тертці;
  7. Беремо жаростійку форму і рівномірним шаром викладаємо пасеровані овочі;
  8. Зверху щільно один до одного кладемо путасу;
  9. Поверх рибки розподілимо шматочки помідорів;
  10. Змащуємо страву майонезом. Краще скористатися пензликом з силікону;
  11. Посипаємо все подрібненим сиром – і можна ставити форму в духовку;
  12. Оптимальний температурний поріг – 170-180 градусів. Запікаємо путасу з овочами півгодини на нижній полиці, а потім ще 10 хвилин – на верхній, щоб сир гарненько підрум’янився.

Дієтичні котлети з путасу

Цей рецепт можна сміливо віднести до категорії дієтичних страв, оскільки путасу сама по собі не дуже жирна, а ми будемо котлетки не обсмажувати, а запікати. Вони вийдуть настільки ароматними, соковитими та смачними, що ваші домочадці обов’язково попросять добавки.

Дієтологи рекомендують включати путасу у дитячий раціон, раціони літніх людей та людей з надмірною вагою.

Склад:

котлети з путасу

  • 1 кг путасу;
  • морква;
  • яйце;
  • цибулина;
  • 2-3 шматочки хліба;
  • 1-2 ст. л. сметани;
  • молоко;
  • паприка;
  • сіль;
  • мелений чорний перчик.

Приготування:

  1. Насамперед нам треба правильно підготувати рибку. Промиваємо її і обсушуємо;
  2. Відрізаємо голову і акуратно знімаємо шкірку;
  3. Потім ножицями зріжемо плавники і відділимо м’ясо від кісточок та хребта. У нас повинно залишитися чисте рибне філе;
  4. Тепер нам потрібно перетворити філе у фарш. Скористаємося для цього м’ясорубкою або блендером;
  5. Хлібні шматочки заллємо молоком і почекаємо, поки вони розбухнуть. Потім відіжмемо рідину, а хліб подрібнемо блендером, додамо до рибного філе;
  6. Таким чином подрібнюємо цибулю й моркву, змішуємо овочі з іншими інгредієнтами;
  7. Тепер додамо у фарш яйце і посолимо. Вимішуємо до однорідності;
  8. Деко застеляємо пергаментом і змащуємо олією;
  9. Вологими руками ліпимо котлетки і викладаємо їх на деко;
  10. Змащуємо заготовки сметаною і посипаємо паприкою. Ця нехитра дія дозволить нам отримати котлети з красивою рум’яною скоринкою;
  11. Запікаємо котлети протягом 20 хвилин при температурній позначці у 200 градусів. Подаємо до столу з улюбленим гарніром.

Такі котлетки можна приготувати і на пару в мультиварці. Швидко, корисно і неймовірно смачно!

Ароматна і легка юшка в домашніх умовах

І, звичайно, з путасу, як і з будь-якої іншої риби, можна зварити смачну юшку. Ця перша страва ідеально підійде тим, хто стежить за своєю фігурою.

юшка з путасуСклад:

  • 3-4 картоплини;
  • цибуля;
  • 300 г путасу;
  • масло вершкове;
  • зелень;
  • сіль і перчик;
  • 2-3 листочки лавра.

Приготування:

  1. Почистимо путасу, промиємо її і наріжемо порційними шматочками;
  2. Чистимо картоплини і кладемо їх у киплячу воду. Солимо і варимо протягом 5 хвилин. Рівень конфорки повинен бути середнім;
  3. Цибулю чистимо і нарізаємо кубиками. Відправляємо її у каструлю. За бажанням можна додати терту моркву і болгарський перець;
  4. Тепер додамо в каструлю шматочки путасу, сіль, перчик і листочки лавра;
  5. Варимо юшку протягом 25-30 хвилин. Готовність визначаємо по рибі;
  6. Перед подачею до столу в тарілку додамо трохи вершкового масла і подрібнену свіжу зелень;
  7. Тепер можна ласувати домашньої юшкою.

Про корисні властивості путасу говорити можна довго. Ще з дитинства ми знаємо, що рибні страви обов’язково повинні бути в домашньому меню. Як бачите, з простого набору продуктів можна створити воістину кулінарні шедеври. Сподіваємося, наші рецепти поповнять вашу скарбничку хазяєчки. Готуйте з задоволенням, смачного!