Каштан благородний – це плодове дерево. В Європі його плоди користуються великою популярністю. Їм присвячені свята врожаю, їх оспівують у піснях, а у Франції вони є національним блюдом поряд із сиром та вином. У Греції каштанчики достигають восени, і тоді на всі вулицях і площах починається жвава торгівля.
Кращий рецепт цієї страви – це смажені каштани, приготовані на решітці над відкритим вогнем.
Їх їдять ще гарячими, запиваючи молодим виноградним вином. У сирому вигляді їх не вживають, так як вони містять білок, який погано засвоюється.
Ця страва відома людству з часів Стародавнього Риму, де її подавали у вигляді легкої закуски до вина. З нею пов’язана цікава легенда. Згідно їй, мавка Нея – подруга Діани, рятуючись від любовного запалу Юпітера, покінчила з життям. Всесильний бог не зміг врятувати німфу, зате у нього вийшло перетворити дівчину на дерево зі смачними плодами, укладеними в колючу шкаралупу.
Пов’язують каштани і з грецьким полководцем Олександром Македонським. Під час своїх походів на шляху прямування війська, він наказав насаджувати каштанові гаї, сподіваючись використати їх плоди, як продовольство для своїх армій. А на Стародавньому Сході каштанові плоди вживали в їжу задовго до появи рису. Приблизний вік цієї страви налічує понад 6000 років.
З цього випливає, що каштани – це стародавнє блюдо, рецепти якого дійшли до наших днів практично без змін. Їх також смажать, варять і печуть, як робили це задовго до настання нашої ери.
Кінський каштан,який росте в наших широтах до їстівних не відноситься, тому якщо у вас з’явилося бажання його приготувати, на вулиці нарвати не вийде, доведеться сходити в супермаркет. Це сезонний продукт, тому на наших прилавках він з’являється тільки на початку осені і до кінця зими зникає.
На питання, як готувати каштани в домашніх умовах, більшість порадить їх підсмажити. Зробити це можна на сковороді, на решітці гриля, в духовій шафі. Для смаження на сковороді потрібно взяти спеціальний посуд з дірочками. Хоча, що сказати? Примудряються готувати і на звичайних. Крім сковороди вам ще знадобиться ніж і серветки.
Перед тим як готувати каштани їх потрібно злегка надрізати, краще хрест-навхрест. Це робиться для того, щоб під впливом пари вони не вибухнули. Кладемо їх на суху розігріту сковорідку, накриваємо намоченными у воді серветками, а зверху кришкою. Час приготування-20 хвилин.
При цьому плоди періодично потрібно помішувати, а також змочувати пересохлі серветки. Каштанчики будуть готові, коли шкаралупа почне тріскатися, і буде легко відділятися від серцевини. У їжу, це блюдо вживається гарячим. Не забудьте його присолити і присмачити будь-яким рослинним маслом.
Можна каштанові плоди і варити. Робиться це для того, щоб їсти в чистому вигляді, а також щоб згодом використовувати в більш складних стравах: для десертів, супів, гарнірів, соусів до м’яса або риби.
Для початку плоди потрібно очистити, помити і перебрати. Потім в каструлі кип’ятиться вода. Самі плоди опускаються у вже киплячу воду. Надрізати їх не потрібно, при варінні вони не вибухають. Готуються залежно від розміру, від 15 до 25 хвилин. Після того як каштани готові їх потрібно дістати з окропу, остудити, а потім почистити від шкаралупи.
Для того щоб безпечно приготувати каштанові плоди в мікрохвильовій печі, не забудьте зробити надрізи на кожному з них гострим ножем. Також можна проткнути їх і виделкою. Після їх укладають в неглибокий посуд, куди додається гаряча вода. Води треба взяти трохи, тільки щоб вона тонким шаром покривала дно посуду, але не самі каштани.
Зверху плоди присолюються, звичайно, якщо після готування вони не будуть вживатися в десертах. Потім накрийте посуд харчовою плівкою або кришкою. Час приготування 6-8 хвилин на повній потужності.
Після сигналу мікрохвильовки спробуйте одну штучку на готовність. Якщо потрібно, поставте паритися ще на 2-3 хвилини. Після того, як плоди готові, їх потрібно очистити і використовувати за призначенням.
Оскільки приготовані в мікрохвильовій печі ядерця виходять пропареними, то їх рекомендують додатково обсмажити. Для цього можна взяти звичайну сковорідку, яка змащується олією. Обсмажуються ядерця протягом 4-5 хвилин.
Хочете здивувати і вразити близьких людей простою але ефектною на вигляд стравою? Спробуйте подати на стіл десерт з палаючих каштанчиків.
Для цього вам знадобиться:
Рецепт приготування:
Є кілька особливостей, які допоможуть приготувати каштанові плоди смачними, зберігши при цьому всі їхні живильні властивості:
Подаючи на стіл очищені каштани, спробуйте піти трохи далі і створити вдома атмосферу паризької романтики. Блюдо викладіть в красиві тарілки, поставте святкові прилади, налийте в келихи вино або виноградний сік. Увімкніть музику або французьку романтичну комедію і насолоджуйтеся шматочком Франції прямо у вас вдома.