Своїми зовнішніми параметрами і смаковими якостями манти дуже нагадують пельмені. Але ось тісто для мантів готується за дещо іншою технологією, а також і варіантів начинок існує набагато більше. Блюдо дуже популярне в країнах Середньої Азії, куди воно потрапило, швидше за все, з Китаю. Відомо, що китайці готують великі пельмені, схожі на манти, які називають баоцзи – загортиші.

Які вони, традиційні манти?

Зазвичай тісто на манти робиться виключно бездріжджовим. Найчастіше воно дуже тонко розкочується, але трапляються варіації з товщиною, так само як і рецепти приготування дріжджової та пишної основи. До речі, начиняти мішечки можна всім, що душенька забажає, щедро присмачуючи все це великою кількістю приправ.

Господині призвичаїлися крутити сирні, овочеві та м’ясні вироби, які об’єднує тільки спосіб варіння. Баоцзи готуються тільки на пару, для цього азіати користуються спеціальним посудом під назвою каскана.

Нам же пощастило більше, і приготуванням цієї страви успішно займається електрична мантоварка. Вона являє собою багаторівневий прилад, в нижньому відсіку якого перебуває вода. При кипінні вона утворює пар, на якому і готуються загортиші.

Ніхто не заперечує можливості використовувати звичайну пароварку, ну а тим, у кого в арсеналі є справжній посуд для приготування мантів, можна лише позаздрити. Адже замість пластикових або залізних рівнів там знаходяться натуральні палички з бамбука.

Секрети ідеального тіста

Рецепт класичної основи для цієї страви таїть в собі безліч секретів, з якими обов’язково потрібно ознайомитися.

Отже:

  • Щоб тісто не рвалося при загортуванні, для замісу потрібно одночасно використовувати борошно 1-го і 2-го сорту;
  • Для отримання еластичної і міцної маси принципово дотримуватися правильного співвідношення води і борошна, яке становить 1:2;
  • Після того як тісто було ретельно вимішано, його слід накрити вологим рушником і залишити «відпочивати» протягом години;
  • Товщина ідеального коржу для мантів складає всього 1 мм. Це зобов’язує дотримуватися перерахованих вище порад і домагатися отримання міцної основи;
  • Щоб м’ясні мішечки не прилипли до решітки паро – або мантоварки, їх дно потрібно занурити в олію.

Незважаючи на існуючі стереотипи, мантам можна надати абсолютно будь-яку форму, яка у кожного народу своя. У кухнях світу можна зустріти круглі, квадратні і навіть трикутні загортиші, які однаково вражають своїми смаковими якостями.

Найпопулярніші варіації тіста

Рецепт прісного тіста для мантів гранично простий. Для його приготування потрібно змішати яйце, борошно і сіль, додати трохи води і вимісити масу досить крутої консистенції. Смак кінцевого продукту повністю залежить від того, як довго і інтенсивно ви будете м’яти і вимішувати тісто. В цьому процесі, який повинен займати не менше 20-ти хвилин, бажано участь чоловіка.

Після того, як тісто «відпочило» під вологим рушником, його потрібно розділити на стільки частин, скільки ярусів у вашій паро – або мантоварці. Якщо у вас немає бажання використовувати всю масу відразу, упакуйте залишок у поліетилен і заховайте в холодильник, уникаючи завітрювання.

Перед ліпленням виробів, залишені бруски знову потрібно пом’яти, розділивши на кульки завбільшки з волоський горішок. Всі вони приминаються пальцями, тонко розкочуються, наповнюються фаршем і защіпуються за типом заплічної торби.

Якщо ви віддає перевагу м’якості

Тісто на манти традиційного формату відрізняється жорсткістю, тому пропонуємо випробувати рецепт загортишів, в якому вода замінена на молоко, а яйце і зовсім відсутнє.

Народи Півночі звикли робити манти на дріжджовій основі, яка схожа на ту, з якої булочки печуться:

  • У 100 мл теплої водички всипати 7 г. сухих дріжджів, почекати початку процесу бродіння;
  • Суміш виливається в глибоку посудину, до неї додається 50 г. вершкового масла і одне яйце;
  • Додати 300 грам борошна, все це замішується і залишається на «відпочинок».

Якщо ви готуєте тісто за подібним рецептом, мішечки в пароварці слід розташовувати на відстані один від одного, інакше, збільшуючись, вони злипнуться.

Секрети смачної начинки

На батьківщині цієї страви господиням буквально заборонено користуватися механічними або електричними пристроями, які подрібнюють м’ясо для м’ясних мішечків. Робиться це за допомогою звичайного ножа, правда, дуже гострого.

Та навіть самі досвідчені і відомі кухарі зізнаються, що рубана начинка набагато смачніше і соковитіше, ніж перемелена на м’ясорубці або кухонному комбайні.

В процесі приготування фаршу варто звертати увагу на такі тонкощі:

  • Щоб страва вийшла смачною і соковитою, в начинку потрібно додати дрібні шматочки жиру;
  • Традиційні мішечки робляться виключно з м’ясом, причому потрібно використовувати відразу кілька сортів цього продукту: свинину, баранину, конину, яловичину, курятину та інше;
  • Неймовірна соковитість мантів залежить від кількості цибулі у фарші. Її нарізають дрібними кубиками і додають до начинки в пропорції 1:2;
  • В Азії у фарш обов’язково додаються дрібні шматочки картоплі та інших овочів. Завдяки цьому з мантів йде зайва рідина, і тісто не рветься;
  • Ідеальним інгредієнтом досконалої начинки для загортишів вважається саме гарбуз. Він надає їй специфічний і неповторний смак;
  • Сучасні варіанти мантів можуть бути зроблені з будь-якою начинкою: грибами, овочами, сиром, морепродуктами і навіть фруктами.

Дуже важлива присутність і кількість спецій, без яких не представляється ні одна азіатська страва. А це означає, що крім звичного червоного і чорного перцю потрібно використовувати кмин, зіру і часник. Готові манти посипають сумішшю з кінзи, петрушки і кропу, а в якості соусу виступає сметана або кетчуп домашнього приготування.

Процес ліплення

З приготованих шматочків тіста робляться кругляші, діаметром не більше 10 см. На кожен з них кладуть фарш, в кількості однієї столової ложки, зверху на який укладається шматочок жиру або сала. Протилежні краї кружечка защіпуються, в результаті чого з’являється квадратна основа. Ще можна дуже тонко розкачати все тісто, розрізати його на однакові квадратики і з’єднати їх кути.

Якщо у вас немає манто – або пароварки

У такому випадку мішечки цілком можна укласти на металевий друшляк, змащений соняшниковою олією. Він встановлюється на каструлю з невеликою кількістю киплячої води, і накривається кришкою. Процес варіння займе близько 40-45 хвилин.

За відсутністю друшляка, в каструлю з киплячою водою догори дном лягає піала, на неї ставиться широка тарілка, зверху на яку укладаються і манти. Їх низ потрібно попередньо вмочити рослинною олією.

Спробуйте приготувати китайські баоцзи за рецептом дунганської кухні. Налийте трохи олії в глибоку сковорідку, розігрійте, викладіть манти і додайте окропу.

Варто зауважити, що нестандартні шляхи доведення мантів до готового стану не займають багато вільного часу, але демонструють несподіваний і досить-таки смачний результат. Але якщо це блюдо припало до смаку всій вашій родині, краще витратитися на мантоварку.