Незважаючи на те, що брюссельська капуста дуже корисна, багато господинь не люблять її готувати з-за специфічного смаку цього овоча. А даремно! Знаючи кілька простих кулінарних секретів, ви зможете створити страву, що по достоїнству оцінять всі ваші домочадці. Як смачно приготувати брюссельську капусту? Читайте наші рецепти.

3 секрети смачної брюссельської капусти:

  • Вибирайте невеликі качани капусти, оскільки вони рідко володіють гірким смаком.
  • Щоб позбутися гіркоти, залийте капусту холодною відфільтрованою водою і доведіть до кипіння. Потім злийте рідину і додайте чисту воду. А тепер можна варити капусту до готовності.
  • Щоб гіркота пішла при обсмажуванні овоча, розріжте качани навпіл.

Корисний гарнір для всієї родини

Набридли звичні гарніри з картоплі, рису і макаронів? Давайте внесемо різноманітність у своє сімейне меню і розглянемо, як смачно приготувати брюссельську капусту заморожену в духовці.

Склад:

  • 0,5 кг. брюссельської капусти;
  • 2-3 зубчики часнику;
  • 2 ст. л. оливкової олії ;
  • сіль;
  • перчик мелений чорний.

Приготування:

  • Спочатку розморозимо і промиємо брюссельську капусту, обсушим її.
  • Беремо жароміцну форму і викладаємо в неї капусту. Приправляємо овоч сіллю і перчиком, додаємо оливкову олію.
  • Видавлюємо через прес зубчики часнику і все перемішуємо.
  • Відправляємо капусту в духовку і запікаємо протягом сорока хвилин при температурній позначці 180 градусів. Увага: періодично перемішуємо капусту, інакше вона може пропектися нерівномірно.
  • Ось і все: наш корисний і смачний гарнір готовий!

Брюссельська капуста, обсмажена з шинкою

А це страва ідеально підходить на друге. Готувати її нескладно, головне – попередньо відварити капусту. Неповторний аромат і вишуканий смак страви додасть біле сухе вино.

Склад:

  • 0,8 кг. брюссельської капусти;
  • 150 г. шинки;
  • 250 мл. сухого білого вина;
  • цибуля;
  • 5 ст. л. сухарів для панірування;
  • 100 г. сиру сорту «Пармезан»;
  • 4 ст. л. оливкової олії;
  • сіль;
  • перчик мелений.

Приготування:

  • Промиємо і зваримо брюссельську капусту. Як це робити правильно, ми вже з вами знаємо.
  • Цибулину «раздінемо» і подрібнимо кубиками. Пасеруємо цибулю на оливковій олії до золотистого відтінку.
  • Додамо в сковороду вино і тушкуємо в ній цибулю протягом десяти хвилин. Рівень конфорки повинен бути мінімальним.
  • Сир натираємо. До речі, «Пармезан» можна замінити будь-яким іншим твердим сиром.
  • Додамо в сковороду сир, сухарі для панірування, капусту, перчик і сіль. Перемішуємо і тушкуємо 5-7 хвилин.
  • Шинку шаткуємо тоненькими скибочками і викладаємо поверх всіх інгредієнтів.
  • Накриваємо кришкою сковороду і тушкуємо все разом буквально дві – три хвилини, а потім вимикаємо конфорку. Можна подавати страву до столу.

Варимо вітамінний овочевий супчик

Суп з брюссельської капусти і квасолі – справжнє джерело вітамінів. До того ж така перша страва має неймовірний смак і аромат. Порада: замочіть квасолю на ніч, і тоді вона звариться швидше і буде м’якою.

Склад:

  • 150 г. брюссельської капусти;
  • 100 г. квасолі;
  • морква;
  • 2 картоплини;
  • 1 шт. цибулі-порею;
  • половинка фенхелю;
  • невеликий болгарський перчик;
  • зелень;
  • сіль;
  • оливкова олія;
  • перчик мелений чорний.

Приготування:

  • Квасолю промиваємо і ставимо варитися. Увага: до додавання інших інгредієнтів квасолю потрібно проварити сорок хвилин.
  • А поки займемося іншими овочами. Промиємо їх, цибулю і болгарський перчик наріжемо, а моркву натремо. Кріп подрібнимо.
  • Пасеруємо цибулю з морквою на оливковій олії до м’якості, а потім додаємо до них перець і фенхель. Обсмажуємо все разом кілька хвилин.
  • Картоплю чистимо і нарізаємо кубиками.
  • Капусту очищуємо від верхніх листочків і розрізаємо на чотири частини.
  • Зелень промиваємо і подрібнюємо.
  • В каструлю, де вариться квасоля, доливаємо воду, солимо і доводимо до кипіння.
  • Викладаємо до квасолі картоплю і брюссельську капусту, через десять хвилин – зелень, а через п’ять хвилин – пасеровані овочі.
  • Приправимо супчик меленим перцем і проваримо кілька хвилин.
  • Перед подачею на стіл суп потрібно настояти 15 хвилин.

Капустяне пюре для дієтичного раціону

Пюре з брюссельської капусти можна сміливо включити в дієтичний раціон. Та й діткам від року багато мами дають таку страву. Корисно, поживно і смачно!

Склад:

  • 150 г. капусти брюссельської;
  • 1 ч. л. оливкової олії;
  • за смаком сіль.

Приготування:

  • Відварюємо брюссельську капусту до готовності в підсоленій воді.
  • Готову капусту перетираємо через сито в пюре. Можна скористатися блендером.
  • Введемо в пюре оливкову олію і перемішаємо його круговими рухами. Готово!

Пікантна заготівля з капусти

Багато господинь роблять заготовки з брюссельської капусти на зиму. Мабуть, найпростіший спосіб – маринування овочів. Пам’ятаємо, що банки обов’язково потрібно стерилізувати.

Склад:

  • 0,4 кг. капусти брюссельської;
  • 3-4 горошинки чорного перчика;
  • 1,5 ст. яблучного оцту;
  • 1 л. відфільтрованої води;
  • ¼ ст. л. насіння жовтої гірчиці;
  • 2-3 горошини перчика духмяного;
  • 2-3 зубчики часнику;
  • 2-3 листочки лавра;
  • 70 г. цукру – піску;
  • 25 г. солі.

Приготування:

  • Підготуємо капусту: очистимо її від бурих листочків, якщо такі є. Потім розріжемо кожен качан на дві рівні частини і викладемо в друшляк.
  • Промиємо овоч теплою водою і почекаємо, поки вся рідина стече, а капуста просохне.
  • Підготуємо усі потрібні нам інгредієнти.
  • Відварюємо овоч у злегка солоній воді, потім викладаємо друшляк і обсушуємо.
  • Розкладаємо капусту по банках (обов’язково стерилізованих) і додаємо зубчики часнику.
  • А в цей час приготуємо маринад. З’єднаємо прянощі з цукром і відфільтрованою водою, доведемо до кипіння і додамо оцет.
  • Проваримо маринад п’ять хвилин і заллємо ним капусту.
  • На поверхні утворюються бульбашки, і нам потрібно видалити їх шумівкою. Потім закатуємо банки, перевертаємо їх і закутуємо.
  • Через добу переміщуємо консервацію у прохолодне місце. А спробувати мариновану капусту ви можете вже через два дні.

Ми розглянули з вами прості рецепти страв із брюссельської капусти. Звичайно, варіантів її приготування набагато більше. Якщо ви любите кулінарні експерименти, спробуйте запекти капусту з каштанами. Вийде дуже смачний гарнір. Готуйте із задоволенням і приємного апетиту!