Не секрет, що вже давно стараннями кухарів, кухні різних країн поступово з’являються далеко за межами своєї батьківщини. Страви з різних куточків світу можна зустріти в окремо взятій країні, і навіть не подорожуючи по світу при бажанні можна покуштувати екзотичної їжі.

Тірольський пиріг не зовсім екзотика, але прийшов до нас з Австрії, де вже давно вважається національним блюдом.

Тірольський пиріг 4

Історія

Рецепт пирога має дивовижну історію. Легенда свідчить, що кілька століть тому король Австрії Франц Йосип полював у лісах околиць Тіроль разом зі своєю свитою. Полювання була вдалим, і імператор разом з придворними вирішив відправитися в зворотний шлях, але вони заблукали.

Трохи поблукавши по чагарниках, мисливці натрапили на село. В першій хаті вони попросили чого-небудь підкріпитися. Розгублена господиня запропонувала єдине, що було в будинку – десерт з ягодами.

Це блюдо, приготоване за старовинним рецептом сім’ї, захопило найяснішу особу своїм ніжним і приємним смаком. Франц Йосиф щедро віддячив господарям і зобов’язав їх постачати ці дивовижно смачні десерти до двору.

Сім’я селян більше ніколи не мала потреби в коштах, тому що постачали імператору тірольські пироги до кінця своїх днів. З часом рецептом тірольського пирога оволоділи кулінари по всьому світу.

Склад

такі ласощі дуже легко приготувати в домашніх умовах. Тортик складається з бісквітних або пісочних коржів, між якими є прошарок ніжного заварного крему, а зверху пирога запечені ягоди і фрукти.

Найбільш відомі десерти з чорницею, вишнею, полуницею, яблуками і ананасами. У тісто можна додавати корицю, гвоздику і горіхи, а зверху замість запечених ягід або фруктів можуть заливати желе фруктово-ягідного асорті.

Рецепт тірольського пирога з будь-якими ягодами

Як же приготувати тірольський пиріг, наприклад, з вишнею, в домашніх умовах. Для початку підготуємо ягоди, вимивши їх і очистити від кісточок. Для пирога достатньо двох склянок вишень і чотири столові ложки цукру.

Потім засипати вишні цукром і поставити в бік. Після цього слід приступати до приготування тіста, для чого порізати на шматки двісті грамів вершкового масла і розмішати його зі склянкою цукрового піску до однорідної маси.

Додати туди яйце і дві склянки борошна все це ретельно вимісити до еластичного стану тесту. Для того щоб тісто охололо його поміщають на півгодини в холодильник, після чого розкачують у коржі.

Тірольський пиріг 5Коржі викладають на змащений маслом деко і випікають протягом п’ятнадцяти хвилин при температурі 220 градусів.

Потім все виймається з духовки, остигає і перекладається форму глибше.

Наступне, що потрібно приготувати, це заварний крем. Один стакан борошна обсмажується до коричнево-золотистого відтінку, а три жовтки збивається зі 100 грамами цукрової пудри, після чого додається одна столова ложка крохмалю і все це змішується до однорідної маси.

Тепер у каструлі нагрівається склянку молока, туди висипається отриманий крем, і все перемішується. Потім додається ще один стакан молока, одночасно помішуючи отриману суміш, поки вона не закипить.

Коли крем почне загусати його знімають з вогню і дають охолонути. Після цього його викладають на коржі у формі і ставлять у холодильник на півгодини. Вийнявши, його прикрашають вишнями і заливають зверху розведеним в 100 грамах води желатином. Виріб потрапляє знову в холодильник і через півгодини, коли желе застигне воно готове до вживання.

Інші варіанти

Поряд з ягідними десертами є також шанувальники тірольського ласощі з начинкою із сухофруктів, який готується досить швидко. Як і в будь-якому приготуванні для початку потрібно заготовити продукти, а саме: півкіло борошна, чверть кілограма цукру і стільки ж вершкового масла, 2 курячих яйця, щіпку солі і розпушувача одну чайну ложку, а також дві склянки чорносливу з вийнятими кісточками, чайна ложка ванільного цукру, 2 чайні ложки цукру і стільки ж цукрової пудри.

Чорнослив, зазвичай, замочують близько години, щоб він став м’якшим. Далі, розтирають з цукром вершкове масло, в цю суміш додають яйця і також розмішують, поки маса не буде однорідною. Просіяне борошно з’єднують із сіллю і розпушувачем, а потім додають в олійно-яєчну суміш, вимішують її і ділять на дві частини.

Потім деко треба вистелити пергаментним папером і викласти на нього одну частину тіста, щоб запікати рівно десять хвилин при температурі 220 градусів. Одночасно вийняти чорнослив з води і розрізати на дві половини кожен.

Змішати його з ванільним цукром, гвоздикою, корицею і просто цукром і покласти на злегка запекшийся корж, вийняті з духовки. Зверху додати тісто і знову запікати весь пиріг близько сорока хвилин.

Вийняти тортик по готовності і зверху посипати пудрою з цукру. До речі, начинка може бути з свіжих слив, а також абрикос або інших фруктів.

Тірольський пиріг з сиром

Але цей смачний десерт не тільки з ягодами, є рецепт пирога з сиром, який теж прийшов з Тіролю. Для того щоб його приготувати, знадобляться півкілограма сиру, 300 г цукру, сто грам вершкового масла, один стакан борошна, чотири яйця, 150 грамів полуниці, два кислих яблука і розпушувач тіста. Крім того, 30 грам коньяку, пів-лимона і вода.

пиріг

Для початку необхідно збити міксером розм’якшене масло з чвертю кілограма цукру. Збиваючи масло влити віджатий сік лимона і коньяк, а слідом яйця. В отриману масу додати сир і борошно, змішану з розпушувачем. Продовжувати збивати міксером, поки не вийде однорідна густа маса.

Влити тісто у форму з постеленной пергаментним папером і поставити в духовку на 20 хвилин з температурою 180 градусів. У цей момент можна підготувати верхівку пирога з фруктів і ягід.

Зробити сироп з 50 грам цукру і 30 грам води, причому варити до того, як почне гуснути. Полуниці та яблука вимити й нарізати часточками, видаливши серцевини з яблук. Готовий пиріг остудити, викласти яблуками і ягодами і залити сиропом.

Слід також зазначити, що кожен кухар може внести свої фрукти або ягоди в таку випічку. Можна експериментувати і з асорті з ягід, і з замороженими фруктами, попередньо їх розморозивши.

Якщо знадобиться, тірольський пиріг можна зробити більш високим, додавши ще коржів і начинки. Одним словом, все в руках того творця і кулінара, який його готує.