Ні для кого не секрет, що ягоди калини несуть нашому організму незаперечну користь. З них можна приготувати смачний морс або сік. А багато хто просто заварює ягідки замість чаю. А ви пробували хоч раз варення з калини? Спеціально для вас ми підібрали тільки кращі його рецепти.

Увага: є протипоказання!

Перш ніж ми почнемо вивчати рецепти варення з калини на зиму, давайте коротко зупинимось на існуючих протипоказаннях до вживання цих ягідок.

Отже, калина може завдати шкоди в таких випадках:

  • при наявності хвороб печінки, серця і нирок хронічного типу;
  • у разі гіпотонії, оскільки калина підвищує тиск;
  • під час виношування малюка і його годування материнським молоком.

Що ж, попереджений – значить озброєний, і тепер сміливо можемо вирушити на кухню робити корисні і смачні заготовки на зиму.

Класичний рецепт

Вже традиційно почнемо з класичного варіанту приготування варення з ягід калини. Цей рецепт настільки простий у виконанні, що з ним впорається навіть починаюча господиня.

Склад:

  • ягоди калини – 1 кг;
  • 2 скл. очищеної води;
  • 0,8 кг цукрового піску.

Приготування:

  1. Калину промиємо і переберемо, відокремимо від гілочок. Видалимо зіпсовані ягідки.
  2. Викладаємо калину в жароміцну ємність і заливаємо 1 скл. очищеної води.
  3. Поміщаємо посуд з ягодами в духову шафу і тушкуємо при температурній позначці 180 градусів, поки вони не стануть м’якими.
  4. А поки приготуємо сироп. З’єднаємо цукровий пісок з 1 скл. очищеної води і гарненько перемішаємо.
  5. Ставимо на плиту і доводимо до кипіння. Нам потрібен густий сироп однорідної консистенції.
  6. Виймаємо посуд з калиною з духовки і додаємо ягоди в сироп.
  7. Варимо на маленькому рівні конфорки варення впродовж півгодини, весь час помішуючи.
  8. Потім знімемо варення з плити і залишимо на шість годин.
  9. Потім повертаємо ємність з варенням на плиту і варимо до готовності. Не забуваємо перемішувати і знімати піну.
  10. Розливаємо гаряче калинове варення по банках, тільки спочатку стерилізуємо їх.
  11. Закатуємо кришки, перевертаємо банки догори дном і накриваємо теплою ковдрою. Залишаємо на ніч, а потім переміщуємо варення до комори на зберігання.

Запасемося вітамінами на зиму

Щоб ягідки зберегли всі свої чудодійні властивості, приготуємо варення з свіжої калини. Рецепт «через м’ясорубку» дозволить нам запастися смачним цілющим засобом на зиму, який стане справжнім порятунком при лікуванні застуди, печії і до того ж зміцнить імунітет. Увага: зберігати такі ласощі потрібно в холодильнику.

калина перекручена через м'ясорубку

Склад:

  • 1 кг ягід калини;
  • 1 кг цукрового піску.

Приготування:

  1. Підготуємо калину: відокремимо ягідки від гілочок, переберемо їх і промиємо.
  2. Пропускаємо калину через м’ясорубку і засипаємо цукровим піском. Гарненько перемішуємо.
  3. Банки промиваємо і стерилізуємо.
  4. Розкладаємо ягідну масу по баночках і закриваємо щільно кришками.

Варення в мультиварці: готуємо без клопоту!

Не так давно на наших кухнях з’явилася мультиварка, і сьогодні ми вже просто не можемо без неї обходитися. Ще б, адже в цій диво-помічниці навіть можна зварити смачне варення. Спробуємо?

калинове варення в мультиварціСклад:

  • 1 кг ягідок калини;
  • 0,8 кг цукрового піску;
  • лимон;
  • 2 скл. очищеної води.

Приготування:

  1. Як підготувати ягідки, ми вже знаємо.
  2. Очищену воду з’єднуємо з цукровим піском і розмішуємо.
  3. Вливаємо отриману солодку суміш в мультічашу і доводимо її до кипіння в програмі «Тушкування» під закритою кришкою. Періодично потрібно перемішувати суміш.
  4. Тепер додаємо в мультічашу ягідки калини, перемішуємо і варимо в цій же програмі протягом п’яти-семи хвилин.
  5. А поки натремо лимон разом з цедрою.
  6. Після закінчення зазначеного часу викладемо лимонну масу в мультічашу і проваримо варення ще протягом п’яти-семи хвилин.
  7. Злегка остигле варення розкладаємо по банках і закриємо їх кришками. Зберігаємо в холодильнику.

«Смачні» поради

Можна знайти велику кількість рецептів смачного калинового варення.

інгридієнти для калинового варенняПерерахуємо особливо вдалі варіанти:

  • варення з ягід калини з медом і гарбузом;
  • з додаванням апельсинових і лимонних часточок;
  • конфітюр;
  • джем;
  • повидло з додаванням яблук та ін.

Деякі господині не люблять робити варення з ягідок калини, тому що в них є кісточки. Насправді це не проблема. Візьміть за основу будь-який рецепт варення з калини і приготуйте без кісточок. Тільки спочатку гарненько потрібно перетерти ягідки через досить велике сито. Ви отримаєте кашку з калини однорідної консистенції і без кісточок. Потім додайте цукровий пісок і варіть на маленькому рівні конфорки, поки варення не загусне.

Як бачимо, всі рецепти варення з калини прості і доступні навіть для тих, хто ніколи не робив заготовки на зиму. А ще заморозьте кілька лоточків калини, і тоді холодним зимовим вечором ви зможете поласувати смачним і корисним калиновим напоєм. Готуйте із задоволенням і приємного апетиту!