Напевно немає людини, яка б не любила смачну і здобну випічку. А домашні булочки і пиріжки – це справжній витвір мистецтва. Складно відмовитися від цієї страви, коли аромат лунає далеко за межі квартири. Ватрушки з сиром з дріжджового тіста – це класична страва, рецепт якої не втрачає своєї актуальності протягом багатьох років.

Тільки згадайте їх аромат, який доноситься з шкільної або табірної їдальні. А коли такі ватрушки з варенням або сиром пекла бабуся – це було справжнє свято для сім’ї. Чому б не побалувати себе і свою сім’ю цими смачними булочками? Тим більше, що рецепт приготування досить простий.

Класичний рецепт

Якщо ви ніколи в житті не готували ватрушки з сиром або варенням, то радимо вам спочатку ознайомитися з класичним рецептом цієї страви.

Підготуйте наступні продукти:

  • 300-350 мл свіжого молока;
  • 1 яйце;
  • 4 столові ложки цукру;
  • сіль – 1 чайна ложка;
  • 500 грамів (з запасом) борошна;
  • яєчний жовток – 1 шт.;
  • сухі дріжджі – 1,5-2 чайних ложки;
  • 300-350 грамів свіжого домашнього сиру;
  • соняшникова олія – близько 2-х столових ложок;
  • 2 столові ложки найжирнішої сметани;
  • ванілін – 1 маленька упаковка.

Як бачимо, список достатньо об’ємний, але всі продукти стандартні, тому з їх пошуком в магазині не виникне жодних проблем. Починаємо готувати смачні ватрушки.

У першу чергу потрібно приготувати тісто:

  1. Молоко нагріваємо, але не доводимо його до кипіння. Воно повинно бути теплим.
  2. Заливаємо молоком дріжджі і додаємо 2 столові ложки цукру.
  3. Все ретельно перемішуємо і відставляємо в сторону приблизно на 10 хвилин.
  4. Якщо зверху утворилася пінка або шапочка, значить, ви все зробили правильно.
  5. Сире яйце злегка збовтуємо і додаємо його в суміш.
  6. Також додаємо туди олію, а потім сіль.
  7. Все ретельно перемішуємо.
  8. Борошно ретельно і повільно просіваємо. Поступово всипаємо його в суміш.
  9. Замішуємо тісто спочатку в мисці, а потім перекладаємо на стільницю і продовжуємо мішати.
  10. Скачуємо тісто в одну велику кулю, змащуємо олією і прибираємо в тепле місце приблизно на 2 години.

Поки тісто настоюється, ми переходимо до приготування смачної і ніжної начинки:

  1. Сир акуратно розминаємо з допомогою вилки або ложки. У ньому не повинно залишитися великих грудочок.
  2. Додаємо в сир 1 яєчний жовток і перемішуємо.
  3. Слідом в миску відправляємо 2 столові ложки цукру і трохи ваніліну. Все знову перемішуємо.
  4. Якщо сир виявиться сухим, то додайте трохи сметани.

Начинка готова і тепер ми повертаємося до тіста. За 2 години воно має добре підійти і збільшитися в об’ємі. Наступні наші дії такі:

  1. Викладаємо тісто на стіл і розминаємо його.
  2. Відрізаємо від тіста невеликі шматочки. Приблизна їх вага має бути близько 100 грамів. Але зовсім не обов’язково зважувати все з точністю до грама. Зазвичай господині ріжуть шматочки «на око».
  3. З кожної частини скачуємо невеликі кульки.
  4. Кульки з тіста робимо трохи плоскими і розкатуємо їх качалкою.
  5. В середині кожної кульки робимо невелике поглиблення.
  6. Кожну кульку з тіста викладаємо на папір для випікання на деко. Накриваємо рушником і залишаємо їх на 40 хвилин.
  7. По закінченню 40 хвилин змащуємо краї майбутніх ватрушок молоком.
  8. Заправляємо середину сиром. На кожну ватрушку викладаємо приблизно 2/3 столової ложки начинки.
  9. Попередньо розігріваємо духовку до 200 градусів.
  10. Ставимо ватрушки в духовку приблизно на 40 хвилин до появи золотистого кольору.

Як тільки ватрушки з сиром будуть готові, їх слід на деякий час накрити рушником. Подавати їх можна як у початковому вигляді, так і з цукровою пудрою або варенням.

Як бачимо, приготування такої простої страви, як ватрушки з сиром, займає досить багато часу. Тому, якщо ви хочете від душі побалувати свою сім’ю, то краще заздалегідь приготувати багато різних ватрушок: з сиром і варенням. Можете бути впевненими в тому, що вони не пропадуть, тому що, як правило, вони розходяться у першу ж годину після приготування.

Справжні королівські ватрушки

Всі ми звикли бачити стандартні ватрушки у вигляді невеликих булочок. Але до цього рецепту можна підійти з абсолютно іншого боку. Здивуйте свою сім’ю і приготуйте сирну ватрушку з варенням з дріжджового тіста у вигляді пирога. Приготування дуже просте, тому ви впораєтеся з таким рецептом «на ура».

Для дріжджового тіста візьміть всі продукти, які були зазначені у попередньому рецепті. Спосіб приготування тіста також залишається той же.

Для начинки візьміть наступні інгредієнти:

  • 500 грамів сиру;
  • 4 яйця;
  • 1 склянка цукру;
  • 2 г ваніліну (приблизно на кінчику ножа);
  • варення – скільки бажаєте.

Начинка готується дуже просто:

  1. Розминаємо сир з допомогою вилки або ложки.
  2. Додаємо в сир яйця і все ретельно перемішуємо з допомогою заглибного блендера.
  3. Додаємо цукор, ванілін і знову все акуратно перемішуємо.

Начинка готова. Тепер можна приступати до приготування самого пирога:

  1. Форму для випікання змащуємо вершковим маслом або олією.
  2. Тісто розділяємо на дві однакові частини.
  3. Першу частину тіста викладаємо на дно форми і добре розрівнюємо. Також формуємо невеликі бортики.
  4. Зверху викладаємо всю начинку по всьому периметру форми.
  5. Поверх начинки знову викладаємо тісто, що залишилося.
  6. Ставимо наш пиріг в духовку з температурою 180 градусів приблизно на 40 хвилин.

Коли наша королівська ватрушка готова, даємо їй трохи охолонути і зверху прикрашаємо варенням або сиропом з варення. Таку страву можна подавати і на святковий стіл. Ваші гості оцінять незвичайний підхід до приготування звичайної і простої ватрушки.

Секрети приготування з сиром і варенням

Під час приготування необхідно вкладати всю душу і любов. Тільки в цьому випадку ватрушки вийдуть дійсно смачними і повітряними.

Але також є ще кілька секретів, які допоможуть вам приготувати ватрушки з варенням або сиром, як у бабусі:

  • Якщо ви плануєте готувати ватрушки з сиром, то слід вибирати тільки свіжий сир. Бажано вибирати домашній, але якщо у вас немає можливості купити такий – не турбуйтеся. Зверніть увагу в магазині на дату виготовлення і на жирність. Вибирайте сир з максимальною жирністю. Тоді ватрушки вийдуть не тільки пишними, але і соковитими. Не можна використовувати вологий сир. В іншому випадку ватрушка розмокне, а тісто не підніметься.
  • Також слід особливу увагу приділяти борошну. Воно повинно бути вищого ґатунку, а також містити високий рівень клейковини. Обов’язково його потрібно просіяти. У такому випадку воно насититься достатньою кількістю кисню, і ваша ватрушка з варенням вийде повітряною, а тісто буде легким і пишним.
  • Якщо ви більше любите ватрушки з варенням, то вам також потрібно навчитися його вибирати. Для такої страви варення підходить будь-яке як фруктове, так і ягідне. Для того щоб начинка вийшла більш густою, з варення потрібно злити сироп. Також деякі господині підмішують в варення невелику кількість борошна чи крохмалю. Робиться це для того, щоб начинка не розтікалася під час випікання.

Ватрушки з сиром або варенням – це дуже ніжна страва. Вона асоціюється з домашнім затишком та теплою сімейною атмосферою. Смачного!