Спори, корисний чи шкідливий суп на м’ясному бульйоні, ведуться давно. Зрештою, вчені-дієтологи зійшлися на думці, що якщо суп приготований за всіма канонами кухарського мистецтва, він приносить тільки користь. Рідка їжа зігріває і тонізує шлункові стінки, стимулює перистальтику кишечника, завдяки їй мозок дає організму швидку команду виробляти шлунковий сік і включити підшлункову залозу.
Для незміцнілої травної системи дитини і пригніченої хворого, м’ясний бульйон – ідеальний варіант енергетичного підживлення. Суп з кролика відмінно підходить для відновлення сил. Головне – зварити його правильно!
М’ясо кролика має деякі особливості і відрізняється від інших типів цього харчового продукту. У ньому дуже мало жиру і він перебуває окремо від м’язів – так вже кролики влаштовані.
М’язовий корсет окремо – прошарок жиру окремо. Якщо кролик перегодований, то в м’ясі зустрічаються волокна жиру, але від цього продукт ще смачніше.
Енергетична цінність кролятини – 132-164 ккал на 100 г. В кролятині є всі амінокислоти, необхідні організму, засвоюється вона на 90%, гіпоалергенна, в ній не накопичуються важкі метали.
Корисних речовин зі складу в ньому приблизно стільки ж, як і в інших видах дієтичного м’яса – в телятині і курячому філе, але ось шкідливий холестерин на стінках судин після його вживання не відкладається.
Єдиний мінус – варити страви з кролика не можна тим, хто страждає хронічними захворюваннями опорно-рухового апарату. Кролятина містить пурини.
Рецептами супів з кролика можна заповнити товстенний зошит – і не один. Варто вибрати самі прості і надійні.
М’ясо, нарізане шматочками розміром близько 2 см, викладають в ємність з холодною водою і ставлять каструлю на вогонь. Як тільки вміст каструлі закипить – воду зливають і заливають свіжу, вже кип’ячену. М’ясо варять близько години.
У бульйон додають овочі:
Солять на останньому етапі. Якщо маляті подобається смак приправ, додають за 2 хвилини до готовності зелень – не подрібнену – потім її видаляють.
Скільки додавати інгредієнтів, вирішує «кухарка». Деякі діти бажають консистенції пюре, а хтось погоджується на рідку субстанцію з натяком на розтерті овочі. Малюк підростає, і кількості наповнювачів для страви збільшується. Коли дитині виповниться рік, можна зварити суп з кролика з вермішеллю, додати зелений горошок і кабачок.
Щоб приготований бульйон був більш ароматним, кролятину слід підготувати заздалегідь. М’ясо нарізають на тонкі бруски – 5-7 см, натирають сіллю і перцем різних видів – іноді збризкують оцтом і залишають маринуватися на 30-40 хвилин.
Потім кролятину обсмажують на оливковій олії.
Коли з одного боку з’явилася гарна скоринка, м’ясо перевертають, в сковороду додають нарізані моркву, солодкий перець і цибулю, доливають трохи білого вина. Протушковувають до напівготовності і переміщують вміст в каструлю з киплячою водою.
Варять бульйон близько 15-20 хвилин, заправляють картоплею і рисом, для смаку приправляють кількома горошинками запашного перцю. При подачі до столу в тарілку можна додати свіжу сметану і рубану зелень.
На 3-літрову каструлю потрібно взяти наступний набір:
Спеції і сіль – за смаком.
Супи з кролика зазвичай заправляють картоплею, але в цьому випадку коренеплід не знадобиться:
Як тільки овочі і м’ясо доварятся, можна сідати за стіл. Страва буде смачніше, якщо її заправити сметаною.
До кролятини потрібно підготувати такий набір овочів:
Сіль і перець додають за смаком. Кролятину ріжуть на шматочки, овочі чистять і нарізають. Якщо не хочеться возитися з чисткою овочів, можна купити свіжозаморожені.
М’ясо кладуть у каструлю і заливають водою. Перший бульйон зливають, тому достатньо, щоб шматочки були прикриті. На режимі «мультикухар» кролятину варять 10 хвилин при температурі 140?С.
У мультиварках іншого типу виставляють режим суп, «варіння на пару» або «тушкування». 10 хвилин має пройти після закипання.
10 хвилин минуло – воду зливають, м’ясо і каструлю обполіскують. Тепер в мультиварку закладають м’ясо, відокремлене від кісток, і картоплю. Виставляють потрібний режим. Скільки потрібно варити кролика на суп? Необхідно варити кролятину не менше години.
За 15 хвилин до остаточної готовності каструлю відкривають, закладають овочі, і чекають, поки суп довариться.
Супи з кролятини можна готувати в різноманітних варіантах. В якості сировини беруть спинку, шию, крижі, лапки. Взагалі підходять будь-які частини тушки кролика, але доцільніше їх залишити для інших страв, в яких ніжне м’ясо зможе показати свої смакові якості набагато ефективніше.