Варення з груш славиться не тільки своїм неповторним смаком, але і незабутнім ароматом і красою. Готувати ці ласощі можна різними способами, доповнюючи різними інгредієнтами.

Зараз ви зможете дізнатися кілька простих і доступних рецептів, які завдяки представленим інструкціям зможуть осилити навіть початківці кулінари.

Янтарне варення з груш часточками

Такі ласощі дуже корисні, оскільки до складу цього фрукта входить багато вітамінів і інших речовин. Не можна не відзначити гарний колір цього варення. Важливо вибирати для приготування варення фрукти з щільною м’якоттю. З представлених інгредієнтів виходить 2 баночки об’ємом в 0,5 л.

Янтарне варення готується з таких продуктів: 1,25 кг груш і цукрового піску, а ще 200 мл води.

Готувати слід таким чином:

  • плоди слід помити, а потім, акуратно зняти шкірку і краще всього використовувати ніж-економку. Потім їх слід розділити на 4 частини і видалити насіння. Після цього кожну частину необхідно порізати на часточки, товщина яких повинна бути 3-4 мм;
  • варення з грушводу влийте в сотейник і поставте на плиту. Після того, як вона закипить, всипте цукровий пісок і перемішайте до повного розчинення. Не переживайте, навіть у такій невеликій кількості рідини цукор розчиниться і в підсумку вийде густий сироп;
  • всипте в каструлю часточки груш і влийте готовий сироп, який повинен кипіти. Залиште на час, щоб часточки гарненько просочилися і все охололо. Наступний крок – поставте все на маленький вогонь і прокип’ятіть не більше 5 хв. Після цього вимкніть вогонь, і почекайте, поки все повністю охолоне. Процес з закипанням і повним охолодженням необхідно повторити 2-3 рази;
  • останній етап передбачає варіння протягом години. Саме подібні маніпуляції дозволять часточкам придбати яскравий колір. Важливо, щоб кипіло все на мінімальному вогні, а також не забувайте помішувати все, використовуючи дерев’яну ложку. Можна відразу їсти смачні ласощі або ж закрити по банках.

Рецепт прозорого варення з груш часточками

Багато господарок воліють готувати прозорі ласощі, які володіють якоюсь мірою навіть нудотно солодким смаком, через що багато хто додає лимон. Його їсти можна не тільки окремо, але і використовувати в якості начинки для випічки. Недоліком є тривала термічна обробка – 3 дні.

Прозоре варення слід готувати з таких продуктів: 1 кг очищених фруктів, 800 г цукру, 500 г лимонів, 100 мл води, трохи кориці і кілька гвоздичок.

Готувати слід таким чином:

  • для початку слід приготувати сироп, для чого воду доведіть до кипіння і всипте в неї цукровий пісок. Помішуйте до повного розчинення, а потім видавіть з лимонів сік. Вимкніть вогонь і дайте охолонути до 40 градусів;
  • фрукти очистіть, розріжте, видаліть серцевину. Після цього поріжте їх невеликими шматочками, наприклад, скибочками і кубиками. Перекладіть шматочки в теплий сироп і залиште на 13 годин. Важливо час від часу акуратно перемішувати. Завдяки цьому процесу шматочки зменшаться в розмірі, а також з них виділиться сік;
  • поставте ємність на плиту і доведіть вміст до кипіння. Після цього покладіть корицю з гвоздикою і вимкніть вогонь. Залиште все на 12 год. при кімнатній температурі. Після закінчення часу поставте ємність знову на плиту і варіть протягом 5 хв. Повторіть процедуру ще кілька разів. У підсумку на це піде 3 дні. Залишиться тільки закрити варення в підготовлених баночках.

Варення з груш з лимоном

Такий варіант називається «Царським» і готується воно з оригінальним лимонним сиропом, який додає солодкій груші освіжаючу нотку. Варто також відзначити той факт, що цитрус збільшує користь варення.

Щоб приготувати варення, слід взяти такі інгредієнти: 1 кг очищених груш і цукрового піску, великий лимон і 250 мл води.

Готувати слід таким чином:

  • Варення з груш з лимономвикористовувати потрібно фрукти, які слід помити, очистити від шкірки і насіння, а потім нарізати вертикально на часточки завтовшки 2 см. Враховуйте, що в рецепті вказана вага вже очищених плодів;
  • переходимо до сиропу, для якого лимон слід порізати тонкими кружечками. Обов’язково видаліть наявне насіння. Покладіть їх у каструлю, влийте воду і поставте на плиту. Після закипання варіть протягом 3-х хв., а потім рідину злийте, а лимон відіжміть. Сік, що виділився, необхідно процідити через дрібне сито і вилити його в сотейник, який варто поставити на вогонь. Порційно всипайте цукровий пісок і перемішуйте до повного розчинення;
  • візьміть велику каструлю, де буде варитися варення, і викладіть підготовлені часточки, а потім вилийте киплячий сироп, розподіляючи його по всій поверхні. Залиште все на пару годин, що призведе до виділення рідини;
  • поставте ємність на плиту і закип’ятіть вміст. Вогонь знизьте до мінімуму і варіть все протягом 15 хв. Важливо періодично знімати пінку. Залиште все на 2 год. і повторіть процес з варінням і охолодженням ще 2 рази. Після цього потрібно варити все на протязі 20 хв. Розподіліть варення по банках, загорніть і поставте банки кришками вниз остигати.

Варення з груш в мультиварці

Завдяки використанню техніки процес приготування значно спрощується. При цьому смак ласощів ніяким чином не погіршується, а аромат стає ще більш насиченим. Підготовленої кількості вистачить приблизно на 20 порцій.

Підготуйте такий набір продуктів: 1 кг груш, 800 г цукрового піску і лимон.

Покроковий процес приготування:

  • фрукти очистіть, видаліть серцевину, а потім м’якоть поріжте часточками або брусочками. Покладіть їх у чашу мультиварки, всипте цукровий пісок і виберіть програму «Тушкування», а ось час слід встановити на годину. Завдяки цьому виділиться досить багато соку. До речі, якщо варити все на плиті, то на цей рецепт піде 5 г.;
  • після звукового сигналу необхідно остудити протягом 2 годин. Проварювати варення слід ще три підходи, але тільки в режимі «Варка на пару», не забуваючи робити перерву. Під час другого процесу слід додати лимонний сік. Постійно стежте за тим, щоб зайва рідина випарувалася, інакше готовий продукт не буде густим. Як ви бачите, процес приготування досить простий і більш швидкий, ніж варіант приготування на плиті. Залишилося тільки розподілити по банках і закатати.

Простий рецепт приготування варення з груш на зиму з апельсином

Ще один варіант ласощі, в якій використовуються апельсини, які надають підсумковому продукту легкий цитрусовий присмак. Варто відзначити і високу користь такого варення.

У цей рецепт входять такі продукти: 1 кг груш і цукрового піску, 2/3 води і пів-апельсина.

Готувати слід таким чином:

  • варення з груш з апельсиномплоди помийте, очистіть від насіння і товстої шкірки. Поріжте їх тонкими скибочками і залийте підсоленою водою, залиште на 10-15 хв. і злийте;
  • щоб зварити сироп, воду з’єднайте з цукром і поставте на плиту. Варіть до повного розчинення на мінімальному вогні. Залийте сиропом груші і варіть на маленькому вогні приблизно 7 хв. Накрийте ємність марлею і залиште на 10 хв. Потім процес з нагріванням і охолодженням варто повторити 3 рази;
  • апельсин помийте і наріжте тонкими кружечками, які варто відправити в варення. Поставте все на плиту і варіть протягом півгодини, не забуваючи періодично помішувати вміст. До речі, щоб перевірити готовність сиропу, необхідно капнути невелику кількість на блюдце і подивитися чи розтікається він по тарілці або ні;
  • залишилося розподілити все по банках і закатати. Поставте їх на кришки до повного охолодження, а потім перемістіть в темне місце.

Представлені покрокові рецепти варення з груш дозволять кожній господині впоратися з поставленим завданням і приготувати смачні і ароматні ласощі. Обов’язково приготуйте таке частування для своєї сім’ї.