Сьогодні важко знайти людину, яка б суворо дотримувалася принципів правильного харчування. Перш за все, слід знати, що умови, необхідні для переробки різних продуктів, кардинально відрізняються.

Для розщеплення білків потрібне кисле середовище, а для вуглеводів – лужне. Тому, якщо ми будемо їсти продукти, що містять білки і вуглеводи, одночасно, ці речовини засвояться гірше. Крім того, така несумісність їжі може викликати серйозні проблеми з діяльністю шлунково-кишкового тракту.

Щоб виключити таке неправильне змішування продуктів, слід дотримуватися роздільного харчування. Прихильники цього напряму при виборі їжі орієнтуються на таблицю поєднання продуктів.

Особливості правильного харчування

Особливості правильного харчуванняПравильне харчування засноване на вживанні їжі за таблицею поєднання продуктів. Вона складена таким чином, що людина буде їсти окремо білки і вуглеводи, не змішуючи ці цінні речовини.

Якщо при правильному харчуванні окремо вживати білки і вуглеводи, вони швидше будуть засвоюватися, не порушуючи кислотно-лужного балансу.

Завдяки тому, що їжа швидше засвоюється, не відбувається бродіння та інтоксикація організму.

Ті, хто давно дотримуються цієї системи вживання їжі, відзначають, що самопочуття поліпшується, а вага зменшується, тому це ще й ефективний спосіб схуднення без шкоди для здоров’я.

При бажанні позбутися зайвої ваги можна скористатися таблицею поєднання продуктів для схуднення.

Всі продукти діляться на три групи:

  • Білки: риба, м’ясо, нежирні молочні продукти, бобові, горіхи;
  • Вуглеводи: хліб, крупи, макаронні вироби, цукор;
  • Нейтральні продукти: жири тваринного походження, сметана, жирний сир, сир, вершкове масло, зелень, овочі і фрукти.

Продукти, що належать до нейтральної групи, добре поєднуються і з білками, і з вуглеводами.

У випадку коли людина не дотримується правильного поєднання продуктів харчування, процес перетравлення їжі значно ускладнюється. Залишки неперетравленої їжі починають гнити, стають причиною відкладання жиру та інтоксикації організму.

Окреме місце відводиться свіжим фруктам. Щоб вони принесли користь вашому організму, їх потрібно вживати за двадцять хвилин до основної їжі. У жодному разі не можна їсти їх після їжі, краще повністю відмовитися від їх вживання, оскільки при попаданні в шлунок фруктів, де вже є інша їжа, вони зумовлять процес бродіння і гниття.

Таблиця сумісностіТакож вони є причиною утворення жирових відкладень і підвищеного навантаження підшлункової залози. Добре засвоюються фрукти, з’їдені за 20 хвилин до їжі, повністю перетравлюються за цей час і збагачують ваш організм вітамінами і корисними мікроелементами.

При правильному харчуванні розрив між споживанням білків і вуглеводів має становити не менше двох годин. Їсти потрібно повільно і спокійно, добре пережовуючи їжу. Роздільне харчування, при якому важливим є певне поєднання продуктів, не можна вважати дієтою, це спосіб життя людини, що бажає поліпшити своє здоров’я.

Багатьом людям важко відразу перейти на правильне харчування, тому робити це потрібно поступово. Спочатку розділіть м’ясні і картопляні страви, а краще на якийсь час і зовсім відмовтеся від картоплі. Коли навчитеся поєднувати продукти правильно, повернете в свій раціон картоплю.

Як поєднувати продукти

Таблиця сумісності допоможе вам правильно скласти раціон з користю для організму.

Попередньо треба ознайомитися з усіма групами продуктів:

  • М’ясо, птиця, риба. Ця їжа краще всього поєднується із зеленню і овочами без крохмалю. Овочі допоможуть нейтралізувати шкідливу дію білків тваринного походження, прискорюючи процес їх перетравлення і сприяючи виведенню холестерину з крові;
  • Зерно-бобові. До цієї групи належать боби, горох, квасоля, сочевиця, соя. Вони добре поєднуються з легкими жирами – рослинною олією і сметаною. Крім того, зерно-бобові є джерелом рослинного білка, тому їх можна їсти з овочами;
  • Цукор, кондитерські вироби. Необхідно відмовитися від вживання цукру та кондитерських виробів, за винятком меду. Цукор уповільнює процес утворення шлункового соку, а поєднання його з іншою їжею призведе до її бродіння, наслідком чого є печія і відрижка;
  • Хліб, крупи. Заборонено їх поєднання з тваринними білками. Хліб повинен стати окремою їжею, а не додаванням до основної їжі;
  • Молоко. При попаданні в шлунок молоко згортається під впливом кислих соків. Якщо молоко вживати разом з іншою їжею, то воно обволікає частинки їжі, ізолюючи її від шлункового соку. Виходить, що до моменту, поки не перетравиться молоко, ізольована їжа буде гнити в шлунку. Виходячи з цього, пити його потрібно окремо від іншої їжі;
  • Яйця. Яйця потрібно поєднувати із зеленню і овочами без крохмалю. Таке поєднання дозволить нейтралізувати дію холестерину, що міститься в яєчному жовтку.

Правильний підхід до вживання їжі дозволить оздоровити організм, поліпшивши роботу шлунково-кишкового тракту.

Таблиця сумісності

Таблиця сумісностіЯкщо ви бажаєте правильно харчуватися, у виборі їжі вам допоможе така таблиця.

До категорії “Кислі фрукти, помідори” відносяться апельсини, мандарини, грейпфрути, лимони, ананаси, сливи, кислі сорти яблук, груш, абрикосів і винограду. Помідори відрізняються від всіх інших овочів високим вмістом таких кислот, як лимонна, яблучна, щавлева.

“Напівкислі фрукти” – це чорниця, манго, малина, полуниця, солодкі на смак сливи, виноград, груші і яблука і персики.

Категорія “Солодкі фрукти, сухофрукти» включає в себе банани, фініки, хурму, інжир, всі сухофрукти, сушену диню, родзинки мускатні.

Навчившись правильно вибирати продукти до свого столу, ви помітите, як ваше самопочуття покращилося і зміцнилося здоров’я!