Гарячий шоколад вважається напоєм Богів. Вперше про нього стало відомо ще в далекому 16 столітті. З тих пір багато чого змінилося, але пристрасть і любов до цього напою тільки посилилися. Давайте скоріше дізнаємося, як приготувати гарячий шоколад в домашніх умовах.

Гіркий шоколад, солодкий чай…

Кажуть, що шоколад піднімає настрій за рахунок активного викиду в кров ендорфінів. Неправда. Щоб поліпшити настрій, потрібно плитку смачного шоколаду запити келихом шампанського.

гіркий  гарячий шоколадЛасуни цікавляться, як приготувати гарячий шоколад з какао-порошку. Сьогодні саме цим ми і займемося. Тільки готувати ми будемо лікарський напій.

Так, ви не помилилися. У 19 столітті гарячий шоколад продавався в аптеках. Люди вважали, що цей напій благотворно впливає на м’язи і допомагає їм швидше відновитися після виснажливого навантаження.

На сьогоднішній день існує два основних способи приготування гарячого шоколаду:

  • з шоколадної плитки;
  • з порошку какао.

Ці компоненти можна і з’єднати разом. Все залежить від смакових уподобань.

Якщо ви любите ласувати вишуканими напоями, гарячий шоколад – це те, що вам потрібно. Гарячий, теплий, запашний, вишуканий, м’який, насичений, вабливий, смачний. І це далеко не вичерпний перелік всіх якостей цього напою.

чашка гарячого шоколаду

Кілька найпотаємніших секретів допоможуть вам приготувати гарячий шоколад вдома. Швидше читайте, запам’ятовуйте або записуйте:

  • для приготування напою підійде тільки свіже і незбиране молоко;
  • віддайте перевагу чорному шоколаду;
  • оптимальна концентрація какао – не менше 60%;
  • можна використовувати білий або молочний шоколад, наповнювачі тут недоречні;
  • вершки додадуть напою додаткову густину і м’якість;
  • ніжний смак і аромат можна надати за допомогою ванілі, мускату, мигдалю, імбиру, кардамону;
  • не доводьте гарячий шоколад до кипіння, адже ми не проводимо хімічні експерименти;
  • перед подачею до столу напій потрібно збити до утворення привабливої пінки;
  • прикраса – головна родзинка напою, не забудьте про це;
  • справжній шоколад має терпкий смак і дуже нудотний, а мінімізувати ці якості можна за допомогою чашки чистої води.

Шоколадний рай на вашому столі

Уявіть зимовий вечір. За вікном кружляє віхола, а у вашому домі тепло і затишно. Щоб підсолодити своє життя, можна випити чашку зігріваючого напою. Зараз ми поділимося особистим секретом, як приготувати шоколад в домашніх умовах. Цей рецепт просто необхідний новачкам, які раніше ласували цим напоєм тільки в кафе або ресторані.

шоколад в домашніх умовахСклад:

  • 150 мл молока;
  • 1 ст. л. порошку какао;
  • 30 г шоколаду;
  • 1 ч. л. цукрового піску.

Приготування:

  • Почнемо наш кулінарний марафон. Перевіримо за списком наявність необхідних продуктів.
  • Беремо будь-який скляний або емальований посуд і наливаємо в нього молоко.
  • Підійде також приладдя з нержавіючого матеріалу. Алюмінієвий сотейник не беріть, оскільки напій вийде несмачним. Як говориться, метал внесе свою ложку дьогтю.
  • Тепер розгорнемо плитку шоколаду, можна покуштувати пару шматочків.
  • Подрібнюємо шоколад і додамо в молоко.
  • Ставимо каструлю на плиту і починаємо варити шоколад.
  • Ось так поступово він почне танути, і ви побачите оригінальний візерунок з шоколадних ліній на поверхні молока.
  • Тепер додаємо порошок какао і цукровий пісок. Ласуни можуть збільшити порцію останнього.
  • Активно все розмішуємо до утворення однорідної маси.
  • Проварюємо гарячий шоколад до температурної позначки 50-60°.
  • Кипіння – ворог шоколаду. Висока температура зіпсує його смак. Запам’ятайте це, як двічі два.
  • Відставляємо каструлю з плити.
  • Тепер маленька хитрість: зіб’ємо шоколад міксером або блендером, щоб зробити заповітну пінку.
  • Розіллємо гарячий шоколад в чашки.
  • Як відомо, будь-яка страва стає смачніше, якщо її оригінально прикрасити. Увімкніть креатив і посипте зверху напій тертим шоколадом, а можна просто додати вершки.

Подаруй своїм близьким «Ніжність»

Як приготувати молочний шоколад в домашніх умовах? Саме такий напій вважається ніжним і дуже м’яким. Він підійде тим, хто не сприймає смаку гіркого шоколаду. Ніжний і ароматний напій справить на вас невимовне гастрономічне враження. Маленька хитрість: любителі пікантного можуть додавати в гарячий шоколад такі прянощі: мускат, чилі, мигдаль, імбир, гвоздику, троянду, корицю, аніс, ваніль.

молочний шоколадний напійСклад:

  • 1 л молока;
  • вершки збиті;
  • 200 г білого шоколаду;
  • за смаком цукровий пісок.

Приготування:

  • Якщо ви уважно прочитали попередній рецепт, то з приготуванням молочного гарячого шоколаду у вас не виникне труднощів.
  • Наливаємо молоко в каструлю і ставимо на плиту.
  • Включаємо мінімальний вогонь і поступово починаємо нагрівати молоко.
  • Щоб не влаштовувати забіг за збіглим молоком, пильно стежте за ним і помішуйте.
  • Шоколад розділимо на шматочки і викладемо в каструлю з молоком.
  • Білий шоколад ви можете замінити молочним. Тільки пам’ятайте – жодних добавок.
  • Потихеньку розмішуємо шоколад, який розтанув і на цьому ж етапі вводимо цукровий пісок.
  • Як тільки гарячий шоколад придбав однорідну консистенцію, прибираємо його з плити.
  • Беремо красиві чашки і розливаємо приготований шоколад.
  • А тепер озброїмося балоном зі збитими вершками і зробимо оригінальну прикрасу.
  • Вершкова шапка буде виглядати привабливо, та й виграшно підкреслить смак гарячого шоколаду.

Сьогодні ви дізналися всі секрети приготування гарячого шоколаду в домашніх умовах. Такий напій зігріє вас холодним вечором. Ви зможете зарядитися енергією, любов’ю, ніжністю і щастям. Не забувайте, що красива і оригінальна прикраса страви – запорука успіху. Саме цим правилом керуються відомі шеф-кухарі. Приємного апетиту!