Віра в божественне століттями приносить втіху і зміцнює духовний світ людини. Мати внутрішній стрижень і стати більш цілісним для багатьох означає повірити. Як повірити в Бога — питання дуже особисте, і якщо ви стали на цей шлях недавно, вам знадобляться кілька добрих порад, як зробити це без шкоди для відносин з самим собою та близькими.

Віра з’являється у випробуваннях

Як повірити в БогаДавним-давно приводом для уїдливих насмішок служить той факт, що люди згадують про віру тільки в біді. По ідеї, віруючі повинні триматися Бога не тільки в труднощах, але і тоді, коли життя б’є ключем, і все добре. На ділі ж діє стара мудрість — грім не вдарить, мужик не перехреститься.

Вірно, що про духовність ми згадуємо у важкі хвилини, коли душа відчуває страждання і потребує підтримки не з матеріального світу.

Якщо людина повірила у Бога після важкої операції або нещасного випадку, нічого дивного в цьому немає.

Священнослужителі, до речі, не судять мирян за таку слабкість: яким би шляхом людина не прийшла до Бога — все на благо. І якщо ви пережили горе і на цій хвилі відчули потяг до духовного, не варто засуджувати себе і вважати це тимчасовою реакцією на стрес.

Цілком природно шукати розради у вірі, коли біди послаблюють тягу до мирського і минущого. Прислухайтеся до свого серця і кріпіться — у випробуваннях віра стає сильнішою.

Віра і релігія — в чому різниця?

Якщо ви хочете повірити в Бога, одне з питань, яке вам бажано з’ясувати для себе, полягає в тому, що віра і релігія не зовсім одне і те ж. Можливо, вам важко в цьому розібратися, але насправді багато людей відкидають офіційну релігію і ті форми служіння, які вона пропонує.

При цьому вони не є атеїстами і воліють вірити по-своєму. Чи ставитеся ви до них або у вас є потреба відчутного і організованого поклоніння?

Церква полегшує завдання тим, хто прагне фізично висловити свою любов до Бога:

  • обрядами і службами;
  • дотриманням свят і постів;
  • шануванням певних святинь;
  • дотриманням порядку воцерковлення.

Однак ви можете відчувати, що зовнішній ритуал віддаляє вас від Бога — тоді доведеться розраховувати тільки на свої сили в пошуку духовності. Прийдете ви до храму чи ні — це ваш особистий вибір. І все-таки ви повинні пам’ятати, що захищати свої переконання легше, якщо вони традиційно визнані і зрозумілі більшості з вашого оточення.

Не маючи переваг в релігії, не афішуйте свої духовні цінності, інакше ви ризикуєте зіткнутися з нерозумінням і тиском.

Вам допоможе спілкування з віруючими

Ваші духовні сили будуть збільшуватися, якщо ви знайдете спосіб регулярно спілкуватися з людьми, які вже зміцнилися у вірі. Справа і в позитивному прикладі з боку, і в особливому духовному погляді на життя, яким колишній атеїст повинен ще навчитися.

пізнання себе і БогаІнерція минулої духовності, точніше її відсутність, настільки велика, що, переживши один раз очищення в молитві чи в храмі, ви можете відчути, як цей милостивий стан тане під впливом навколишнього оточення. Часте підбадьорливе спілкування з істинно віруючими вам буде великою підтримкою на шляху пізнання себе і Бога.

Найчастіше таку підтримку надають священики, але іноді її можна знайти і в дружбі з сім’ями віруючих, у розмові з літнім чоловіком, який присвятив своє життя зміцненню своєї духовності. Відповідно, чим більше ви будете спілкуватися з тими, хто займає активну атеїстичну позицію, тим слабше буде ваша власна віра.

Як пояснити зміни в собі близьким

Будьте готові до того, що друзі, родичі та члени сім’ї будуть здивовані і навіть збентежені зміною, яка з вами трапилася. Можливо, ніхто з них не вірить в існування Бога і не вважає за необхідне приводити своє життя у відповідність з порядками віруючої людини. Що робити, якщо ви зустрічаєте опір в сім’ї?

По-перше, зрозумійте позицію близьких: коли атеїст раптом повірив у Бога, це сприймається як загроза відносинам, які склалися між людьми. Занепокоєння, яке може виникнути у подружжя чи батьків, пов’язане зі страхом — а раптом релігія зробить з вас зовсім іншу людину?

Чи станете ви суворі, чи будете читати моралі, чи порушиться звичний уклад життя? Частково погасити негативну реакцію можна, якщо м’яко пояснювати і доводити на ділі, що ваша віра не змінить доброго ставлення до невіруючих членів сім’ї.

По-друге, будьте терплячі. Вирішили «хочу відвідувати храм» — робіть це, запросіть рідних приєднатися, але якщо почуєте відмову, не турбуйтеся і не гнівайся на них, вирушайте самі. Якщо вони побачать, що ви налаштовані серйозно і віра для вас не марна примха, а духовна потреба, то з часом вашу позицію стануть поважати і рахуватися з нею.

віра в БогаІ, нарешті, по-третє, будьте послідовні. Надихнувшись молитвою і своїм новим світовідчуттям, дуже легко почати «читати проповіді» — з кращих спонукань.

Але краще все-таки стримуватися і не повчати нікого, крім себе, адже ви самі ще не знаєте, наскільки вам вдасться відповідати образу віруючої людини, про який ви поспішаєте розповісти. Нехай за вас говорять справи, а не ваші слова — тоді ви зможете уникнути нервових спалахів в сім’ї і розладу у стосунках.

До якої б віри ви не звернулися, шукайте в собі джерело любові і щирості, відкрити яке як раз і допомагають стосунки з Богом. Уникайте крайнощів і налаштуйтеся на тривалу роботу над собою. Спокій і розрада прийдуть не відразу, але це обов’язково станеться!