Кулінарія – це  «найкосмополітичніша» сфера життя. У меню ресторанів по всьому світу можна зустріти й італійську пасту, і український борщ, і російські пельмені, і грузинські хачапурі з листкового тіста з різними начинками. Як раз про цю знамениту випічку, а також варіанти її наповнення і піде мова далі.

Секрет швидкого приготування хачапурі

хачапурі

Грузинська страва, назва якої походить від поєднання двох слів – «хачо» («сир») і «пурі» («хліб»), можна готувати з різних видів тіста:

  • дріжджового;
  • прісного;
  • листкового.

Для сучасних господинь, які скаржаться на постійний брак часу, останній варіант є самим зручним, так як листкове тісто можна без зусиль придбати в магазині. У будь-якому випадку використання цього виду замісу має ряд плюсів:

  • хачапурі виходять ніжними, хрусткими;
  • листкове тісто для грузинської ватрушки поєднується з будь-якими начинками;
  • заготовку можна зберігати в морозилці 7-8 днів, розморожуючи по мірі необхідності.

Як правильно приготувати листкове тісто?

Від тіста залежить смак всієї страви. Тому грузини так ретельно підходять до замішування основи для хачапурі. Якщо ви хочете приготувати коржі з листкового тіста, то зробити це можна всього за годину.

листкове тісто

Інгредієнти:

  • 500 г просіяного пшеничного борошна;
  • 1 ст. відфільтрованої води;
  • 75 г розтопленого вершкового домашнього масла ;
  • 300 г розм’якшеного домашнього масла вершкового;
  • 2 ч. л. солі.

Приготування:

  1. На силіконовий килимок або стіл висипаємо гіркою борошно.
  2. Змішуємо воду і розтоплене масло, вливаємо суміш в борошно, підсолюємо.
  3. Замішуємо тісто так, щоб воно було пружним і м’яким.
  4. В папір для випічки кладемо розм’якшене масло, надаємо йому форму прямокутника.
  5. У центр пласта тіста кладемо масло, згортаємо у вигляді конверта і розкочуємо.
  6. Знову формуємо конверт і качалкою розрівнюємо.
  7. Повторюємо попередній крок 5-6 разів.
  8. Робимо грудку з тіста, накриваємо плівкою і на 30 хвилин відправляємо в холодильник. Після цього можна робити хачапурі.

Якщо за один раз ви не використовували все тісто, то його можна зберігати в морозилці. Тільки перед тим як робити коржі, обов’язково розморозьте заготовку.

4 кращих рецепти грузинських коржів

Класичні хачапурі начинюються сиром. Але листкове тісто можна поєднувати і з іншими наповнювачами.

М’ясна випічка

хачапурі з м'ясом

Інгредієнти:

  • 1 кг фаршу з свинини;
  • 2 цибулини;
  • 500 г свіжого вершкового масла;
  • хмелі-сунелі й інші спеції (на ваш смак).

Приготування:

  1. Цибулю дрібно шаткуємо, висипаємо в свинячий фарш і перемішуємо.
  2. У суміш додаємо олію, спеції і залишаємо на 10 хвилин, щоб настоялася.
  3. Тісто розрізаємо на кілька шматків, з кожного формуємо кульки.
  4. Заготовки розкачуємо в круглі коржики, в центр кожного з яких накладаємо начинку.
  5. Защипуємо куточки в центрі і формуємо плоский пиріжок.
  6. Деко добре змазуємо олією і викладаємо м’ясні ватрушки, обмазуємо їх  збитим яйцем.
  7. Готуємо при 180 градусах близько 30 хвилин.
  8. Готові хачапурі з м’ясом з листкового тіста обмазуємо розтопленим маслом і складуємо стопкою.

Як приготувати аджарські «човники»?

Хачапурі по-аджарськи з листкового тіста являє собою відкритий пиріг, який заливається яйцем.

хачапурі по-аджарськи

Інгредієнти:

  • 2 курячих яйця;
  • 600 г сулугуні;
  • 3 ст. л. розтопленого на паровій бані вершкового масла;
  • сіль (за смаком).

Приготування:

  1. Подрібнюємо сир, використовуючи крупну тертку.
  2. Вбиваємо яйця, підсолюємо.
  3. З шматочків тіста розкачуємо невеликі овали.
  4. На серединку кладемо начинку, а вузьку частину заготовки з тіста злегка защипуємо.
  5. Добре змазуємо олією деко.
  6. Викладаємо хачапурі і змащуємо їх маслом.
  7. Розігріваємо духовку до 200 градусів і відправляємо туди деко.
  8. Через 30 хвилин дістаємо вироби, в центр кожної вбиваємо по 1 курячому яйцю і повертаємо в духовку на 2-3 хвилини.
  9. На кожен готовий пиріг кладемо по шматочку домашнього вершкового масла і подаємо гарячим.

Класичні сирні коржики

Ніщо не може зрівнятися зі смаком теплих хачапурі з сирним наповнювачем! Тільки врахуйте, що для грузинських коржів підходить не всякий сир. Краще брати чанах, імеретинський або козячий, які попередньо вимочуються в кип’яченій воді кімнатної температури 2-3 доби.

сирні коржики

Інгредієнти:

  • 500 р відповідного сиру;
  • 2 курячих яйця;
  • 50 г домашнього вершкового масла.

Приготування:

  1. Сир, вимочений у воді, розминаємо виделкою до однорідної маси.
  2. Вбиваємо яйця, кладемо масло і добре перемішуємо.
  3. Тісто розрізаємо на кілька частин, а кожну порцію – навпіл.
  4. Формуємо невеликі коржі.
  5. На середину половини заготовки викладаємо начинку.
  6. Прикриваємо шматочком тіста, защіплюємо краї.
  7. Форму для випікання змащуємо маслом і викладаємо хачапурі.
  8. Відправляємо деко на 35-40 хвилин в духовку, розігріту до 170 градусів.

Змастити хачапурі можна сумішшю зі збитих яєць і масла (1 яйце, 20 г масла).

Пікантні хачапурі з бринзою

Хачапурі з бринзою з листкового тіста можна зробити більш пікантними, якщо додати жирний домашній сир.

хачапурі з бринзою

Інгредієнти:

  • 200 г сухуватої бринзи;
  • 200 г домашнього жирного сиру;
  • 3 курячих яйця;
  • зелень (за смаком).

Приготування:

  1. Через дрібне сито протираємо сирок, і подрібнюємо на тертці бринзу.
  2. Змішуємо ці компоненти, вбиваємо яйця.
  3. Дрібно нарізаємо зелень і висипаємо в заготовку.
  4. Тісто нарізаємо на кілька однакових за розміром частин, з кожної розкачуємо тонкий пласт.
  5. На деко, змащене шматочком масла, викладаємо 1 шар тіста, розрівнюємо по його поверхні частину начинки, зверху кладемо ще один шар тіста.
  6. Повторюємо шари, а останній робимо з тіста і змащуємо його яйцем.
  7. Духовку розігріваємо до 180 градусів, відправляємо в її хачапурі і випікаємо 30 хвилин.
  8. Після невеликого охолодження нарізаємо на порції. Подаємо гарячими.

Хачапурі з листкового тіста – це улюблена багатьма страва грузинської кухні. Ситні і смачні коржі можна начиняти не тільки традиційним сиром, але і м’ясом. Куховарити таку випічку зовсім нескладно, тим більше що тісто можна готувати про запас: воно добре зберігається в морозилці. А значить, у вас завжди є можливість спекти хачапурі з новою начинкою на радість всім вашим близьким.