Не всі господині знають, що існує така страва, як млинці на кисляку. В її приготуванні використовують навіть кисле молоко, яке не прийнято використовувати для подальшого вживання в чистому вигляді.

Для тіста, замішаного на цьому продукті, характерні пишність і пряний аромат. Випічка з нього виходить особливо ніжною і має вершковий присмак, тому рецепти з цим продуктом досить популярні.

Млинці на кисляку без яєць

Інгредієнти:

  • маргарин — 110 г;
  • борошно біле — 160 г;
  • кухарський порошок — 7 г;
  • сіль поварена — 16 г;
  • кисле молоко — 600 мл.

Як приготувати:

  1. Розтопити маргарин, остудити масу на підвіконні.
  2. Всипати всі сухі компоненти, перемішати до розчинення грудочок.
  3. Злегка підігріти кисле молоко на слабкому вогні. Вливати в майбутнє тісто тонкою цівкою круговими рухами.
  4. Розжарити змащену поверхню сковороди на сильному вогні.
  5. Масу випікати по 1,5 хвилини з двох сторін. Щоб поліпшити смак страви, рекомендується перед подачею на стіл приготувати простий цукровий сироп в якості начинки.

Рецепт «Млинці на кисляку товсті, пишні»

Буде потрібно для страви:

  • курячі яйця — 5 шт;
  • борошно біле — 350 г;
  • кип’ячена вода — 200 мл;
  • кухонна сіль — 4 г;
  • маргарин — 20 г;
  • кисле молоко — 300 мл;
  • пісок цукровий — 20 г.

Процес:

  1. Заздалегідь приготувати шматок харчової плівки або фольги, достатній для того, щоб закрити ємність з тістом.
  2. Поєднати в одній тарі сухі інгредієнти, ввести яйця. Збити масу виделкою або вінчиком до густої однорідної консистенції.
  3. Додати рідкі компоненти кімнатної температури і масло. Перемішати.
  4. Ємність з тістом обернути плівкою і залишити на 40 хвилин.
  5. На рясно змащену і прогріту сковороду вилити порцію маси. Бажано зробити рівний шар, хоча на смакові якості страви це не вплине.
  6. Підрум’янити випічку до готовності з двох сторін. Подавати до столу з сиропом з ягід або медом.

Млинці на кисляку тонкі з дірочками — рецепт

Важливо! Цю випічку готують з різними начинками, але для фарширування м’ясом або овочами, рекомендується виключити цукор з компонентів.

Знадобиться:

  • кухонна сіль — 6 г;
  • сода — 5 г;
  • борошно біле — 600 г;
  • олія соняшникова — 60 г;
  • пісок цукровий — 75 г.
  • кисле молоко — 500 мл;
  • яйця курячі — 2 шт.

Як приготувати тонкі млинці з дірочками:

  1. Кисле молоко перелити у містку ємність, додати цукор, кухонну сіль, розбити яйця.
  2. Борошно пропустити крізь сито і висипати в отриману масу. Збити.
  3. Соду розчинити в окропі і ввести в готове тісто, старанно перемішати до однорідної консистенції. Дати масі постояти 15 хвилин, не закриваючи ємність.
  4. Долити олію круговими рухами.
  5. Розігріти і змастити сковороду, ополоником відміряти порцію тіста.
  6. Масу вилити на дно рівним тонким шаром, випікати по 1,5 хвилини з двох сторін.
  7. До столу млинці з дірочками краще подавати з гарячим і солодким напоєм. У крайньому випадку, підійде підігріте молоко.

Смачні млинці на кисляку з хрусткими краями — рецепт

Інгредієнти:

  • пісок цукровий — 55 г;
  • борошно біле — 95 г;
  • кип’ячена вода — 130 мл;
  • олія соняшникова — 55 мл;
  • яйця курячі — 3 шт;
  • кисле молоко — 300 мл;
  • кухонна сіль — 3 г;
  • сода харчова — 5 г.

Як приготувати:

  1. Кисле молоко злегка підігріти, додати харчову соду і перемішувати до повного розчинення. Залишити масу на 15 хвилин. За цей час вона збільшиться в об’ємі, тому ємність рекомендується використовувати більшого розміру.
  2. Ввести яйця і цукор, збити до піноподібного стану. Влити олію і повторити процедуру.
  3. Додати кисле молоко. Маленькими порціями всипати біле борошно, старанно перемішати масу, щоб позбутися грудок. Якщо тісто приготувати правильно, воно буде мати щільну і гладку консистенцію.
  4. В заміс ввести окріп, швидко збити виделкою.
  5. На розігріту незмащену сковороду тісто виливати порціями, випікати з двох сторін до отримання золотистого відтінку. Подавати гарячим.

Рецепт млинців на дріжджах і кисляку

Необхідно для випічки:

  • маргарин — 55 г;
  • скисле молоко — 450 мл;
  • біле борошно — 450 г;
  • пісок цукровий — 100 г;
  • яйця курячі — 4 шт;
  • кухонна сіль — 5 г;
  • дріжджі сирі — 55 г.

Покрокова інструкція (як приготувати):

  1. Дріжджі, всипати до молока. Дочекатися їх повного розчинення, додати 25 г цукру, борошно. Гарненько перемішати, щільно закрити ємність і поставити в холодильник на 12 годин.
  2. По закінченні вказаного часу, ввести залишки цукрового піску, сіль і курячі яйця. Збити масу до розчинення згустків.
  3. Залишити при кімнатній температурі ще на годину, щоб тісто піднялося.
  4. Перемішати і влити трохи тепле молоко. Готовий заміс повинен мати злегка рідковату, в’язку консистенцію без грудок.
  5. Випікати близько 1,5 хв. з кожної сторони на розпеченій сковороді, змазаній шматочком масла.

Посуд для випікання

Практично в кожній родині передається поколіннями свій рецепт, перевірений часом. Однак, щоб виключити ймовірність невдачі, ніколи не завадить дізнатися додаткові секрети для покращення якості приготування.

В їх число входять правильне використання і вибір посуду:

  • Щоб приготувати смачні і соковиті млинці, рекомендується брати сковороди маленького розміру. В них повинно бути товсте дно, тому ідеально підійде чавунний посуд. Перед тим як вилити порцію тіста, сковороду потрібно розжарити і рясно змастити маслом або жиром — тоді випічка не пригорить.
  • Новий посуд прожарюють на вогні протягом 15 хвилин, попередньо заповнивши його жиром. Після рідину зливають, а поверхню сковороди натирають кухонною сіллю.
  • Щоб добитися ідеального смаку у млинців, бажано виділити під їх приготування окремий посуд, який раніше не використовувася для інших цілей.

Хитрощі замішування хорошого тіста

Це основа якісної випічки, тому варто запам’ятати деякі правила:

  • Для більшої еластичності маси, готове тісто залишають настоятися 15 хвилин при кімнатній температурі. Особливо добре з нього виходять тонкі млинці з дірочками.
  • Сіль потрібно додавати в заміс, навіть якщо її немає в рецепті.
  • Від кількості цукру залежить ступінь зарум’янювання борошняної маси, чим його більше — тим помітніше результат.
  • Борошно для тіста слід просіяти, щоб отримати більш ажурну випічку.
  • Олію рекомендується використовувати тільки рафіновану, інакше млинці придбають неприємний запах і присмак.
  • Щоб тісто на кисляку або кислому молоці було більш еластичним, потрібно додавати не менше 4 яєць. І ще одне у вже готовий заміс, якщо запечена маса рветься.

Загальні поради

Щоб вдало приготувати млинці в перший раз, слід не тільки дотримуватися рецептури, але і правильно підходити до самого процесу.

У цьому допоможуть корисні рекомендації:

  • Сковороду змащують олією, а не ллють її на дно. Також для цієї мети підходить сало або тваринний жир.
  • В тісто на кисляку при випічці можна додавати будь-які приправи, головне, викладати їх на сковороду до заливки борошняною масою.
  • Якщо млинці готують для фарширування, то спочатку їх підрум’янюють тільки з одного боку, а з іншого засмажують вже після закладки начинки.
  • Для більш тонкої випічки потрібна сковорода широкого діаметру і навпаки — для товстої.

Дотримуючись всіх наведених у статті рекомендацій, будь-яка господиня забуде про такий вираз, як «перший млинець грудкою», і обов’язково порадує домочадців своїми вміннями в кулінарії.