Якщо вам попався такий делікатес, як яловичі мізки, терміново треба його приготувати. Крім того, що вони дуже корисні, при правильній термічній обробці цей продукт виходить неймовірно смачним. До речі, в давнину ним ласували тільки аристократи. А чим ми гірші? Розберемося, як приготувати яловичі мізки.

Шукаємо правильний кулінарний підхід

Насамперед, яловичі мізки треба правильно підготувати. Що мається на увазі?

приготування яловичіх мізківВсе просто:

  1. Спочатку вимочуємо продукт в холодній воді не менше 2 годин. При цьому кожні півгодини воду потрібно міняти. Це допоможе нам позбутися від кров’яних згустків.
  2. Тепер знімаємо з мізків плівку. Якщо кров’яні згустки залишилися, покладіть продукт в теплу воду, але не в окріп.
  3. Увага: яловичі мізки досить примхливі, тому готувати їх потрібно відразу після того, як очистили.

Що стосується безпосередньо способу приготування яловичих мізків, то тут варіантів безліч: їх можна обсмажити, зварити, протушкувати і запекти. А далі все залежить від вашої фантазії. Одні господині подають мізки в якості м’ясної страви до гарніру, інші – роблять на їх основі салати, треті – додають в супи. У будь-якому випадку страви з мізків яловичих виходять дуже ніжними і неймовірно смачними.

Перед тим як приступимо до практичної частини, давайте запам’ятаємо кілька секретів термічної обробки яловичих мізків:

  • Відварювати мізки краще цілими, а нарізати їх треба вже готовими. Варити такий продукт бажано на курячому бульйоні, оскільки самі мізки володіють слабовираженним смаком.
  • При тушкуванні або запіканні делікатесу додайте якомога більше овочів – це внесе нові смакові нотки в страву.
  • А якщо ви вирішили яловичі мізки обсмажити, попередньо їх потрібно панірувати в клярі.
  • У процесі смаження продукт може втратити свій білий колір. Щоб цього не сталося, попередньо змастіть мізки соком лимона або оцтом або замаринуйте в винному соусі.
  • При додаванні яловичих мізків в салат заправляйте закуску сметаною або майонезом.
  • Ідеальним гарніром до такого делікатесу стануть картопля фрі і пюре.

Ось, в принципі, і все: тепер можна йти на кухню і освоювати нові кулінарні вершини.

Як приготувати мізки яловичі смажені?

А ви пробували коли-небудь смажені яловичі мізки? Багато хто стверджує, що їх смак дуже нагадує дороге рибне філе. Як кажуть, краще один раз спробувати, ніж 100 разів почути. А наш рецепт допоможе вам здійснити задумане. Кількість інгредієнтів визначайте виходячи з того, скільки у вас основного продукту.

смажені яловичі мізкиСклад:

  • яловичі мізки;
  • олія рафінована рослинна і вершкове масло;
  • яйця;
  • сухарі для панірування;
  • кухонна сіль;
  • купаж спецій.

Приготування:

  1. Найчастіше нам попадається заморожений продукт. Спочатку розморозимо мізки, а потім вимочемо їх і очистимо від плівки, як описано вище.
  2. Тепер нам потрібно розрізати на дві рівні частини, кожну півкулю і посипати улюбленими спеціями мізки. Акуратно все перемішуємо руками.
  3. Готуємо посуд для кляру. В одній мисці збиваємо яйця, а в іншу насипаємо сухарі для панірування. До речі, їх можна замінити просіяним борошном.
  4. Гарненько обвалюємо мізки спочатку в яйці, а потім у панірувальних сухарях.
  5. Попередньо нагріваємо в сковороді олію, а потім з’єднуємо її з вершковим маслом.
  6. Викладаємо яловичі мізки в сковороду. Обсмажуємо делікатес з двох сторін приблизно по п’ять хвилин. Страва має покритися апетитною рум’яною скоринкою. Рівень конфорки повинен бути середнім.
  7. Наш ніжний делікатес готовий. Подаємо смажені мізки з улюбленим гарніром, наприклад, з салатом із квасолі з часниковими зубчиками і горіхами.

Яловичий делікатес, запечений з овочами

Як ще можна приготувати яловичі мізки? Пропонуємо рецепт мізків, запечених з овочами. Таку страву подають до столу прямо в глиняних горщиках. Її аромат і неперевершений смак мало кого залишать байдужим.

Склад:

яловичі мізки запечені з овочами

  • 1 кг яловичих мізків;
  • гілочки свіжої петрушки;
  • 3-4 картоплини;
  • 4-5 ст. л. консервованого зеленого горошку;
  • 150 г гарбуза;
  • 3-4 часникових зубчики;
  • 2 цибулини;
  • олія рафінована рослинна;
  • чорний перчик мелений;
  • поварена сіль.

Приготування:

  1. Цибулини чистимо і подрібнюємо кубиками. Пасеруємо цибулю до рум’яного кольору на рослинній олії.
  2. Зробимо нашу страву більш поживною і вітамінною за допомогою гарбуза. Очищаємо з нього шкірку і нарізаємо невеликими кубиками.
  3. Картоплини чистимо і нарізаємо теж кубиками.
  4. Тепер нам потрібно наповнити горщики інгредієнтами. Увага: кожен шар злегка підсолюємо.
  5. На дно викладаємо пасеровану цибулю разом з олією, в якій її обсмажували.
  6. Подрібнюємо часникові зубчики і відправляємо в горщики.
  7. Потім викладаємо горошок. До речі, його можна замінити консервованою кукурудзою.
  8. Наступний шар – картопля.
  9. Яловичі мізки готуємо вже відомим нам способом і відправляємо до овочів. Солимо і перчимо.
  10. Запікаємо нашу страву при температурному порозі 180 градусів протягом сорока хвилин.
  11. Потім зменшуємо вогонь і тримаємо горщики в духовці ще 15 хвилин. Готово!

Розширюємо сімейне меню італійською стравою

І наостанок хотілося б поділитися рецептом різотто по-міланськи з яловичими мізками. Нехай вас не лякає така гучна назва страви. Готується вона просто і швидко. Приступимо?

різотто по-міланськи з яловичими мізкамиСклад:

  • 400 г грубозернистого рису;
  • 1 л курячого бульйону;
  • 50 г мізків яловичих;
  • головка цибулі;
  • 100 г сиру «Пармезан»;
  • масло вершкове;
  • 200 мл сухого білого вина;
  • сіль;
  • шафран.

Приготування:

  1. Шафран розводимо в малій кількості бульйону.
  2. У сотейнику розтоплюємо масло і викладаємо подрібнену цибулю і підготовлені яловичі мізки. Смажимо на середньому рівні конфорки близько десяти хвилин.
  3. Одночасно обсмажуємо рис у вершковому маслі на сковороді хвилин п’ять.
  4. Викладаємо рис в жаровню до мізків і цибулі.
  5. Вливаємо вино і тушкуємо страву, поки воно повністю не випарується.
  6. Тепер вливаємо бульйон і тушкуємо до готовності рису. Увага: бульйон додаємо поступово маленькими порціями, а не весь відразу.
  7. Залишилося тільки додати шафран з бульйоном, 30 г масла вершкового і сир, який потрібно попередньо крупно натерти. Солимо різотто.
  8. Все розмішуємо, знімаємо жаровню з вогню і настоюємо страву під закритою кришкою п’ятнадцять хвилин.

Хочете здивувати своїх домочадців і нагодувати їх корисною вишуканою вечерею? Приготуйте яловичі мізки по одному із запропонованих рецептів. Повірте, ваші близькі обов’язково залишаться задоволеними. Готуйте із задоволенням і приємного апетиту!