У нашій статті піде мова про те, як правильно приготувати мідії, щоб вони були смачними і подобалися кожному. Популярність мідій пояснюється їх унікальним складом і незвичайним смаком м’яса.

Вибираємо мідіїМідії є джерелом білка, заліза, амінокислот, фосфору та інших активних речовин, які зміцнюють імунітет людини. М’ясо мідій дієтична, низькокалорійна, а білка в ньому вдвічі більше, ніж в будь-якому курячому яйці.

Вирощуються молюски на спеціальних морських ділянках, що дозволяє ласувати ними протягом цілого року. Як приготувати мідії правильно вдома, ми вам сьогодні і розповімо.

Вибираємо мідії

Купуючи ці ласощі, потрібно вибирати тільки щільно закриті черепашки, саме в такому вигляді вони є максимально корисні. Мідії зустрічаються в зелених, синіх і синювато-чорних раковинах. Колір забарвлення раковини залежить від сорту мідії. Кожна раковинка не повинна бути дуже легкою або важкою.

Мала вага раковини говорить про те, що молюски вже неживі, а якщо мідія важка, значить, в ній багато піску. Якщо куплені живі молюски, а можливості їх приготувати відразу немає, можна їх зберігати в холодильнику до трьох днів. Для цього необхідно розкласти їх в один шар, прикривши вологою серветкою.

Як приготувати мідії в мушлях?

Цей морепродукт легко засвоюється організмом і чудово поєднується з овочами. Але найбільш тонко передається його смак в тандемі з білим вином.

Мідії в соусі з білим вином

Інгредієнти:

  • Мідій – 50 штук;
  • Рибний бульйон – півлітра;
  • Сухе біле вино – 50 грам;
  • Борошно – ложка;
  • масло – дві ложки;
  • Зелень;
  • Сіль.

Приготування:

  • Ретельно очищаємо раковини і промиваємо під холодною водою;
  • Кладемо їх у посуд, заливаємо гарячим рибним бульйоном, додаємо біле вино і зелень петрушки, цибуля, селера;
  • Коли раковини розкрилися, перекладаємо їх на блюдо;
  • у сотейнику Розтоплюємо вершкове масло, додаємо борошно, добре все перемішуємо і підсмажуємо;
  • Розбавляємо бульйоном і вливаємо в решту бульйону;
  • Доводимо до кипіння, весь час помішуючи, заправляємо маслом і сіллю;
  • Заливаємо цим соусом раковини.

Це самий простий і корисний варіант приготування мідій будинку.

Як правило, вони тушкують у невеликій кількості води, соусу або вина. Один з найпопулярніших і простих рецептів – мідії, тушковані в часниковому соусі.

Інгредієнти:

  • Добре промиті свіжі морепродукти в мушлях – кілограм;
  • Часник – п’ять зубчиків;
  • Лимонний сік;
  • Петрушка – дві гілочки;
  • Щіпка чорного перцю;
  • Сіль;
  • масло – 65 грам;
  • Вершки – півсклянки.

Приготування:

  • Як приготувати салат з м'яса мідії?В посудину з холодною водою опустити молюски і підігріти на сильному вогні, поки не відкриються стулки;
  • Перекласти їх на сковорідку, видалити верхню стулку;
  • Розкрилися раковини викинути;
  • Підлити півсклянки води, посолити, покласти вершкове масло і підігріти вміст на сковорідці близько хвилини;
  • Видавити часник, влити вершки і тушкувати до кремоподібного стану;
  • Тільки соус загус, перекласти мідії на блюдо;
  • У соус додати перчик, дрібно посічену зелень петрушки і полити їм морепродукти.

Як приготувати салат з м’яса мідії?

Два варених яйця порізати кубиками, додати до них подрібнений кріп і порвані руками на невеликі шматочки листя зеленого салату. Дрібненькими кубиками порізати невелику цибулину. Всі інгредієнти перемішайте, додати до них 300 грам розморожених відварених морепродуктів, 250 грамів консервованого зеленого горошку.

Злегка посолити і заправити майонезом. При подачі прикрасити гілочкою петрушки.

Що ще можна приготувати з мідій

Суп з мідіями

Поставити на вогонь велику каструлю з товстим дном. Нагріти в ній близько столової ложки оливкового масла. Нарізати кільцями велику головку лучка, пасерувати його в розігрітому масло до золотавого кольору.

Пропустити через прес три зубці часнику і додати до лучка. Після чого загасити інгредієнти ще близько трьох хвилин. Додати в каструльку 750 грам консервованих помідорів, томатну пасту (столову ложку), півсклянки сухого білого вина, 200 грам заздалегідь звареного рибного бульйону і щіпку меленого червоного перцю на кінчику ножа.

Потім влити півтора літри води, довести суп до кипіння на маленькому вогні. Ступкою помідори розім’яти, після чого прокип’ятити супчик ще три хвилинки. Потім додати промиті мідії, знову довести все до кипіння, зменшити вогонь і накрити каструльку кришкою.

Проварити, поки раковини не розкриються. Ті, які не розкрилися – викинути. Потім проварити ще двадцять хвилин. Подати блюдо, прикрасивши його за бажанням свіжої рубаною зеленню.

Мідії з часником, мигдалем і петрушкою

Сто грам вершкового масла розтопити в сковороді і обсмажити на ньому два подрібнених зубчики часнику. Підсмажити часник протягом трьох хвилин. Потім додати два кілограми наших головних інгредієнтів і полити їх 50 мл білого сухого вина і соком половинки лимона. Всі складові перемішати, додати 30 грам дрібно порубаного мигдалю.

Сковорідку накрити кришкою і близько п’яти хвилин гасити на середньому вогні, періодично струшуючи сковорідку, щоб морепродукти розкрилися рівномірно. Розкрилися викинути, а до решти додати дві щіпки подрібненою петрушки, ретельно перемішати. Блюдо подавати гарячим.

Плов з мідій

Інгредієнти:

  • Плов з мідійМ’ясо мідії – 700 грам;
  • Сухий рис – стакан;
  • масло – 40 грам;
  • цибуля Ріпчаста – дві головки;
  • Морква середня;
  • Томатна паста – ложка;
  • Спеції і сіль.

Приготування:

  • Відварити морепродукти;
  • В розтопленому вершковому маслі обсмажити нарізану соломкою моркву, подрібнену цибульку, рис;
  • Залити їх двома склянками води, в якій варилося м’ясо;
  • Додати томатну пасту, спеції, сіль і варити на повільному вогні.
  • Незадовго до готовності додати до рису морепродукти.

Приємного апетиту!