Пельмені без поспіху – мрія будь-якої господині. Пам’ятаєте рекламу, в якій жінка зображала втому після тривалого приготування пельменів? Хитрість полягала в тому, що вони були куплені. Покуштувавши тісто на мінеральній воді для пельменів, ви більше не захочете купувати напівфабрикати.

Ось такі пельмені…

Здавна будь-яке прісне тісто готувалося на кришталево чистій джерельній воді. У мегаполісі відшукати джерело не вдасться, тому доводиться пристосовувати рецепти приготування основи для випічки до сучасних умов життя. Тісто на мінералці для пельменів виходить напрочуд смачним, пористим і ніжним.

пельмені на мінеральній водіІснує безліч варіацій замісу такої основи, але всіх їх об’єднує головний інгредієнт – мінеральна вода. Чим більше грайливих бульбашок буде в рідині, тим краще. Таке тісто позбавить вас від багатьох неприємностей: ви не будете сердитись, що воно прилипає до рук, краї заготовок чудово склеятся, а під час варіння ні один пельмень не випустить назовні начинку.

Все було б так просто, якби не деякі нюанси:

  • вибирайте тільки сильно газовану воду;
  • під час замісу ви побачите, як у масі з’явлються бульбашки, значить, ми йдемо вірним шляхом;
  • сіль, цукровий пісок – обов’язкові супутники прісного тіста;
  • можна додавати молоко, таке тісто вийде ніжніше;
  • рафінована олія додасть тісту для пельменів додаткову еластичність;
  • пельмені з тіста на мінеральній воді відмінно переносять заморожування;
  • всього пару ложок сметани зроблять тісто ніжніше і смачніше;
  • в основу для пельменів можна додати томатну пасту – не зовсім традиційно, але дуже смачно;
  • тісто має піднятися, дайте йому постояти 20 хвилин в теплі;
  • яйця – це цемент для тіста, але і без них цілком можна обійтися без шкоди для якості і смаку страви.

Тісто для пельменів на мінеральній воді: рецепт

Цей рецепт по праву називають універсальним. На основі такого тіста можна приготувати не тільки всіма улюблені пельмені. Вареники, манти, коржі, рулети – всі ці страви підкорять серця і шлунки гурманів. Не забудьте по дорозі зайти в супермаркет і купити пляшку газованої мінеральної води.

Що стосується борошна, то у багатьох рецептах його точна кількість не вказується. Залежно від сорту і якості білого пилу, тісто може взяти більше або менше продукту, тому орієнтуйтеся по ситуації. Але завжди майте про запас пакетик борошна під рукою.

тісто для пельменів на мініралціСклад:

  • 2 яйця;
  • 0,7 л мінеральної води;
  • 0,3 л молока;
  • ? ч. л. солі середнього помелу;
  • борошно просіяне.

Приготування:

  • Візьмемо нашу чергову миску й увіб’ємо в неї яйця.
  • Ложкою або віночком розмішуєм жовтки і білки до утворення маси однорідної консистенції.
  • Тепер введемо кухонну сіль.
  • Не лінуємося і ще раз добре все розмішуємо.
  • Увіллємо мінеральну воду і молоко.
  • Починаємо перемішувати.
  • Бачите, як на поверхні рідини вже з’явився броунівський рух бульбашок?
  • Тепер кульмінація нашого кулінарного дійства. Починаємо порційно додавати просіяне борошно. Головне – не переборщити.
  • Спочатку додамо один стакан і перемішаємо.
  • Перемішуємо, не зупиняємося, тісто вже стає густуватим.
  • Далі додамо ще порцію просіяного борошна.
  • Як тільки нам буде складно вимішувати тісто віночком, викладаємо його на стіл і продовжуємо заміс вручну.
  • Готове тісто вийде пишним, в міру густим і еластичним.
  • Ось тепер і зліпити пельмені можна.

Вареники домашні: здивуйте своїх близьких

У кожної господині є в арсеналі свій улюблений рецепт тіста для вареників. Але хотілося б приготувати цю страву так, щоб вони самі заскакували в рот, як у фільмі «Вечори на хуторі поблизу Диканьки», тому ми будемо вчитися замішувати тісто на мінералці для вареників. Чим більше бульбашок буде в воді, тим смачніше вийде основа.

Маленька порада: якщо ви сильно виражали тісто і забили його борошном, додайте ще мінералки. Через 20 хвилин маса стане м’якше і еластичнішою, а надлишки борошна розтане, немов сніг на сонці.

тісто для вареників на мініральній водіСклад:

  • 4 скл. просіяного борошна;
  • 4 ст. л. рафінованої соняшникової олії;
  • 1 скл. мінералки;
  • ? ч. л. солі середнього помелу;
  • ? ч. л. цукрового піску;
  • 1 яйце.

Приготування:

  • Щоб не зіпсувати таке чудове і повітряне тісто, використовуйте тільки рафіновану олію.
  • Звичайно, не дезодорована олія має приємний і привабливий аромат, але не в цьому випадку. Ми можемо тільки зіпсувати смак вареників їдким масляним запахом і присмаком.
  • Все дуже просто: тісто готується в кілька кроків.

Крок №1: змішуємо в піалі яйце з мінеральною водою. Не зволікаючи, додамо в піалу сіль, цукровий пісок і рафіновану соняшникову олію.

Крок №2: починаємо перемішувати. Краще всього скористатися віночком. Цей нехитрий ручний механізм допоможе нам скоріше довести масу до однорідної консистенції.

Крок №3: додаємо просіяне борошно, але тільки порційно. По мірі можливості вимішуємо спочатку тісто ложкою або віночком в піалі. Як тільки цей процес став важким, прибираємо все зі столу, притрушуємо його поверхню борошном, викладаємо тісто.

Крок №4: сама відповідальна частина роботи. Засікаємо рівно 10 хвилин.

  • Протягом цього часу постійно місимо тісто, ні на секунду не зупиняємося.
  • Дамо тісту трохи відпочити, поки готується начинка.

Варіацій приготування тіста на основі мінеральної води безліч. Виберіть рецепт на свій смак. Ви переконаєтеся, наскільки просто готувати таке тісто. А вже його смак, м’якість і легкість підкорять ваше серце і шлунок. Деякі господині використовують прісне тісто, приготоване за вищеописаними рецептами, для лазаньї. Візьміть це на замітку. Приємного апетиту!