Сучасні досягнення науки в галузі розвитку побутової кухонної техніки полегшили і спростили життя багатьом жінкам – багато трудомісткіх процесів тепер не виконуються ручним способом, як раніше, а здійснюються за допомогою різних моделей техніки різної спрямованості.

Одним із таких незамінних механізмів-помічників можна з повним правом назвати блендер.

Вибір блендера - поради від професіоналівЗ його допомогою легко приготувати:

  • фарш;
  • суп-пюре;
  • десерти;
  • коктейлі;
  • соуси.

У сучасних магазинах пропонується широкий асортимент цього виду побутової техніки, і споживач легко потрапляє у глухий кут – як вибрати занурювальний блендер або стаціонарний шейкер, якої марки і якими критеріями користуватися?

Моделі блендерів, їх призначення та основні функції

Для того щоб вибрати блендер правильно, потрібно якомога чіткіше зрозуміти, що цей прилад не зможе повноцінно замінити кухонний комбайн або міксер: він має дещо інше призначення і відповідні технічні характеристики.

Він не допоможе господині замісити тісто або збити білки у густу піну – обороти стандартної моделі набагато нижчі, ніж обороти міксера або комбайна, тому для вище вказаних цілей краще застосовувати ці види побутової техніки.

Виграшна особливість цих приладів – у їхніх малих габаритах і неоціненній допомозі у таких простих, але досить трудомістких і кропітких процесах при приготуванні багатокомпонентних соусів, супів-пюре, коктейлів і подрібненні великої кількості будь-яких продуктів харчування:

  • зелень;
  • горіхи;
  • м’ясо;
  • овочі.

Сучасна промисловість в області побутової техніки готова запропонувати господиням 2 основних моделі: блендери стаціонарного і занурювального типу. Однозначно дати відповідь на питання “Який саме різновид кращий?” – не можна, адже вибір моделі залежить від мети використання техніки.

Стаціонарні моделі

Стаціонарний варіант – назва більше поширена у нас, в Європі і США таку модель іменують шейкером, оскільки його найчастіше застосовують для приготування різних коктейлів, які вимагають інтенсивного збивання.

Шейкер також добре використовувати у розколюванні льоду для напоїв чи морозива або у збиванні білкової маси для випічки та кондитерських виробів.

Очевидний плюс шейкера в тому, що він обладнаний спеціальною чашею, і немає необхідності тримати цей побутовий прилад в руках: достатньо закласти усі компоненти в ємність і включити – процес збивання запуститься сам собою.

У більшість приладів стаціонарної конструкції закладена функція самостійного очищення, а це значить, що шейкер такої моделі не потрібно мити, ризикуючи порізатися об гострі краї ножів шейкера.

Користуватися такою функцією дуже просто: потрібно залити невелику кількість гарячої води у чашу шейкера і запустити відповідну програму – легко, швидко й зручно.

У придбанні шейкера є також економічна вигода: шейкери коштують набагато дешевше, ніж їх занурювальні аналоги.

При виборі стаціонарного шейкера особливу увагу слід звернути на матеріал, з якого виготовлена чаша побутового приладу: найчастіше ємність буває пластмасовою або скляною.

Скляний матеріал чаші легко відмивається, не вбирає в себе сильних запахів і не темніє навіть при тривалому терміні експлуатації. Однак скляними чашами стаціонарних шейкерів потрібно акуратно користуватися – якщо така ємність розіб’ється, буде непросто купити нову на заміну.

Стаціонарні шейкери із пластмасовими чашами коштують набагато дешевше, однак потрібно знати, що з часом ємність із пластмаси може сильно потемніти і набуде непривабливого зовнішнього вигляду. У пластмасову чашу також не можна вливати гарячу воду й закладати гарячі продукти – вона може тріснути.

Стаціонарні шейкери Наступний важливий критерій при виборі стаціонарного шейкера – це об’єм ємності під закладку продуктів. Зазвичай виробники пропонують стаціонарні шейкери з обсягами чаш від 0,4 до 2-х літрів, вибір слід робити, виходячи з потреб сім’ї, а також за мінусом об’єму близько 0,2 л – адже чашу шейкера не можна заповнювати «під зав’язку».

Слід звернути увагу й на характеристики потужності побутового приладу: оптимальним для шейкера стаціонарної моделі вважається показник потужності в діапазоні від 300 до 600 ват.

Треба зауважити, якщо господиня вибирає блендер для приготування коктейлів, то стаціонарний варіант приладу буде ідеальним варіантом.

До питання про популярних виробників стаціонарних приладів: краще вибирати стаціонарні блендери серед таких титулованих марок як:

  • Мулинекс;
  • Тефаль;
  • Кенвуд;
  • Бош.

Ціна буде залежати від політики та якості виробника, а також набору корисних функцій у самому приладі.

Занурювальні моделі

Занурювальний прилад може бути виготовлений із пластмаси чи металу: матеріал деталі приладу – основний критерій при його купівлі.

Пластмасова основа не зможе дрібнити надто тверді продукти і також може бути пошкоджена при зануренні у гаряче середовище, метал з цієї точки зору буде значно практичнішим матеріалом.

Занурювальний прилад не застосовують при виготовленні коктейлів – його основна функція у подрібненні незначної кількості продуктів. Він буде ідеальним помічником для молодої мами, коли їй потрібно приготувати трохи каші, фруктового пюре або фаршу для харчування малюка.

Основна незручність занурювальних приладів у тому, що такий прилад господині доведеться весь час тримати в руках, а це дуже складно при обробці великого обсягу продуктів – руки швидко втомлюються. Однак занурювальний прилад незамінний при подрібненні спецій, приготуванні сухарів для панірування, різанні цибулі для фаршу й соусів.

Основними критеріями вибору блендера занурювальної конструкції повинні стати показники його потужності та швидкості оборотів. Чим вищими будуть ці характеристики, тим швидше господиня впорається з поставленим завданням приготування їжі.

Перемикання швидкостей у моделях занурювальих блендерів – не порожній рекламний хід. Воно має велике значення і є дійсно важливою опцією.

Дуже часто занурювальні блендери продаються у комплекті з додатковими насадками. Розповімо про них докладніше.

Занурювальні моделіОсновних видів насадок 3:

  • Перша – основна комплектація моделі. Вона оснащена спеціальними ножами, які й подрібнюють продукти до потрібного стану. Не варто розраховувати, що за допомогою блендера ви виготовите пюре для всієї родини – воно не буде смачним, ножі блендера перетворять його в густу і непривабливу масу. Такий спосіб подрібнення варених продуктів може бути застосовний тільки для харчування грудних дітей або приготування густого супу-пюре;
  • Другий вид насадки – віночок. От якраз цей віночок і підійде для приготування різних пюре та збивання білків, віночок у занурювальному блендері цілком здатний виконувати всі функції міксера;
  • Третя насадка – особливий подрібнювач. Він являє собою спеціальну чашу, всередині якої знаходяться ножі. За допомогою цих ножів можна без труднощів приготувати фарш або нарізати цибулю для соусу.

Рідше зустрічається в асортименті насадок вакуумний насос – річ, без сумніву, дуже корисна у господарстві. Застосовуючи цю насадку, господиня зможе повністю відкачати повітря із пластмасових контейнерів для зберігання продуктів і тим самим забезпечити їжі більш тривалі терміни зберігання.

Однак не варто піддаватися на трюк виробників і купувати занурювальні блендери з бонусними насадками – дуже часто до таких моделей додаються даремні насадки, типу віночка для збивання яєць, користуватися яким ви будете далеко не кожен день. Краще вибрати дорожчу модель занурювального блендера відомої марки з повним комплектом дійсно корисних і потрібних насадок.

Занурювальні моделі коштують значно дорожче, ніж стаціонарні моделі через підвищені характеристики потужності та компактності.