Дріжджове тісто є одним з найбільш популярних варіантів, бо найсмачніша випічка виходить саме з нього. Сьогодні замість традиційних свіжих дріжджів використовують інший компонент. Мова йде про сухі дріжджі. Вони мають деякі відмінні риси, завдяки чому вдається досягти такого гарного результату при замісі тіста.
Чим же так відрізняється тісто із сухих дріжджів? По суті принцип його замісу залишається незмінним, але за рахунок використання сухого матеріалу вдається скоротити час, відведений на підхід суміші.
Стандартне дріжджове тісто для булочок або іншої випічки може готуватися двома способами: опарним і безопарним. У першому випадку рідка суміш з води або молока, дріжджів, підсолоджувача та невеликої кількості борошна настоюється в теплому місці для активізації бродіння.
Після цього завантажуються інші інгредієнти і маса підходить ще якийсь час. Скоротити процес можна завдяки безопарному способу. У такому разі дріжджі розводять теплою водою і тісто замішується з повним обсягом компонентів. Його також потрібно настояти в теплому місці. Якщо ви плануєте залишити його на ніч, можна скористатися французькою методикою і поставити тісто в холодильник. Цього часу буде достатньо для завершення процесів навіть в умовах холоду.
Сухі дріжджі більш активні, ніж м’які свіжі. Саме тому часу на приготування йде менше. До того ж їх потрібно зовсім небагато, але ефект при цьому досягається не гірший.
Усі люблять піцу. Приготувати її вдома можна без особливих клопотів.
Найпростіше тісто для піци на сухих дріжджах готується так:
Основа вийде пісною, що дозволяє використовувати її для будь-якої начинки: м’ясної, вегетаріанської, фруктової або з морепродуктів. Намагайтеся розтачати її якомога тонше, інакше корж в духовці підійде, і ви отримаєте товстий шматок хліба, не відчуєте начинку.
Дуже популярним є тісто для пиріжків із сухими дріжджами. Якщо вам захотілося потішити сім’ю смачними пиріжками, зовсім необов’язково вставати рано вранці, щоб замісити тісто і підготувати всі необхідні продукти. Насправді впоратися можна всього за кілька годин, а половина цього часу для вас буде вільною.
Начинкою для пиріжків може стати практично будь-який продукт із вашого холодильника:
Хтось не проти покуштувати біляші з соковитим м’ясом. Для них теж цілком підійде простий спосіб приготування тіста.
Отже, до тіста для біляшів або інших пиріжків із сухими дріжджами вам знадобляться такі продукти:
Приготування:
Такий рецепт підійде, як для готування в духовці, так і на сковороді. Врахуйте, мала кількість олії для смаження приведе до того, що пиріжки просто вберуть увесь жир, а скориночка не буде достатньо хрусткою.
А щоб приготувати основу для булочок вам знадобиться більше цукру.
Дріжджі люблять солодке середовище, але тут важливо не перебити їх бродіння, тому краще всього використовувати опару:
Такий рецепт можна змінювати, встановлюючи різну кількість цукру. Якщо додати сметану або жовтки, вироби виходять більш ніжними, але при цьому потрібно не переборщити з компонентами, щоб не отримати зворотний ефект.
Якщо трохи допрацювати рецепт тіста для пиріжків на сухих дріжджах, можна отримати не менш смачну основу для пирогів. Вам потрібно домогтися більш пишної і хрусткої текстури. Для цього до рецептом звичайного дріжджового тіста потрібно додати яйце і маргарин.
Замішувати краще все ж на опарі. Яйця, додають до неї первинної масі, як і маргарин. На 1 склянку рідини потрібно додати 1 яйце, 50 г маргарину. Чим більше підійде тісто, тим смачнішою буде випічка. Можна готувати пироги закритими, з «плетінням» на начинці або ж у вигляді тарта з повністю відкритою начинкою.
Відмінними варіантами для начинки стануть:
Який би варіант тіста ви не вибрали, дотримуйтесь основних правил у роботі з дріжджами, навіть якщо це сухий компонент.
Не використовуйте занадто гарячу рідину і не кидайте відразу багато цукру.
Смачного вам і смачної випічки!