Горобинові ягоди крім своєї чарівної краси ще славляться корисними властивостями і відмінним смаком. Ви можете приготувати цілющі ласощі – варення з горобини червоної. Рецепт його ми з задоволенням опишемо до найдрібніших подробиць.

Горобина – гіркий плід любові

Саме так свідчить легенда, за якою закохана дівчина не пережила загибель свого обранця і перетворилася у витончену горобину. По весні вона облачається в білосніжний наряд, а пізньої осені роняє червоні, наче кров, плоди в річку.

плоди горобиниПро користь горобини для людського організму можна без упину говорити годинами. У чистому вигляді їсти горобинові плоди навряд чи вийде, оскільки вони мають гіркуватий і злегка терпкий смак. Щоб запастися цим цілющим засобом, можна приготувати варення з горобини червоної на зиму. Рецепти його різноманітні і по компонентному складу, і за рівнем кулінарної майстерності. Виберіть будь-який на свій смак.

Маленька хитрість: щоб позбутися від гіркуватого присмаку, горобинові плоди треба збирати після перших заморозків. Якщо і цього буде недостатньо, то добірні ягоди горобини поміщають на кілька годин в морозильну камеру. Перед приготуванням варення ягоди можна не розморожувати.

Традиційно в горобинове варення додають цукровий пісок з розрахунку 1:1, хоча можуть бути і винятки. Якщо ви ласун, то збільшіть кількість цукру у відповідності з особистими перевагами.

Горобина і яблуко – комора вітамінів

Ми пропонуємо вам не зовсім звичайний рецепт варення з червоної горобини. Дуже смачний, ароматний і корисний десерт зігріє вас холодним зимовим вечором. Родзинкою такої ласощі стануть яблука. Краще взяти кисло-солодкі сорти.

варення з горобини і яблукСклад:

  • 2 кг яблук;
  • 0,5 кг горобинових плодів;
  • 6-7 шт. суцвіть гвоздики сушеної;
  • 2 кг цукрового піску;
  • 1-2 скл. води.

Приготування:

  1. Маленька порада: вага яблук повинна бути трохи більше, ніж зазначено в рецепті. Точну вагу визначимо після їх очищення.
  2. Яблука ретельно промиємо і обсушимо.
  3. Знімаємо шкірку, розрізаємо яблуко на дві половинки і вичищаємо серцевину. Кісточки і перетинки видаляємо.
  4. Нарізаємо тоненькими часточками яблука.
  5. Тепер прийшов час зважити яблука в очищеному вигляді. Їх повинно бути не менше 1,5 кг.
  6. Горобинові плоди перебираємо, промиваємо і просушуємо. Не забудемо уважно переглянути кожну ягідку і обрізати плодоніжки.
  7. Після того як ретельно перебрали горобинові плоди, викладемо їх у товстостінний посуд, заллємо водою і поставимо на плиту.
  8. Як тільки рідина закипить, засікаємо 3-5 хвилин і відразу ж виймаємо шумівкою горобинові ягоди, викладаємо їх в окремий посуд.
  9. Сироп з плити не прибираємо, а додаємо в горобиновий відвар цукровий пісок.
  10. Все ретельно перемішуємо.
  11. Продовжуємо на мінімальному вогні варити сироп, а після повного розчинення цукрових кристаликів додамо суцвіття гвоздики. Пряна гвоздика привнесе оригінальні нотки смаку і аромат у варення.
  12. Ідеальний сироп повинен стати прозорим.
  13. Тепер додаємо яблучні дольки і горобинові плоди.
  14. Проварюємо варення рівно 3 хвилини і відразу відставляємо з плити.
  15. У відкритому посуді настоюємо варення всю ніч.
  16. Вранці знову ставимо каструлю з варенням на плиту. Доводимо його до кипіння і проварюємо на мінімальному вогні рівно 5 хвилин.
  17. Відставляємо варення в бік і настоюємо його ще 8-10 годин.
  18. Поки варення настоюється, займемося підготовкою банок і кришок. Стерилізуємо ємності звичним способом.
  19. Останній раз ставимо варення на плиту і доводимо до стану кипіння.
  20. Засікаємо 10-15 хвилин і знову проварюємо варення на мінімальному вогні.
  21. Перемішуємо акуратно лопаткою, щоб не пошкодити цілісність яблучних часточок.
  22. Гаряче варення розкладаємо в стерильні ємності.
  23. Використовуючи закаточну машинку, закриваємо банки кришками.
  24. Далі робимо все за стандартною процедурою: перевертаємо банки догори дном, закутуємо теплою ковдрою і залишаємо в такому вигляді до повного охолодження.

Апельсинові нотки горобинової мелодії

Ви коли-небудь пробували варення з горобини червоної з апельсином? Рецепт цей здивує вас своєю простотою, а смак такої ласощі – м’якістю і вишуканістю. Сама по собі горобина – джерело вітамінів, а в поєднанні з апельсином ви отримаєте справжній вітамінний вибух.

варення з горобини та апельсинуСклад:

  • 1 кг горобинових ягід;
  • 1 апельсин;
  • 0,5 кг цукрового піску;
  • 1-2 скл. води.

Приготування:

  1. Так само, як і в попередньому рецепті, ми спочатку переберемо горобинові ягоди, ретельно їх промиємо і просушимо.
  2. Згадаймо маленьку хитрість: щоб позбутися присмаку гіркоти, відправимо горобину в морозильну камеру на цілий день.
  3. Деякі господині для усунення гіркоти вимочують горобинові ягоди у воді, додаючи трохи харчової соди.
  4. В товстостінний посуд наливаємо воду і додаємо цукровий пісок.
  5. На помірному вогні проварюємо сироп до повного розчинення кристалів цукру.
  6. Після охолодження в сироп викладаємо ягоди горобини.
  7. Апельсин в шкірці ретельно промиємо, можна навіть скористатися щіткою, а потім подрібнюємо рівноцінними кубиками.
  8. Додаємо апельсинові часточки в сироп і починаємо варити варення до закипання.
  9. Засікаємо 5-10 хвилин і відставляємо варення з плити.
  10. У гарячому вигляді розливаємо варення в стерильні ємності, а потім, як зазвичай, охолоджуємо його і відправляємо на зберігання в підвал або підсобку.

Горобинові ласощі без варіння

Багато господинь готують варення з горобини червоної без прцесу варіння. Рецепт простий, достатньо просто подрібнити ягоди і змішати з цукровим піском. Якщо ви хочете ці солодощі зробити ще корисніше, то цукровий пісок можна замінити медом. Спирайтеся виключно на свої смакові уподобання. Маленька порада: таке варення можна зберігати тільки в холодильній камері, інакше в теплі можуть початися процеси бродіння.

горобина перетерта з цукромСклад:

  • 1 кг ягід горобини;
  • 1,5-2 кг цукрового піску;
  • 1 л води;
  • 2 ст. л. кухонної солі.

Приготування:

  1. Плоди горобини мають специфічний терпкий і гіркий смак.
  2. В окремому посуді змішуємо воду кімнатної температури з кухонною сіллю.
  3. Поки сіль повністю розчиниться, ми можемо промити і перебрати плоди горобини, видаляючи плодоніжки і зіпсовані ягоди.
  4. Приготовленим розчином заливаємо ягоди і засікаємо рівно 5 хвилин.
  5. Зливаємо солону воду. Вона виконала свою місію і забрала всю гіркоту з горобинових плодів.
  6. Ягоди викладаємо в окрему піалу і розминаємо до консистенції пюре. Простіше всього вдатися до допомоги сучасних кухонних гаджетів, але можна скористатися ситом або ступкою.
  7. Додаємо в горобинове пюре цукровий пісок і все ретельно перемішуємо.
  8. Цукровий пісок повинен повністю розчинитися. Якщо цього не сталося, ємність з варенням можна поставити в глибокий таз з теплою водою або потримати пару хвилин на водяній бані.
  9. В стерильні ємності розкладаємо свіже горобинове пюре, закриваємо банки кришками і ставимо його в холодильник.
  10. Такі ласощі будуть ще й цілющими.

Рябиновое варення – це не просто ласощі, але і смачні ліки від багатьох хвороб. Складнощів з приготуванням таких солодощів у вас не виникне, головне – не пропускайте стадію, на якій з горобинових плодів потрібно прибрати гіркоту. Заморожування або вимочування в розсолі – особиста справа кожного. Приємного апетиту!