Холодець – одне з найулюбленіших зимових страв різних народів, особливо, росіян, білорусів, українців, грузинів, молдаван. Незважаючи на це, деякі господині не наважуються його приготувати, все-таки часу на приготування цієї смачної і корисної страви йде пристойно від 4-5 годин на плиті.

Правда існує більш швидкий спосіб приготування холодцю – використання скороварки. Однак перед тим як з’ясувати, як варити страву в ній, слід розібратися з основними правилами вибору, попередньою підготовкою продуктів і власне варінням холодцю.

Як готувати холодець за всіма правилами

Щоб холодець вийшов пружним, а головне – смачним, слід взяти на озброєння деякі хитрощі:

  • Перше, що потрібно зробити, – правильно вибрати м’ясо. Будь-який рецепт холодцю передбачає використання свинячих ніжок. Саме вони забезпечують застигання холодцю. Без них, самої нижноьї частині з копитцями, холодець просто-напросто залишиться безформною рідиною з плаваючими шматочками м’яса. Крім ніжок можна додавати в блюдо яловичину на кістці, курку, свинину, індичку. Краще, щоб м’ясо було зі шкурою, це допоможе кращому застиганню холодцю;
  • Дуже важливо також дотримуватися пропорцій. Щоб холодець нормально застиг, потрібно взяти одну частину свинячих ніжок, дві частини решти м’яса. Щоб легше було зрозуміти, скільки це в грамах, ось приклад: на 700 г ніжок має йти приблизно 1,5 кг іншого м’яса;
  • Перед варінням м’яса його рекомендується замочити. З допомогою замочування, з м’яса видаляються залишки крові, розм’якшується шкурка. Його слід скласти в каструлю і залити повністю водою. Час вимочування повинен складати від 3 годин до цілої ночі. Після того як м’ясо достатньо «поплаває», слід почистити шкірку, видалити закопчені місця;
  • Після закипання холодцю воду треба злити. Це правило стосується як приготування холодцю в скороварці, так і готування в звичайній каструлі. Завдяки зливанню першої води, холодець виходить більш прозорим, у ньому зменшується калорійність і сальний присмак. При використанні скороварки до першого закипання кришку закривати не потрібно.

Основні етапи підготовки до процедури варіння холодцю вивчені, настав час приступити до самого «чарівництва»!

Холодець в скороварці: рецепт

Приготування холодцю в скороварці відрізняється від приготування холодцю на плиті лише за часом. Якщо готувати страву в звичайній каструлі на плиті, доведеться витратити майже день. В скороварці ж холодець звариться всього за годину або трохи більше.

Як все-таки приготувати холодець в скороварці? Спочатку необхідно підготувати всі інгредієнти. Знадобляться свинячі копитця – 2 штуки, 300 г будь-якого м’яса (курка, свинина, яловичина), одна морква, одна цибулина, кілька горошин чорного перцю, лавровий лист, 4-5 зубчиків часнику, зелень, сіль. Дана кількість продуктів береться в розрахунку на 2 літри води.

Ніжки та інше м’ясо слід добре промити, очистити (до цього воно повинно було вимочуватися у воді більше 3 годин). Далі, почистити цибулину, залишивши останній шар лушпиння (вона надає приємний золотистий відтінок страві). Почистити моркву.

Приготувати скороварку, викласти в неї ніжки і м’ясо, залити водою. Довести м’ясо до кипіння в скороварці з відкритою кришкою, злити першу воду. Знову залити м’ясо водою, покласти в скороварку цибулю, моркву, перець, лавровий лист, сіль.

Закрити кришку і зупинити клапан для виходу пари, включити режим «тушкування» і наставити таймер на 45 хвилин. Це для електронної скороварки. Якщо використовується каструля скороварка, після закипання необхідно зменшити вогонь, варити ще приблизно 1 годину.

Вимкнути скороварку або зняти її з плити і залишити на кілька годин (6-8) під кришкою із закритим клапаном виходу пари. Це зробить холодець більш наваристим, ароматним і пружним. Якщо чекати так довго не хочеться, все-таки час приготування холодцю в скороварці виходить набагато меншим, ніж ще його настоювання, можна відразу приступити до наступного етапу.

Процідити бульйон, цибулю і моркву викинути, м’ясо зняти з кісток, порізати ножем або порвати руками. Викласти його в тарілки, перемішати з подрібненим часником, додати зелень за бажанням і залити все бульйоном. Дати охолонути і прибрати в холодильник (поставити на середню полицю і накрити тарілки обробними дошками) на ніч або на 4-8 годин.

Так скільки холодець вариться в скороварці в підсумку? Без урахування вимочування м’яса і часу, що минає на застигання, виходить приблизно півгодини на підготовку продуктів, година на саме варіння і півгодини на розрубування м’яса і заливку бульйону – всього 2 години. Набагато менше, ніж при готуванні на плиті в звичайній каструлі!

Тепер ви знаєте, як холодець вариться в скороварці, і можете порадувати своїх улюблених цим воістину дивною і неповторною стравою. Готуйте холодець в скороварці швидко і з задоволенням і економте час для себе!