Серед усіх рецептів печінкових паштетів саме закуска з гусячої печінки вважається самою м’якою і вишуканою. Вона м’яка сама по собі, а при правильному приготуванні з додаванням потрібних інгредієнтів володіє дивовижним смаком. Бутерброди з паштетом з гусячої печінки з’їдаються дуже швидко, продукт навіть не доводиться зберігати.

Існує безліч рецептів, за якими можна приготувати паштет з гусячої печінки в домашніх умовах, всі вони прості і виконуються за короткий час. А додаткові продукти лише підсилюють смак страви.

Класичний рецепт

У цьому рецепті закуски присутній коньяк (або бренді), тому його не можна повною мірою назвати класичним. Однак саме цей паштет з гусячої печінки готують найчастіше завдяки його легкості і простоті, тому його сміло можна вважати основним рецептом. А всі інші – похідні від нього.

паштет з гусячої печінки

Для приготування цієї закуски потрібно:

  1. Гусяча печінка – 700г.
  2. Цибуля – 3-4 шт.
  3. Шматочок сала або гусячого смальцю – 60г.
  4. Вершкове масло – 2 ст. л.
  5. Зелений маринований горошок – 2 ст. л.
  6. Коньяк або бренді – 50 мл
  7. Сіль, кайенский перець – за смаком.

Спосіб приготування

Для початку необхідно підготувати цибулю – почистити і нашаткувати дрібними шматочками. На розігріту сковороду викладається смалець і половина вершкового масла, розтоплюються до прозорого стану, висипається цибуля. Смажити цибулю потрібно протягом 2-3 хвилин, потім викласти печінку.

Для попередньої готовності необхідно не більше 10 хвилин, після чого потрібно викласти весь вміст сковороди в окрему ємність. Туди ж додати залишки масла, сіль, коньяк, горошок і подрібнити за допомогою блендера. Готову масу варто спробувати на сіль і, при необхідності, додати. А потім викласти в ємність для зберігання і поставити в холодильник настоюватися. Через 2-3 години закуска готова до вживання.

Паштет з гусячої печінки фуа-гра

Назву «фуа-гра» чули багато людей, і оскільки звучить вона досить екзотично, складається враження, що це рідкісний зарубіжний делікатес. Насправді паштет з гусячої печінки фуа-гра-це просто ще один різновид закуски, яку можна приготувати в домашніх умовах.

фуа-гра

Особливістю цього рецепту є додавання вина, а також особливий вид термічної обробки. Для приготування страви можна використовувати як печінку гусака, так і качки.

Для такого варіанту страви потрібно взяти:

  1. Гусячу печінку – 1,5 кг.
  2. Вино біле (краще сухе) – 100 мл
  3. Сіль, перець за смаком.

Спосіб приготування

Важливим етапом приготування є підготовка печінки. На всю ніч її потрібно залишити в холодній воді. Вранці вона ріжеться невеликими шматочками, заливається вином, додається сіль і перець. В такому маринаді вона повинна пролежати ще пару годин.

У підготовлену форму потрібно викласти всю печінку, взяти ще одну форму для випічки – більшого розміру, налити в неї води і встановити першу ємність. Ці дві форми потрібно обережно встановити в духовку, яка розігріта до 100 градусів і дати пропектися протягом 30 хвилин. Діставши готовий паштет, потрібно буде злити зайвий жир, який з’явиться на його поверхні. Адже «фуа-гра» перекладається як «жирна печінка».

Після цього масі треба дати охолонути і можна пробувати. Бутерброди або тарталетки з паштетом з гусячої печінки припадуть до смаку кожному, хто буде їх їсти.

Рецепт паштету з грибами

Існує ще один незвичайний рецепт приготування смачної закуски, для якої потрібно взяти трохи сушених грибів. Це додасть закусці особливого аромату. В іншому рецепт мало чим відрізняється від класичного приготування.

паштет з гусячої печінки з грибами

Для нього потрібні такі продукти:

  1. Печінка гусяча – 500г.
  2. Вершкове масло – 150г.
  3. Сушені гриби – 20г.
  4. Сало чи смалець – 40г.
  5. Цибулина – 1 шт.
  6. Мускатний горіх, імбир, мелений перець, сіль.

Спосіб приготування

Насамперед на ніч треба замочити гриби, а в процесі приготування – відварити їх протягом 10 хвилин. Цибулину почистити і порізати тонкими півкільцями, на розігріту сковороду викласти подрібнене сало і цибулю, обсмажувати декілька хвилин до прозорості. Печінку порізати невеликими шматочками і теж додати на сковороду, тушкувати на середньому вогні 15 хвилин.

Коли вона трохи охолоне, її потрібно подрібнити за допомогою блендера або пропустити через м’ясорубку, додавши вершкове масло, грибочки і спеції. Мускатний горіх, імбир, нададуть паштету вишуканий смак, а гриби – приємний аромат. Ретельно перемішавши всі інгредієнти, важливо домогтися однорідної пастоподібної маси, викласти паштет у форму для зберігання і поставити в холодильник. Через кілька годин закуска буде готова.