Мед – це корисний природний смаколик, який можна придбати як в магазинах, так і у бджолярів. Існує думка, що солодкий бджолиний продукт, має 2-3-річну витримку і володіє куди більш цінними властивостями, ніж тільки що відкачаний. Чи так це насправді? І який взагалі термін придатності натурального меду?

Скільки часу зберігається подарунок бджіл?

Термін придатності натурального меду (штучний замінник ми не розглядаємо) залежить, насамперед, від умов його зберігання та складу. Так, нектар, що збирається бджолами у вуликах, може зберігатися десятки років не втрачати своїх якостей.

Але, комахи, наповнюючи стільники цією життєдайною речовиною, перетворюють їх в герметичний контейнер з воску, який повністю виключає попадання всередину мікробів і кисню. А при вилученні продукту з вулика умови навколишнього середовища змінюються: в продукт потрапляють мікроорганізми і він піддається впливу прямого сонячного світла, перепадів температур і т. д. Відповідно, змінюється в меншу сторону і термін придатності бджолиного меду.

Також на збереження природного меду впливає і його склад. Наприклад, мед, зібраний з білої акації та каштана, містить дуже багато фруктози. Цей вид не кристалізується і протягом усього часу зберігає свій первинний рідкий стан. Термін придатності такого меду становить всього 1 рік. Інші сорти цінного природного меду можна зберігати протягом 5-6 років.

Однак для багатьох дуже важливо знати не тільки, який термін придатності у меду, але і як довго він залишається унікальним натуральним лікарським засобом. Цілющі властивості зберігаються протягом 1-2 років. Далі продукт перетворюється в звичайний смаколик. Мед, який зберігається в сотах, зберігає свої властивості весь строк зберігання. Але при цьому дуже важливо дотримуватись правильних умов, які забезпечать збереження продукту. В іншому випадку з’являться явні ознаки псування – кислий присмак і пінка на поверхні.

Все вище сказане відноситься тільки до якісного натурального продукту. Як визначити якість – це окрема розмова, тут ми лише відзначимо, що, купуючи мед, необхідно особливу увагу приділити його консистенції. Рідка напівпрозора маса може бути тільки у свіжовикачаного продукту, який з часом мутніє, твердне і кристалізується, і це абсолютно нормальне явище. А ось ідеально прозорий нектар, який зберігає рідку консистенцію більше місяця, не є повністю натуральним.

Але важливо не тільки придбати якісний мед, але і правильно його зберігати, інакше термін збереження продукту буде суттєво обмежений.

Як продовжити «життя» і користь меду: оптимальні умови зберігання

Для того щоб натуральний продукт як можна довше зберігав всі свої корисні властивості, потрібно дотримуватись наступних умов:

  • Продукт можна зберігати тільки в скляному посуді з щільно закритою металевою або пластмасовою кришкою. Допускається залишати мед на тривалий час у дерев’яних місткостях, оброблених зсередини воском і щільно закритих кришками. При цьому треба врахувати, що бук, береза, липа, кедр і деяка інша деревина надає продукту не характерний для нього смак і запах.
  • Ідеальна температура для зберігання – від +1 до +170С. Термін придатності меду, озвучений вище, актуальний для зберігання при кімнатній температурі. Не можна ставити його в холодильник, оскільки утворення конденсату запускає повільний процес бродіння. До того ж при тривалому впливі низьких температур поступово починають руйнуватися амінокислоти та інші корисні речовини.
  • Ніколи не залишайте продукт під прямими сонячними променями: це призводить до втрати його протимікробної активності.
  • Не ставте банку близько до джерел тепла: це погіршує якість натуральних ліків.
  • Не слід зберігати продукт поблизу продуктів, що володіють сильними специфічними запахами.
  • Що стосується оптимальної вологості зберігання природного меду, то вона збігається з природними показниками для приміщень – 60-80%.

Якщо ви хочете, щоб натуральний природний продукт не тільки простояв довше, але і зберіг свої цілющі властивості, подбайте про створення йому відповідних умов зберігання. Намагайтеся мед купувати у пасічників, а не в магазинах. Якщо такої можливості немає, зверніть увагу на консистенцію меду при покупці. Продукт, який кристалізувався в баночці, що стоїть на полиці в магазині в грудні або січні місяці, – це цілком нормальне явище, яке підтверджує його якість.