Всього кілька десятиріч тому мало хто замислювався над тим, як правильно пити коньяк. Напій вживали із звичайної чарки і закушували тим, що було запропоновано до столу. Сьогодні ж справжні цінителі дорогого алкоголю ставляться до нього більш «шанобливо», намагаючись неспішно насолоджуватися чудовим смаком і ароматом.

Пекучий, але благородний

Коньяк завжди вважався елітним алкогольним напоєм, який відноситься до категорії аперитивів. Смак його дивно гармонійний і поєднує в собі м’якість і приємну пекучість та залишає неповторний післясмак.

насолода коньякомВ залежності від країни походження «напій Богів», як називав коньяк французький письменник Віктор Гюго, може мати абсолютно різні смакові відтінки:

  • вітчизняне виготовлення має відтінки чорносливу, родзинок або мигдалю;
  • північні країни мають відтінки благородних ефірів, дивовижних квітів;
  • французьке виробництво має відтінки мускатного горіху, шафрану, шоколаду, смолистих тонів, імбиру або жасмину.

До речі, батьківщиною коньяку вважається якраз Франція. Саме тут у часи Середньовіччя винороби проявили винахідливість і вперше спробували дистилювати надлишки дорогих вин. Популярності новий спиртний напій набув після того, як потрапив на стіл самого Людовика XIV, який палко покохав його з першого ж келиха. Нескладно здогадатися, що і свою назву міцний алкоголь отримав від однойменної французької провінції – Коньяк, де починаючи з ХVIIІ ст. і донині успішно працюють елітні будинки коньяку.

Особливо цінним у всі часи вважався напій, витриманий протягом кількох років у дубових бочках. Традиційно для витримки елітного алкоголю у Франції використовуються навіть особливі дерева, які ростуть у лісах Лімузена і Тронсе, та які досягли віку не менше 8 десятиліть. Дотримання такої технології дозволяє не лише облагородити смакові якості напою, але і надати йому безлічі цілющих властивостей. Справжній коньяк завжди відрізняється насиченим золотистим або бурштиновим кольором і незмінною міцністю – не менше 40 градусів.

Як правильно пити коньяк?

Безумовно, будь-який алкоголь можна вживати із звичайних чарок. Проте вважається, що отримати справжнє задоволення можна тільки в тому випадку, якщо знати, як пити коньяк правильно.

правила розпивання коньякуЩо ж, давайте відчуємо себе справжніми естетами і поетапно розглянемо правила розпивання настільки шляхетного напою:

  • вибір келиха. Традиційний коньячний келих – це снифтер, що має кулясту, звужену догори форму і дуже коротку ніжку. Така будова судини дозволяє набагато довше зберігати чудовий аромат напою. Популярні для розпиття коньяку і келихи форми «тюльпан», а також «пузаті» чарки, які нагадують бочечки;
  • дотримання термінів. Фахівці радять відкривати пляшку з напоєм не пізніше ніж за півгодини до дегустації. За третину години коньяк встигає насититися киснем, що помітно підсилює його смакові якості;
  • атмосфера. Вважається, що благородний алкоголь вимагає до себе особливої поваги, тому для його розпивання чудово підходять ресторани, банкетні зали або затишна вітальня. До того ж обстановку бажано доповнити і вишуканим вбранням – вечірнім платтям або діловим костюмом;
  • дегустація. Перш ніж спробувати коньяк на смак, потрібно засвідчити його високу якість. Для цього на зовнішній стороні келиха можна залишити відбиток свого пальця і дивитися на нього крізь напій. Коли слід видно чітко – якість коньяку відмінна. Далі слід повільно покрутити келих по колу, після чого на його стінках повинні з’явитися характерні сліди – «ніжки». У витриманого не менше 5-7 років аперитива «ніжки» протримаються 5 секунд, у 20-річного – не менше 15 секунд;
  • насолода ароматом. Прийнято вважати, що існує три хвилі коньячного аромату. Перша – ванільна – відчувається на відстані близько 10 см від келиха, друга – фруктова або квіткова – біля самих країв, і третя – в самому келиху, нагадує запах портвейну.

Тільки тепер, коли дотримані всі традиції і отримано справжнє задоволення від неповторного аромату напою, можна починати насолоджуватися вишуканим смаком.

З чим пити таке спиртне?

Як правильно пити коньяк і чим закушувати – питання, які вже не один десяток років породжують безліч дискусій і суперечок. Французькі традиції говорять про те, що при вживанні благородного напою слід дотримуватися правила трьох «С»: спочатку Cofe, потім Cognac, а після – Cigare. До столу подають шоколад або м’ясний паштет і попередньо випивають чашку міцної кави, а після келиха ароматного коньяку обов’язково викурюють сигару.

У часи ж царської Росії з’явилася своя традиція закушувати аперитив скибочкою лимона. Однак справжні знавці вважають, що кислий фрукт сильно спотворює смак коньяку і не дозволяє в повній мірі відчути його післясмак.

Вважається, що з роллю закуски до вишуканого спиртного напою чудово впораються наступні продукти:

закуска до коньяку

  • твердий сир, і особливо – з цвіллю;
  • маслини;
  • пісне холодне м’ясо (гусятина, індичка або телятина);
  • печінковий паштет;
  • маринована форель або сьомга;
  • червона або чорна ікра;
  • морепродукти;
  • гіркий шоколад.

Шоколад взагалі займає особливе місце в процесі дегустації коньяку. Справжні поціновувачі напою кладуть під язик невеликий його шматочок і тільки після того, як він починає танути, роблять перший ковток з келиха.

Що стосується напоїв, то найкраще поєднання виходить, якщо запивати коньяк тоніком, апельсиновим соком або мінеральною водою без газу. Однак, згідно з французькими традиціями, вишуканий аперитив потрібно пити виключно в чистому вигляді.

Кава з коньяком

Ще один популярний спосіб вживання напою багаторічної витримки – це додавання його в свіжоприготовану каву.

кава з коньякомІснує безліч варіантів того, як правильно пити каву з коньяком, але найбільш простий і доступний рецепт виглядає так:

  • 2 ч. л. меленої (можна і розчинної) кави необхідно насипати в ситечко, гарненько утрамбувати і помістити над чашкою;
  • вилити 1 ч. л. коньяку прямо в чашку через ситечко;
  • залити отриманий вміст 100 мл окропу;
  • накрити каву блюдцем і дати настоятися протягом 3-5 хвилин;
  • додати цукор за смаком.

Пити приготований напій потрібно маленькими ковтками і відразу ж, поки він ще не встиг охолонути. Тільки так можна відчути приємне тепло і неповторний смак ароматної міцної кави.

В точності дотримуючись всіх традицій, можна чудово провести час за келихом благородного напою. Розпивання якісного багаторічного коньяку – це завжди неповторна атмосфера, прекрасний настрій і душевні бесіди. Адже справжній французький аперитив створений зовсім не для галасливих застіль, де алкоголь тече рікою, а саме для теплих, приємних зустрічей з дорогими серцю людьми.